Astrologija, Biserka Stamenković

Umetnuti znaci i umetnute planete


Piše: Biserka Stamenković @biba_astro

Da li ste čuli da postoje znaci koji se u nekim slučajevima zovu umetnuti? I to nisu uvek isti znaci. U jednoj natalnoj karti su umetnuti jedni, u drugoj neki drugi, a postoje i natalne karte bez umetnutih znakova. Umetnuti znaci se sigurno ne mogu pojaviti ukoliko za izradu natalne karte izaberemo sistem Jednakih kuća, međutim većina astrologa bira Plasidus sistem (zbog svoje tačnosti) kod koga kuće nisu jednake veličine, pa se često dešava da se u okviru neke kuće nalazi umetnuti znak.

To ćete videti veoma lako. Određena kuća počne u jednom znaku, zatim se u njoj nalazi svih 30° drugog znaka (koji je umetnut), a završava se u trećem znaku. Isto se ponavlja i u kući nasuprot nje. Daću vam primer. U mojoj natalnoj karti druga kuća počinje u znaku Riba, umetnut je znak Ovna, a završava se sa znakom Bika. Isto se dešava i sa osmom kućom. Počinje u znaku Device, nastavlja se znakom Vage, a završava znakom Škorpije. Znači umetnuti znaci su Ovan i Vaga i u tim znacima ne počinje ni jedna kuća. 

Ukoliko se u umetnutim znacima nalaze planete one ispoljavaju svoju prirodu na specifičan način i nazivamo ih umetnute planete. Umetnute planete često izgledaju kao da spavaju i tako postavljene u umetnutim znacima i ograđene drugim znacima, a često i planetama u znacima koji ih ograđuju, kao da su zarobljene, pa tek kroz vreme uspevaju da osveste svoju snagu i uticaj. A tada dobijaju veliku ulogu, pa i moć u životu osobe u čijem se horoskopu nalaze.

Značenje umetnutih planeta

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Kada je umetnuta planeta Sunce osoba je često u mladosti povučena i stidljiva. Kao da nije svesna sebe i svog identiteta. Zbog toga ima teškoća pri uspostavljanju odnosa sa drugim ljudima. Kada pronađe oblast aktivnosti u okviru kojih se oseća „svoja“ (u zavisnosti od pozicije u kući i znaku) i tu usmeri energiju, s uspehom postiže i ciljeve (Vinsent van Gog, Nehru).

Kod umetnutog Meseca postoji teškoća u emotivnom izražavanju. Emocije su jake, a osoba je u mladosti povučena, ponekad do te mere da se oseća odbačeno i emotivno odvojeno od svih, pa nema mogućnost da ih adekvatno izrazi. S godinama, kad savlada veštine u komunikaciji i ophođenju sa drugim ljudima čak može postati i popularna.

Kod umetnutog Merkura procesi razmišljanja, odlučivanja, rasuđivanja i komuniciranja su drugačiji, pa se osoba oseća neshvaćeno i kao da niko ne razume ono o čemu govori. To joj stvara osećaj neusklađenosti sa vršnjacima. Kada prihvati sebe i svoje originalne i specifične zamisli i bez bojazni od neprihvatanja nauči da ih iznese pred druge ljude i oni će spoznati veličinu tog intelekta i ukazati mu poštovanje i divljenje (Albert Ajnštajn je imao u svom horoskopu umetnut Merkur).

Kod umetnute Venere ljubavni život osobe je specifičan. Osoba ima sopstvenu viziju o tome kako ljubavni odnos treba da izgleda, pa se često oseća uskraćeno i u potrazi za ljubavlju na način na koji ona misli da je pravi i jedini. Tako postavlja sebi ograničenja, a čest je i osećaj razočarenja, jer nikako da oseti da je neko voli izistinski i na „pravi“ način“. To daje veliki kreativni potencijal, tako da je bavljenje kreativnim radom dobar način da se ova Venera oslobodi (Džon Lenon, Sigmund Frojd).

Kada je umetnuta planeta Mars osoba u mladosti nije u potpunosti svesna svoje snage i energije, ali ima potrebu da je usmeri ka nekom cilju, kako ne bi osećala njen destruktivan potencijal. Kada s godinama osvesti snagu svog Marsa svaki cilj koji postigne neće osećati samo kao ličnu pobedu, već tu energiju može iskoristiti i u širem kontekstu (Agata Kristi).

Umetnuti Jupiter ne daje izražen optimizam i entuzijazam, pogotovo u mladosti. Ali zato daje specifičan način percepcije stvarnosti i spoznaju sopstvene istine, svoj filozofski pristup životu. Zahvaljujući tim osobinama osoba sa umetnutim Jupiterom vremenom nauči da spozna i iskoristi svaku priliku koja joj omogućava ekspanziju i rast (Pablo Pikaso).

Umetnuti Saturn daje osobi veliku osetljivost na tuđe probleme, kao i sposobnost i spretnost pri rešavanju istih. Kada je moja najmlađa sestričina opisivala u prvom razredu osnovne škole svoju tetku, tj. mene 🙂 pored opisa mog izgleda je napisala i „ona rešava probleme.“ Umetnuti Saturn daje i prihvatanje sopstvenih problema sa izrazitom snagom, o čemu takođe svedočim (umetnutog Saturna je imao Herman Hese).

Kod umetnutog Urana u mladosti nam je teško da slobodno izrazimo sopstvenu originalnost i jedinstvenost. Imamo osećaj da moramo da se uklopimo u masu kako bi izbegli moguće podsmevanje i zadirkivanje vršnjaka. S godinama se oslobađa i prevazilazi osetljivost u odnosu na tuđe mišljenje, pa je slobodno izražavanje ideja dovode osobu sa umetnutim Uranom u poziciju inovatora koji često radi u službi čovečanstva (prosvetiteljka Marija Montesori).

Umetnuti Neptun daje potrebu za povlačenjem, pogotovo u mladosti kada je ta potreba za neisticanjem u prvi plan najizražajnija. Roditelji ovde imaju zadatak da podstiču dete na društvene aktivnosti, kako bi se socijalizovalo i prevazišlo taj strah, inače može da se razvije u „čudaka“ i „pustinjaka“. Ukoliko je umetnuti Neptun u 1, 4, 7. i 10. kući postoji bez obzira na taj unutrašnji strah potreba za drugim ljudima. Kako je ovo dobra pozicija za sve kreativne aktivnosti, muziku, slikarstvo, fotografiju, književnost, to je i najlakši način isticanja i povezivanja sa drugim ljudima (Barbara Strejsend, Igor Stravinski).

Kog umetnutog Plutona je jaka potreba za životom sa svrhom. Osobe sa umetnutim Plutonom usmeravaju svoje potencijale i svoje moći na traženje svrhe života, na sva pitanja koja se tiču opstanka, rađanja i smrti. Motivacija je jako važna i često se osobe sa umetnutim Plutonom opsesivno postavljaju u situacijama u kojima osećaju da imaju ulogu u opstanku čovečanstva pa fanatično dovode sebe i u životne opasnosti. I potreba za odobravanjem im može biti jak motiv i pokretač, pogotovo u mladosti (Karl Marks).

Kontakt:

Instagram:  @biba_astro

E mail: bibaastro@gmail.com

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s