Astrologija, Biserka Stamenković

Retrogradna Venera i Put ljubav


Piše: Biserka Stamenković @biba_astro

RETROGRADNA Venera je Venera koja se prividno kreće unazad. Pošto je Veneri potrebno 224 ipo dana da prođe svoj krug oko Sunca, a Zemlji 365 ipo dana, u jednom trenutku će nam, kada posmatramo Veneru sa Zemlje, izgledati da je ona prestala da se kreće, a zatim da je počela da se kreće unazad. 

Kada je planeta retrogradna, ona je slabija, donosi prepreke u oblastima svoga dejstva (kao da uz sebe ima Saturna) i traži da imamo dublje unutrašnje uvide. 

Sa retrogradnom Venerom u Natalnom horoskopu osoba ima teškoća da pokaže drugima svoju dubinu ljubavi i naklonosti. Može da bude stidljiva i ceo proces sazrevanja u ljubavnim i svim drugim odnosima je sporiji. Može da ide u krajnosti, da se povlači ili preterano otvoreno pristupa odnosima.

Kada je Venera retrogradna u tranzitu treba da promišljenije pristupimo svim odnosima. Može nam doneti neke ponovljene lekcije vezano sa ljubav sa osobama iz prošlosti, ali i sa novim ljudima sa kojima ponavljamo stare obrasce ponašanja. To je odličan period da se ti obrasci i osveste kako nam ne bi donosili iste neželjene priče u budućnosti. Svakako nije dobar period za veridbu ili venčanje, osim u situacijama da je isto iz nekih razloga otkazano u prošlosti.

Kada je Venera retrogradna, a istovremeno i u konjukciji sa Suncem daje nam posebne uvide i lekcije.

U periodu od 8 god Venera obrazuje 6 konjukcija sa Suncem tokom svog prividnog hoda unazad.

Venerin put je uvek isti od Jarca, preko Lava, Ovna, Škorpije i Blizanca, do Jarca. I taj put koji u svojoj simetriji obrazuje zvezdu je put stvaranja skladnih i harmoničnih odnosa u ljubavi – PUT LJUBAVI.

Krećemo od konjukcije retrogradne Venere sa Suncem u Jarcu. Od poimanja ljubavi koje nosimo u podsvesti i u genima. Od sagledavanja uticaja sredine i tradicije na naš odnos prema ljubavi koji nas u velikoj meri ograničava i sputava.

Photo by Kristina Paukshtite on Pexels.com

Potom se u vreme konjukcije retrogradne Venere sa Suncem u Lavu suočavamo sa sopstvenim egom i uticajem ega na našu ljubav. Sa spoznajom i uvidom da nam je važnije da kroz ljubav afirmišemo sebe i svoje želje. Suočavamo se sa sopstvenom sposobnošću da se sa drugom osobom spojimo u ljubavi, u jednom srcu i da na potrebe partnera gledamo kao na svoje potrebe.

Retrogradna Venera u konjukciji sa Suncem u Ovnu se suočavamo sa sopstvenom individualnošću i nezavisnošću u odnosu na partnera. Sa sposobnošću da, bez patološke vezanosti, sa partnerom postavljamo zajedničke ciljeve i preduzimamo zajedničke akcije u svim oblastima života koji su povezani sa nama kao parom i ravnopravnim partnerima u odnosu.

Sledeća tačka spajanja retrogradne Venere i Sunca je u Škorpiji. Ona nam omogućava da kroz odnos spoznamo i prihvatimo sopstvene mrakove i da kroz tu samospoznaju prihvatimo i tamni deo našeg partnera. Kroz to suočavanje sa skrivenim i neprihvatljivim delovima sebe i našeg partnera, koji su deo instiktivnog i animalnog bića, i naša ljubav dobija mogućnost da se transformiše suštinski i podigne na viši nivo postojanja.

Peto teme zvezde je u znaku Blizanaca i ta konjukcija retro Venere i Sunca nam poručuje da tek kada nas ljubav neraskidivo veže kao dva mitološka brata blizanca, smrtnog Kastora i besmrtnog Poluksa i kada smo spremni da i život damo za svog partnera da smo tada kroz taj odnos dostigli nivo prave, skladne, harmonične i skoro savršene ljubavi koja će trajati kroz sva vremena (put stvaranja se završava u Jarcu).

Pogledajmo kada su bile konjukcije retro Venere i Sunca i kada će biti u narednih 8 god.

Jan 2014. u Jarcu 

Avg 2015. u Lavu

Mar 2017. u Ovnu

Okt 2018. u Škorpiji 

Jun 2020. u Blizancima 

Jan 2022. u Jarcu 

Avg 2023. u Lavu

Mar 2025. u Ovnu 

Okt 2026. u Škorpiji 

Jun 2028. u Blizancima 

Jan 2030. u Jarcu

Kontakt:

Instagram:  @biba_astro

E mail: bibaastro@gmail.com

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s