Astrologija, Biserka Stamenković

Retrogradni Merkur u Blizancima i Biku 2022. godine.


Piše: Biserka Stamenković @biba_astro

Retrogradni hod je prividni hod unazad. „Kako planeta može da se kreće unazad?“ – pita me drugarica. Naravno da ne može. Sve planete se kreću unapred, svojim putanjama, samo nama izgleda gledajući sa Zemlje da je neka planeta stala i počela da se kreće unazad. To je zato što svaka planeta ima svoju brzinu kretanja, a mi ograničena čula i percepciju.

Sigurna sam da ste svi čuli za retrogradnog Merkura. Takođe sam sigurna da mu se uopšte ne radujete i da ste bar jedan put u životu osetili njegov uticaj. Jer ta pojava nije retka. Merkur se kreće retrogradno svake godine tri, četiri puta godišnje.

Merkur je sin Jupitera i Maje, boginje Zemlje, a brat Marsa. Merkur je bog trgovine i putovanja. Merkur je glasnik bogova i vodič duša u podzemni svet. Spretan, inteligentan, lukav, neuhvatljiv. Kao misao, kao reč.

Photo by Allec Gomes on Pexels.com

Simbol Merkura je kombinacija krsta, kruga i polumeseca. On u sebi ima sintezu materije, duha i duše.

Spada u grupu ličnih planeta i predstavlja naš način razmišljanja, odlučivanja i komuniciranja, a to su najvažniji činioci celoga života, jer utiču na sve aspekte života.

Merkur je najmanja planeta u Sunčevom sistemu, najbliža Suncu. Zbog toga je često „spaljen“ i tada na proces razmišljanja i odlučivanja, kao i komuniciranja veliki uticaj ima ego.

Merkur predstavlja saobraćaj, telefon, računar, televizor, medije, novine, automobil, bicikl, kraća putovanja, braću i sestre, dečiju igru, misaoni proces, radoznalost, intelekt, komšiluk, rad za drugoga, brigu o zdravlju, kućne ljubimce, svakodnevnicu i još mnogo toga.

Ja sam Merkurovo dete. Merkur vlada mojim Suncem i dispozitor je planete koja vlada mojim podznakom. Nalazi se u mom 6. polju svakodnevnice gde je i prirodni vladar, a u aspektu je sa 6 planeta. Rođena sam u sredu, na Merkurov dan, a u numerološkom kodu imam dve 5ice. I osećam intenzivno njegov uticaj i pre nego što krene retrogradno, čim zakorači u svoju senku.

Ako ste Blizanac ili Devica u znaku ili podznaku, ako vam je vladalac podznaka u jednom od ova dva znaka ili vam je Merkur u prvom polju znate o čemu govorim i potrebno je da obratite pažnju na sve faze retrogradnosti Merkura.

Merkur je krenuo kroz svoju retrogradnu senku 27.4.2022. godine kada je došao na 26. stepen Bika. Retrogradni hod kreće 11.5.2022. godine sa 4. stepena Blizanaca i trajaće do 3.6.2022. kada će se vratiti na 26. stepen Bika, da bi iz senke izašao tek 19.6.2022. godine kada bude ponovo došao na 4. stepen Blizanaca.

Kada je retrogradan ima prirodu Merkura sa Saturnom. Budite svesni snage svojih misli, svojih reči, mogu biti teške, ne brzajte, sačekajte.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Za vreme retrogradnog hoda Merkura vodite računa da nešto ne zaboravite. Šta god da radite vratite se i proverite. Spremite se na čekanje informacija,  pozovite ponovo, ponovite rečeno, vodite računa o telefonu, računaru, automobilu. O onome što kažete i pišete. Spremite se na zastoje u svim vidovima saobraćaja, na tehničke probleme, smetnje. Svakako izbegavajte potpisivanje dokumenta, a ako već nešto potpisujete dobro pročitajte svaku reč. Naoružajte se strpljenjem, budite koncentrisani i pažljivi.

Međutim, ukoliko ste nešto radili u prethodnom periodu bez uspeha možete za vreme retro Merkura da to sa uspehom završite. Možda ispit ili neki pregovor. Neku transakciju ili trgovinu.

Često se za vreme retrogradnog hoda Merkura dešavaju stvari koje su za naše dobro, iako to u tom trenutku ne možemo da sagledamo. Možda smo neku važnu stranu knjige preskočili ili neki čas prespavali. Zato nas sada na to vraća. Sada budite mudriji.

Lekcije uglavnom dolaze iz odnosa sa drugim ljudima. Slušajte. Sačekajte sa odgovorom. Obratite pre svega pažnju na reakcije svoga tela i svoju intuiciju. Merkur će iz Bika obrazovati harmonične aspekte i sa Neptunom u Ribama i sa Plutonom u Jarcu.

Šta god druga osoba rekla neće imati negativan efekat ukoliko ne nađe u vama nešto na šta može da se zakači. Neki strah, patnju, neispunjenu želju, negativno iskustvo, potisnutu emociju.

Photo by Andre Furtado on Pexels.com

Zato budite srećni i zahvalni na svakoj takvoj situaciji, na svakom čoveku koji vam donese nemir i izazove reakciju vašeg tela. On je vaš učitelj! Pomaže vam da se suočite sa skrivenim delom sebe, sa svojim strahom, nesigurnošću, potisnutim bolom. A ta spoznaja je prvi korak ka transformaciji i dubokoj regeneraciji koju nam omogućava Neptun u sjajnom aspektu sa Plutonom.

Ja planiram da za vreme retrogradnog hoda Merkura čitam knjige koje sam već pročitala. I to po mogućstvu u prirodi, okružena cvećem.

Sa police mi se smeše „Put kojim se ređe ide“, „Buđenje“, „Vreme je za transformaciju“, „Tajna“, „Put ljubavi“, „Novi dan“ i mnoge druge.

Birajte šta čitate i sa kim razgovarate. Možda nešto drugo nije u vašoj moći i ne zavisi od vas, ali su ti izbori samo vaši.

Kontakt:

Instagram:  @biba_astro

E mail: bibaastro@gmail.com

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s