Astrologija, Biserka Stamenković

Retrogradni Pluton, Saturn i Neptun


Piše: Biserka Stamenković @biba_astro

Kada čujemo reč „retrogradni“ prvo pomislimo na Merkura. To je zato što je Merkur retrogradan tri do četiri puta godišnje, a kako spada u grupu ličnih planeta svi osetimo njegov retrogradni hod, neko više neko manje.

Trenutno su 3 planete u retrogradnom hodu, odnosno prividnom hodu unazad. Pluton, Saturn i Neptun. To su generacijske planete i njihovo kretanja najviše osećaju Škorpije, Jarčevi, Vodolije i Ribe, u znaku ili podznaku, kao i svi oni koji natalno imaju istaknute te planete.

Pluton je krenuo na svoj retro put 1.5. i na njemu će ostati do 8.10. Pluton je planeta jakih, dubokih, intenzivnih emocija i strasti. Često nam je teško da se sa njima suočimo, pa ih i poričemo. Međutim, važno je da shvatimo da je suočavanje neophodno kako bismo mogli da upoznamo, prihvatimo i transformišemo taj mračni deo sebe.

Photo by ZCH on Pexels.com

Pluton je planeta transformacije i regeneracije. Nekada nas emocije i situacije bace na dno, njihov intenzitet nas u pepeo pretvori, mislimo da ćemo umreti, a onda dođemo do samog centra, jezgra koje u sebi nosi početak i kraj, nađemo snagu i dignemo se kao Feniks iz pepela. E to je Pluton.

Dok je u svom retrogradnom hodu može nam pomoći da se suočimo sa istinama koje se nalaze duboko u nama. Iako su istine često bolne i neprijatne bolje je da sami pokušamo da ih spoznamo nego da nas životne okolnosti na to nateraju.

Energiju retrogradnog Plutona možemo da iskoristimo da odbacimo od sebe sve što nam više ne koristi, sve negativne navike i misli.

Sa nekim procesima smo počeli dok je Pluton bio u direktnom hodu, a sada je vreme da ih i završimo. Kako se Pluton nalazi u znaku Jarca, to može biti nešto vezano za prošlost, za sve ono „treba“ i „mora“ sa čime smo rasli i sa čime smo do sada živeli. Plutonom u Jarcu vlada Saturn u Vodoliji, pa nema promena i progresa dokle god nosimo na plećima teret prošlosti i nekih nametnutih ograničenja.

Pluton u Jarcu nam donosi i izazove vezane za karijeru i posao, kao i za odnose sa nekim autoritetima. Jarac je i globalna ekonomija pa nas možda i na tom polju očekuju neke duboke i korenite promene.

Da bi iskoristili na konstruktivan način energiju retro Plutona prvi korak je da zaronimo u svoju dušu. Iako mislimo da smo sa nekim stvarima iz prošlosti raščistili, sada je krenulo vreme testiranja, možda kroz nove situacije i ljude koji će u nama probuditi stara osećanja na kojima treba da radimo. Poricanjem prošlosti prinuđeni smo da je ponovimo.

Proces transformacije nikada nije lak, ali nas na kraju ukoliko smo hrabri čeka regeneracija. Zato samo hrabro zavirite u svoju senku.

Photo by Tom Fisk on Pexels.com

Sa Saturnom je druga priča. On je hronokrator, vladar vremena i utiče na naše živote donoseći nam iskustva i lekcije u zavisnosti od polja kroz koje tranzitira. Krenuo je retrogradno 6.6. i biće u prividnom hodu unazad do 23.10. 

Njegova šetnja unazad je spora i važna. On je životni učitelj, onaj stari, strog i pravičan. Uči te kako da budeš strpljiv da bi postigao uspeh i kako je neophodno da zarad toga u svoj život uneseš odgovornosti i ograničenja.

Ukoliko pomisliš da si ga izvrdao i prošao bez posledica možeš silno da se razočaraš. Poslaće ti slične situacije i ljude, jer lekciju nisi savladao. I tako koliko god puta treba.

Strpljiv je on, a strpljenju i tebe uči. Upravo je period u kome je Saturn u retrogradnom hodu period ponavljanja lekcija. Ovaj put budite mudriji i potrudite se da nešto iz tih lekcija i naučite.

Jer nije Saturn loš. On je stari mudrac i tu je zbog nas, našeg daljeg napredka i našeg višeg dobra. Da bi lakše prošli ovaj njegov retro hod unosite svesna ograničenja i malo se pomučite voljno, u zavisnosti od polja kroz koje vam Saturn tranzitno prolazi.

Photo by ZCH on Pexels.com

I Neptun je krenuo retrogradno 30.6. i tako će se kretati do 4.12. Pa hajde da vidimo kakav uticaj može da ima na naše živote.

Za razliku od retrogradnog Merkura koji utiče na sve oblike komunikacije i svakodnevne, obične, materijane stvari (Merkur je prirodni vladar šestog polja, polja svakodnevnice) uticaj retrogradnog Neptuna je neopipljiv, spiritualan i neuhvatljiv, na nivou duše (Neptun je prirodni vladar dvanaestog polja, polja psihe i duhovnosti). Sve ono što predstavlja Neptun se u vreme njegovog retrogradnog hoda povećava i produbljuje.

Ukoliko se ne bavite kreativnim, umetničkim i spiritualnim stvarima mogu vam se pojačati strahovi, možete se osećati usamljeno i kao da ne pripadate društvu i vremenu u kojem živite, možete se osećati psihički umorno i beznadežno.

Međutim, ukoliko već živite Neptuna, ukoliko ste umetnik ili pesnik, duhovnik ili iscelitelj, ukoliko vas privlači božanska iskra ili se pak bavite naučnim radom i istraživanjem skrivenog, dobićete dodatni impuls kreativnosti i inspiracije, pojačaće vam se intuicija i probuditi mašta, uživaćete u samoći i stvaranju.

Zato, hajde da osvestimo ove duboke energetske uticaje retrogradnog Neptuna, hajde da čitamo poeziju, da maštamo i sanjamo, da se molimo, da obilazimo manastire i sva ostala mesta duhovnosti, da meditiramo i tihujemo, radimo Reiki, bavimo se Yogom ili moćima Bereginja, da pokušamo da dođemo u dodir sa svojom dušom i njenim potrebama. Taj povratak u sebe će nam dati unutrašnji mir i stabilnost.

Kada nađemo to mesto skriveno duboko u nama samima, naći ćemo najbolje i najsigurnije mesto odakle možemo da krenemo u život i svet izvan sebe, bez straha i sa verom u bolje sutra.

Kontakt:

Instagram:  @biba_astro

E mail: bibaastro@gmail.com

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s