Astrologija, Biserka Stamenković

Retrogradne planete u Natalu


Piše: Biserka Stamenković @biba_astro

Većina nas ima jednu ili više retrogradnih planeta u svojoj Natalnoj karti, ali se dešava da neko nema ni jednu. Posmatrajući svoje dve sestričine kao bebe, od kojih jedna nema ni jednu retrogradnu planetu, a druga čak četiri, prva je izgledala kao da je došla prvi put na zemlju i širom otvorenih očiju, naivno, posmatrala svet oko sebe i učila, dok je druga bila prilično nezainteresovana, kao da sve to već zna. 

Kada kažemo da je neka planeta retrogradna mislimo na njen prividni hod unazad. Nijedna planeta ne može stvarno da se kreće unazad, već to nama koji gledamo sa zemlje samo tako izgleda. Razlog su različite brzine kojima se planete kreću, kao i oblici njihovih putanja. Kada je neka planeta u retrogradnom hodu njena udaljenost od zemlje se smanjuje, dok se udaljenost planete koja je u direktnom hodu povećava. Jedino svetla, Sunce i Mesec, nikada ne mogu biti retrogradni. 

Razlikujemo tri faze retrogradnosti. Kada planeta uspori i stoji više dana na istom mestu kažemo da je stacionarna pred retrogradni hod i tada se označava sa SRx. Sam retrogradni hod – Rx. Stacionarno stanje posle retrogradnog hoda, a pre kretanja direktno – SD. U tablicama Efemeride često će biti obeleženi samo Rx – retrogradan i D – direktan hod.

Retrogradne planete se ne kreću na uobičajeni način, pa je i njihovo delovanje na osobu neuobičajeno. Daju da se nismo u potpunosti odvojili od prošloživotnih iskustva, plus svaka planeta koja je retrogradna ima osobine te planete u konjukciji sa Saturnom. Uticaj planete je manje otvoren i traži da osoba krene od svog unutrašnjeg uvida pre aktivnosti. Ukoliko retrogradna planeta vlada Suncem, Mesecom ili podznakom osoba može delovati stidljivo ili neodlučno, pa čak i nepristupačno. 

Photo by Julio Perez on Pexels.com

Retrogradni Merkur

Merkur je planeta razmišljanja, rasuđivanja, odlučivanja i komunikacije i retrogradan je 3, pa čak i 4 puta godišnje.

Retrogradni Merkur u Natalu daje dublji misaoni proces, kao i teškoće prilikom izražavanja svojih misli i potreba. Osobi je često lakše da se izražava putem pisane reči i od rođenja je naučena da je potrebno da bude strpljiva i pažljiva prilikom svih aktivnosti merkurovskog tipa. 

S godinama, zrelošću i iskustvom čovek sve što je pravilo teškoće u mladosti prevazilazi i samo izražavanje mu postaje otvorenije i protočnije.

Retrogradna Venera

Venera je planeta koja opisuje na koji način stvaramo i održavamo harmoniju u svim odnosima, pa i u ljubavnim. Retrogradna je jednom, retko dva puta godišnje, a ima i godina bez retro Venere.

Retrogradna Venera u Natalu daje poteškoće prilikom ispoljavanja ljubavi i naklonosti, pa osoba deluje hladnije u odnosu na dubinu svojih osećanja. Daje i stidljivost, kao sporiji put ka ostvarivanju kroz partnerske odnose. 

Sa godinama se stidljivost prevazilazi i način ispoljavanja ljubavi dalje zavisi od aspekata Venere.

Retrogradni Mars

Mars je planeta koja pokazuje kako usmeravamo svoju energiju, na koji način preduzimamo akciju i delujemo. Retrogradan je u proseku svake druge godine.

Retrogradni Mars usmerava čoveka, pre bilo kakve spoljašnje akcije, na unutrašnju borbu i analizu. Osobe rođene sa retro Marsom su zbog te osobine promišljenog delovanja često uspešnije i manje doživljavaju neuspehe prilikom svojih aktivnosti. Ukoliko se taj korak preskoči i bez razmišljanja krene u akciju i neuspeh je izvestan, pa se akcija mora ponoviti. 

Osobe sa retro Marsom se često takmiče same sa sobom i same sebi postavljaju izazove i ciljeve.

Retrogradni Jupiter

Jupiter je planeta ekspanzije, optimizma, religije, visokog obrazovanja, inostranstva, filozofije  i morala. Nije retrogradan baš svake godine.

Retrogradni Jupiter u Natalu daje čoveku razvoj sopstvenih religioznih, moralnih i filozofskih stavova, koji se razlikuju od onih kojima su ga učili. Puteve za ekspanziju nalazi na načine koji su drugima neshvatljivi, sposoban da stvari sagleda iz šire perspektive, polazeći od svoje unutrašnje inspiracije i vere. 

Retrogradni Saturn

Saturn je planeta koja priča o strukturi kroz koju dobijamo sigurnost, o obavezama, odgovornosti, ambicijama, disciplini. U jednom znaku provede oko 2,5 godine i za to vreme je retrogradan 2-3 puta.

Kod retro Saturna je najizraženiji uticaj same osobe, njenog potencijala za samospoznaju i samoprihvatanje i preuzimanje odgovornosti, na to da li će ostvariti životne ciljeve ili ne.

Jedni će se stalno povlačiti i biti u strahu od neuspeha i odbačenosti, živeći u samokritici i čekajući pomoć i podršku od drugih. A drugi će, polazeći od sebe, svesni svojih kapaciteta i mogućnosti, disciplinovano i odlučno krčiti sebi put ka cilju. 

Retrogradni Uran

Uran je planeta slobode, autentičnosti, originalnosti i budućnosti. Retrogradan je jednom godišnje.

Retrogradan Uran u Natalu pojačava potrebu za slobodnim izražavanjem i originalnošću. Čovek oseća svoju jedinstvenost i ima potrebu kad tad, a često je to i u ranoj mladosti, da je izrazi. Iako će možda morati da deluje uprkos svemu i svima. Sledi svoju potrebu da se razlikuje i bude poseban i što je apsurdno, u nekim slučajevima se nameće, uskraćujući drugima mogućnost slobodnog izražavanja.

Retrogradni Neptun

Neptun je planeta imaginacije, mašte, snova, kreativnosti, duhovnosti, intuicije, laži i iluzije. Retrogradan je jednom godišnje.

Kako će se izraziti retrogradni Neptun u natalu zavisi od planeta sa kojima je u aspektu i od prirode aspekta. Kod pozitivnih aspekata samouvidi vode ka spoznaji svojih talenata i kreativnosti koji mogu da se ispoljavaju još od rane mladosti, pa i ranog detinjstva. Negativni aspekti donose pogrešno viđenje i sebe i drugih, izgubljenost u životu, razočarenja, pa i osećaj sopstvene vrednosti samo ukoliko se žrtvujemo 

Retrogradni Pluton

Pluton je planeta transformacije, dibokih emocija, opsesivnosti i posesivnosti, regeneracije i preobražaja. Retrogradan je jednom godišnje, po šest meseci, tako da je kod polovine ljudi retrogradan u Natalu.

Kako je najudaljenija planeta za koju je povezana ekscentrična priroda, uticaj njegove retrogradnosti na život čoveka može se osetiti tek sa godinama i sticanjem zrelosti. Tek kad se suoči sa bolom i patnjom, čovek je spreman da zaroni unutar sebe, sam ili uz stručnu pomoć, pronađe snagu za sopstvenu transformaciju i preuzme moć nad sobom.

Kontakt:

Instagram:  @biba_astro

E mail: bibaastro@gmail.com

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s