Dalibor Stojšić, Duhovnost

(Ne)pravedni život


Piše: Dalibor Stojšić

Živeti ovaj život nije lako. Nije ni predviđeno da življenje bude lako. Kada kažem lako, mislim na sve one karakteristike ugodnosti i komfora, uživanja i nerada, o kojima čovek voli da fantazira. Da, fantazira, jer ovo što zovemo život, svet, realnost, nije stvoreno da budemo neprestano u ugodnosti. Jednostavno, nije. Jer, bez suprotnog ne bi bilo životne igre i raznih iskustava, koje čine život.

Ooo, daaa, sada bi verovatno neki pomislili da sam ja od onih, koji vole nasilje, patnju, muku, nemaštinu…Ne, ne volim. Ni meni ne prijaju, ali opet to je samo moja, kao i vaša, ljudska percepcija i podela osećanja i situacija na ugodno i neugodno. Ništa više od toga.

Photo by Nacho Juu00e1rez on Pexels.com

Više puta sam govorio da je ovaj svet dualan i da ćemo se brže osloboditi svoje lične patnje ukoliko razumemo da je to jednostavno tako. Videti stvari onakve kakve jesu. Bežanje u iluziju o večnom miru i blagostanju, večnim ljubavima i slično neće pomoći. Jer, to su samo maštanja o nečemu što ne funkcioniše u ovoj realnosti. Zamislite situaciju kada bismo mi živeli u nekoj vrsti bogatstva, uživanja, odmaranja…Da li bi to bilo realno? Ne bi. Jer, taj naš komfor treba neko drugi da obezbedi. Lenčarenje na sunčanim plažama, ispijanje koktela, egzotična jela u restoranima, sjajni i luksuzni hoteli u kojima bi boravili itd. sve to treba neko da održava. Dakle, mi bismo uživali, ali bi za to naše uživanje neko drugi morao poprilično da „iskrivi kičmu“. Ovo je samo jedan od primera, kako naš ljudski mozak razmišlja kada sebi predočava šta je ugodno, a šta ne. Za onog, koji radi u hotelu i priprema hranu i čisti za nama ideja o našem lenčarenju, a njegovom radu sigurno ne bi bila ugodna. Tako je uvek u životu. Mnogo smo egocentrični kao rasa. Baš mnogo.

Čitam razne statuse na društvenim mrežama u kojima se tvrdi kako je život nepravedan i nepošten. Mogao bih da se složim sa njihovim stavovima, samo da nije u pitanju kuknjava nad ličnom „sudbinom“. Nekada mi se pojavi želja da im napišem: A odakle vam ideja da život treba da bude pravedan? Pravda kao kategorija uopšte ne postoji. To smo mi ljudi izmislili.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Naše življenje u ovoj realnosti ima samo jednu svrhu, da živimo. Preko našeg življenja, ono što zovemo duša ili koristimo neki drugi naziv, se obogaćuje, usavršava, kompjuterski rečeno apdejtuje. Prolazimo kroz razne životne situacije. I prijatne i neprijatne.  I, šta mislite gde najviše učimo i obogaćujemo svoju dušu? U situacijama koje nisu prijatne. Što je veća neprijatnost, veći je apdejt. I, opet, znam da se mnogi sa ovim mojim izlaganjem neće složiti. Jer, ovo deluje grubo, bezosećajno, tužno, mračno. I, naravno, ne moraju da se slože. Neka se zabavljaju svojim emocijama.  Život će im svakako pokazati šta je tačno. Ne verujte meni. Dovoljno je da posmatrate sebe i sve ovo što zovete život.

Ovo naravno ne znači da je poželjno stalno živeti u patnji i „mraku“. To je nešto drugo. Čitajte tekstove Dušana Mitrovića na ovom sajtu, pa će vam biti jasno zašto je to nekada tako i ko i kako to prouzrokuje. Ja pišem o životu, gde se plus i minus savršeno dopunjuju. Recimo, ukoliko želite da u nečemu uspete, potreban je rad. Potrebno je malo i da se pomučite. Ponekad neće ići onako kako ste zamislili. Ponekad će ići veoma loše, dok ne sklopite sve onako kako treba. Biće mnogo nepoželjnih ili kako mi volimo da kažemo negativnih situacija. „Bez muke nema nauke“, kaže se u našem narodu. Poprilično ezoterijska izreka, dodao bih.

Bežanje u fantaziju o svetu u kojem je „Sve lepo, sve nežno, u kojem se sve raduje“ je samo odlika slabih ljudi. Da, njuejdžeri, koji vam predočavaju ovakve životne koncepte vas slabe. Izmeštaju vas iz realnosti. Nedavno sam čuo: Zato i bežite u druge svetove, maštate o nekim vanzemaljcima zato što vam je realnost prazna. Nemate hrabrosti da se suočite sa njom i istražite je. Fantaziranje o drugim svetovima ili idealnom društvu na zemlji je odraz kukavičluka. Znanje o tome je nešto sasvim drugo. Poznajem ljude, koji na prvom mestu vrlo dobro znaju ko su i gde su, a potom imaju znanje i o nekim drugim svetovima ili nama dalekoj istoriji. To je pravi put. Jer, samo ako dovoljno istražite svoje postojanje imaćete sposobnost da pravilno razumete neke druge oblike postojanja.  

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s