Astrologija, Biserka Stamenković

Značenje kuća/polja u Natalnoj karti


Piše: Biserka Stamenković @biba_astro

Natalna karta je podeljena na 12 polja ili kuća koji su obeležene brojevima od 1 do 12. 

Kuće od najvećeg značaja su ugaone kuće 1, 4, 7. i 10. Vrh svake ugaone kuće je posebno obeležen pa imamo 4 tačke, kao 4 kamena temeljca, koji predstavljaju osnovnu svakog horoskopa. To su najsnažnije kuće, a planete koje se nađu u njima imaju najjači uticaj na život natusa (vlasnika horoskopa). Njihova snaga je postojana.

Vrh 1. kuće se obeležava sa ASC (ascedent ili podznak) i predstavlja tačku na istoku, tačku izlazećeg Sunca. Nasuprot nje se na vrhu 7. kuće nalazi DSC (descedent) koji predstavlja tačku na zapadu, tačku zalazećeg Sunca. Vrh 10. kuće se obeležava sa MC (medium coeli – sredina neba ili zenit) i predstavlja najvišu južnu tačku horoskopa. Nasuprot MC-a se nalazi IC (imum coeli), na vrhu 4. kuće, koji predstavlja najnižu severnu tačku horoskopa. 

Posle ugaonih idu kuće koje slede 2, 5, 8. i 11. i na kraju se nalaze padajuće kuće 3, 6, 9. i 12. Kao što opada značaj kuća, tako opada i snaga kojom planete koje se nalaze u njima utiču na život natusa. Snaga planeta u kućama koje slede je manje postojana, dok je u padajućim nepostojana, sklona izmenjenom uticaju, bilo da je pozitivna ili negativna.

1. kuća je kuća Ovna i njen prirodni vladalac je Mars.

Photo by Kristina Paukshtite on Pexels.com

1. kuća predstavlja naš identitet i naše fizičko telo. Pokazuje na koji način se predstavljamo svetu i želimo da nas drugi vide. Opisuje našu ličnost i naše prirodne sklonosti. Naš pristup životu i naše težnje. To je kuća života. Opisuje i nekog od naših predaka. 

2. kuća je kuća Bika i njen prirodni vladalac je Venera.

2. kuća predstavlja naše materijalne vrednosti, pokretnu imovinu i sopstveni sistem vrednosti. Kakav odnos imamo prema novcu i hrani, kako trošimo i šta volimo da jedemo. Sve mogućnosti za zaradu i materijalni dobitak. Šta ili ko utiče na naše vrednovanje sebe i šta nam je potrebno da bi se osetili ispunjeno. Opisuje i hormone, hranu koja utiče na hormonalni status, štitnu žlezdu, pa je važna i u analizi zdravlja. To je kuća suštine materijalnih dobara.

3. kuća je kuća Blizanca i njen prirodni vladalac je Merkur.

Photo by Ketut Subiyanto on Pexels.com

3. kuća predstavlja sve vidove komunikacije, govor, čitanje, pisanje, telefon, kompjuter, knjigu, saobraćaj. Pokazuje naš način razmišljanja, rasuđivanja, odlučivanja, učenja i osnovnog školovanja, pa kažemo da je to kuća svesti i logike. Opisuje i komšiluk, braću i sestre i kraća putovanja. To je kuća odnosa (neposrednih).

4. kuća je kuća Raka i njen prirodni vladalac je Mesec.

4. kuća predstavlja našu kuću, stan i sve nekretnine, porodicu iz koje potičemo i dom koji stvaramo. Predstavlja naše korene i pretke, jednog roditelja i mesto koje nam pruža bezbednost i bazu. Predstavlja našu privatnost i intimu, kao i privatni, porodični posao. To je kuća završetka. Opisuje kraj života i mesto počinka, ali je i kuća početka, jer opisuje i ono što je prethodilo našem rođenju.

5. kuća je kuća Lava i njen prirodni vladalac je Sunce.

5. kuća predstavlja sve što volimo, opisuje momka/devojku, decu, a pre svega prvorođeno dete. To je kuća zabave, hobija, sporta, kreativnosti, godišnjih odmora, vikenda i vikendica, kafana, kafića i pozorišta. Pokazuje šta volimo da slavimo i koliko smo otvoreni za ljubav. To je kuća života.

6. kuća je kuća Device i njen prirodni vladalac je Merkur.

6. kuća je kuća zdravlja, akutnih bolesti i imuniteta, kao i okolnosti koje utiču na zdravlje. Pokazuje našu svakodnevnicu i navike, garderobu koju nosimo i higijenu. Opisuje kućne ljubimce, podstanare, zaposlenja i zaposlene, dom zdravlja i veterinu, usluge koje pružamo i sve naše dužnosti, pa i služenje vojnog roka. Opisuje naše radno mesto i kolege. Opisuje i braću/sestre jednog roditelja, tj. naše tetke, ujake itd. To je kuća suštine.

7. kuća je kuća Vage i njen prirodni vladalac je Venera.

7. kuća predstavlja javnost, druge ljude, partnere i bračnog partnera, sud, advokata i ugovor, otvorene neprijatelje. Opisuje supružnika i brak, kao i drugo dete. Predstavlja polje karijere dominantnog roditelja na koga se ugledamo i genezu drugog roditelja, bake/deke (isto kao i prva). To je kuća odnosa (partnerskih).

8. kuća je kuća Škorpije i njen prirodni vladalac je Pluton.

8. kuća pokazuje našu sposobnost regeneracije, kako fizičke tako i duhovne. To je kuća zdravlja, tačnije hirurgije. Predstavlja našu seksualnost, predstavlja i novac našeg partnera, kao i kredite, nasledstva, stipendije, alimentacije i novac od osiguranja. Pokazuje i od koga sve možemo da dobijemo podršku kada nam je potrebna, a ukazuje i na životne opasnosti. To je kuća završetka.

9. kuća je kuća Strelca i njen prirodni vladalac je Jupiter.

Photo by ready made on Pexels.com

9. kuća predstavlja naš viši um i sve mogućnosti širenja znanja. Visoko obrazovanje, religiju, crkvu i druge religiozne institucije. Predstavlja filozofiju, moral i etiku, zatim inostranstvo i strance, sve poslove na veliko, uvoz/izvoz, kao i poslove sa strancima. predstavlja i unuke i dalju rodbinu. A to je i polje rekorda. Predstavlja sve kroz šta se širimo i rastemo. Deveta kuća je kuća života.

10. kuća je kuća Jarca i njen prirodni vladalac je Saturn.

10. je kuća suštine i statusa. Pokazuje našu poziciju u društvu, našu reputaciju i čast i naš uticaj na druge. Predstavlja našu ambiciju i karijeru kojoj težimo. Predstavlja sve autoritete, poslodavce, vlast, kao i roditelja na koga se ugledamo.

11. kuća je kuća Vodolije i njen prirodni vladalac je Uran.

11. kuća predstavlja naše prijatelje i našu sposobnost da primimo ljubav. Opisuje sve grupe ljudi i sva udruženja i organizacije, političke, nevladine, humanitarne i socijalne. Pokazuje na koji način primamo ljubav, šta u životu najviše želimo, okolnosti na koje ne možemo da utičemo, a opisuje i decu naših partnera i usvojenu decu. To je kuća odnosa (društvenih). 

12. kuća je kuća Riba i njen prirodni vladalac je Neptun.

12. kuća predstavlja našu podsvest, naše psihičko stanje i sve frustracije i strahove. Predstavlja i milosrđe i saosećanje. Opisuje sve što nam je skriveno i nepoznato, kao i ono što mi krijemo od drugih, naše tajne i slabosti. To su i sve institucije zatvorenog tipa, daleko inostranstvo, mora, ostrva i okeani, banje, spa centri i hoteli. Predstavlja istinsku veru, bez religioznih okvira, manastire, kumove. Predstavlja i izolovanost, istraživački i naučni rad, pa je i polje doktorata. To je i polje zdravlja, težih bolesti koje traže bolničko lečenje i psihičkih bolesti. Opisuje spavanje i snove, maštu i intuiciju. To je kuća karme i završetka.

Kontakt:

Instagram:  @biba_astro

E mail: bibaastro@gmail.com

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s