Astrologija, Biserka Stamenković

Gde nas usmerava vladalac horoskopa?


Piše: Biserka Stamenković @biba_astro

Kada nekoga upoznamo, ako spadamo u prosek i imamo interesovanja za astrologiju, prvo što ćemo ga pitati je – Šta si u horoskopu? I to jeste bitna informacija, jer pozicija Sunca u znaku nam daje primarne osobine zajedničke za sve pripadnike tog znaka. Međutim, ono što nas u najvećoj meri razlikuje i identifikuje jeste podznak, tačnije planeta koja vlada podznakom, njena pozicija u znaku i kući. Ta planeta je vladalac horoskopa.

U svom okruženju imam dosta bliskih osoba koje su rođene u znaku Blizanca. I sama sam rođena u istom znaku. Ja sam Blizanac Vodolija, moja sestra je Blizanac Strelac, kum je Blizanac Jarac, jedna od najboljih drugarica je Blizanac Ovan. I sve nas odlikuje radoznalost i komunikativnost. Volimo da pričamo, volimo da čitamo i vesele smo prirode. Međutim imamo i nebrojeno mnogo razlika pre svega zbog svog podznaka. Jer nije isto ako ste predstavljeni Uranom, Saturnom, Jupiterom ili Marsom. Često su ljudi sličniji po podznaku nego po znaku, ali iako dve osobe mogu da imaju isti znak i podznak i istog vladara podznaka, pozicija te planete u znaku daje svoje specifičnosti. Blizancu koji je u podznaku Strelac Jupiter jeste vladalac horoskopa, ali onome ko je rođen 1969. godine Jupiter se nalazi u Devici, a drugom rođenom 1975. godine Jupiter se nalazi u Ovnu, što je velika razlika. Osoba rođena 1969. ima mnogo osobina Device, a osoba rođena 1975. ima mnogo osobina Ovna.

Upoznali smo se sa značenjem kuća (https://psihologijasmisla.net/2023/05/19/znacenje-kuca-polja-u-natalnoj-karti/) i prvom kućom kao najznačajnijom, kućom života. Početak prve kuće predstavlja naš ascedent, odnosno naš podznak i određen je na osnovu našeg prvog udaha na ovoj planeti. Kako prva kuća predstavlja naše fizičko telo, planeta koja vlada znakom na ascedentu smo mi sami i ta planeta se zove vladalac horoskopa. Kuća u kojoj se nalazi vladalac horoskopa pokazuje naše energetsko usmerenje, naš prvi impuls i naš primarni interes.

Photo by Jopwell on Pexels.com

Ako uzmemo za primer osobu sa podznakom u Blizancima kod koje je Merkur vladalac horoskopa videćemo koliko se njena potreba da iznese svoje mišljenje razlikuje u zavisnosti od pozicije Merkura u kući. Merkur u 12. kući će za razliku od Merkura u 1. kući odlično znati kada je potrebno da svoje mišljenje zadrži za sebe.

Kada se vladalac horoskopa nalazi u prvoj kući koja predstavlja nas same, na prvo mesto uvek postavljamo sebe, svoje potrebe, svoja iskustva, svoje viđenje sveta. Mnogo toga doživljavamo lično i često drugima izgledamo egocentrično i sebično. Pridajemo važnosti izgledu i kako se predstavljamo drugima, kako nas oni vide. Ukoliko vodimo računa o svom telu i njegovim istinskim potrebama, a ne o egu i njegovoj predstavi pred drugima, ova pozicija može obezbediti vitalnost i dugovečnost.

Kada se vladalac horoskopa nalazi u drugoj kući energiju primarno usmeravamo na materijalne vrednosti, bilo da ih stvaramo ili da u njima uživamo. Pored važnosti novca i hrane, vladar horoskopa u drugom polju daje da nam je važan naš lični sistem vrednosti koji gradimo nezavisno od postojećih i opšte prihvaćenih sistema vrednosti. Ako je u Saturn kao vladar podznaka smešten u drugoj kući čvrsto i rigidno se držimo istih. U zavisnosti da li je vladar horoskopa benefik ili malefik u materijalnim dobrima ćemo ili uživati i sa lakoćom ih stvarati ili ćemo njima biti opterećeni ili pak skloni rasipanju. 

Kada je vladalac horoskopa u trećem polju izražavanje misli i ideja, kako usmenim, tako i pismenim putem je od primarne važnosti za čoveka. Često nam je pravac usmerenja ka bratu/sestri, pa ćemo sa njima da uživamo u zajedničkim aktivnostima ili da ih opterećujemo, u zavisnosti od prirode i aspekata planete koja je vladar horoskopa. Energiju takođe usmeravamo na edukacije i knjige, na saobraćaj, vožnju i automobile, kao i kraća putovanja. Živimo život u pokretu.

Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels.com

Kada se vladalac horoskopa nalazi u četvrtoj kući okreniti smo pre svega domu i porodici i od primarne važnosti nam je odnos sa jednim od roditelja, pa nam povezanost sa njim boji sve aspekte života. Važno nam je da imamo svoj dom i fizički i kao mesto sigurnosti. Kažu da osoba kojoj je vladalac horoskopa u četvrtom polju ima talenat da se skući u svim situacijama i da uvek uspe da napravi od kuće dom. Kada je vladalac horoskopa u četvrtom polju pre svake odluke ćemo razmotriti da li je u skladu sa potrebama cele porodice.

Kada se vladalac horoskopa nalazi u petom polju primarna naša potreba je da radimo stvari koje volimo. Usmereni smo i na ljude koje volimo pa ćemo potrebe momka/devojke ili dece, ako ih imamo, staviti u prvi plan, ispred svojih. U zavisnosti od prirode planete vladara horoskopa  možemo biti fanatično ili opsesivno okrenuti ka njima ili pak sa njima uživati u zabavi. Sa ovom pozicijom vladara horoskopa može nam kreativno izražavanje biti od primarne važnosti, kao i sport. Svakako više uživamo u izlascima, u kafani, kafiću i pozorištu nego kod kuće. 

Kada se vladalac horoskopa nalazi u šestom polju od primarne važnosti vam je da radite, kao i da se bavite pitanjima očivanja zdravlja, često i kroz posao. Bitno vam je da vam je svakodnevnica ustaljena i organizovana i možete biti veoma metodični i uredni, ali i suprotno od toga, da živitebu haosu i neredu, ukoliko je priroda planete vladaoca horoskopa malefična ili se nalazi u izazovnim aspektima. Važni su vam i kućni ljubimci, pa ih možete voleti više nego ljude. 

nastavak sledećeg petka

Kontakt:

Instagram:  @biba_astro

E mail: bibaastro@gmail.com

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s