Dušan Mitrović, Mitologija

Čarobnice Laplandije


Piše: Dušan Mitrović

Od davnina do danas postoji uverenje da je Laplandija – zemlja svemoćnih čarobnjaka. U tami beskrajne polarne noći, pri očaravajućoj svetlosti Aurore, u davna vremena lokalne Čarobnice radile su zapanjujuće stvari. Sadašnja Laplandija podeljena je na četiri zemlje: Rusija (Koljsko poluostrvo), Finska, Švedska i Norveška.

Tradicija starosedelačkog naroda se odnosi na moćne veštice Jagune. Nјihov šareni svet stoji nasred tri puta – tri sveta: zemaljskog, nebeskog i podzemnog. Nijednom čoveku se ne otkrivaju u svojoj pravoj formi: jednom to može biti drevna starica sa štakom, a drugome – punija zrela žena ili stidljiva svetlooka devojka. Dok vi vidite ko je pred vama, dok se čovek pribere, a ona je već osmotrila čoveka: Ko je on? I da li je zaslužio nagradu ili kaznu.

Photo by Anete Lusina on Pexels.com

Čarobnice Laplandije smatraju se ljubavnicama vetrova – činile su da vetar progovori, a u dane plovidbe jedrenjaka to je bilo izuzetno važno, jer su svoju lokaciju tražili i nalazili na sve moguće načine. Kapetani koji su išli na more kupovali su povoljan vetar, i pravili tri čvora: za potrebno umeren vetar bilo je potrebno da se oslobodi prvi čvor, za jak – drugi, a treći je izazvao buru.

… U izvesnom karelofinskom epu „Kalevala“ je postoji zla stara Louhi. Ona je vladala zemljom tame i hladnom Poheloj (pod tim se podrazumeva ekstremni sever Laplandije), slala je na ljude uragane, nevremena, bolesti, ponekad im je čak i krala sunce i mesec, zaključavala ih u planine, a tada je svet prekrivala tama…

Neko će reći: da imamo i mi neku vrstu „Kalevala“ sa svojim herojem, „zlom staricom,“ ali to je samo bajka ..!

Međutim, kao što znate, mitovi nastaju u vakuumu, i kristalisani su iz stvarnih događaja, koje pokriva veo iluzije tokom vremena. Na kraju krajeva, folklor – je generičko kolektivno sećanje ljudi.

I zato, verovatno, ne bez razloga ime Louhi nosi regionalni centar, najveća i najsevernija Karelija, neverovatno lepa oblast – šumovita, sa hiljadama plavih gorskih očiju – jezera.

Lokalni stanovnici se sa uvažavanjem odnose prma legendarnoj Čarobnici Severa i mogu ispričati mnogo misterioznih priča povezanih sa njom.

Oprezni su toliko da čak ni psovku ne izgovaraju protiv Louhi, i to nije samo sujeverje: često se ispostavilo da je bogohulnik posle bio kažnjen. Mogu mnogi da potvrde, videli su to …

Evo događaja jednog putnika…

Uzeo je vagon sa rezervisanim mestima. Sedeo je strani stola pored prozora, pogledao kroz njega i upitao:

– Koja je ovo stanica? Čudno ime, u čiju je čast?

Onda je lokalni stanovnik rekao:

– Ovo je iz „Kalevapi“ znaš? Ona je ljubavnica ovih mesta. Grditi je nije uputno, jer ona to kažnjava.

Sedi brka je odgovorio:

– Šta može da mi uradi? Gluposti!

Sarkastično se smejućio, popio je malo mineralne vode „Karelija“ i stavio na sto ispred sebe. Voz se trgnuo, zaljuljao bocu, ona se prevrnula i na iznenađenje svih, govornika je bio bukvalno okupan od glave do pete. Brka je izgledao kao sunđer i brisao se peškirom.

Neko je rekao tiho:

– Pa, Louhi kažnjava.

Brkati čovek nije odgovorio.

Eto, i neverujućima u čarobnicu, Louhi ne oprašta uvrede.

Hitler i Laponija

Poznato je da je Hitler bio sklon misticizmu, tajne ekspedicije je slao širom sveta u potrazi za ezoteričnim znanjem: na Tibet, u Rjazansku oblast i na…. Koljsko poluostrvo, jer je znao za tajna istraživanja Aleksandra Varčenka iz 1920-ih godina i hteo da dozna tajnu drevnih.

On je rekao: „Ko ovlada tajnama, on će vladati svetom!“ Firer je bio siguran, da se one čuvaju u podzemnim utočištima, koja se nalaze u planinama u blizini Sejdozera. Tamo postoje ostaci antičkih građevina, mnoge nepoznatog značaja. Možda su se tu preselili lokalni stanovnici sa potonule Hiperboreje.

Photo by Anastasia Shuraeva on Pexels.com

Osnivač poznatog okultnog društva „Ananerbe“, nemački arheolog i geograf Herman Virt, zvanično (!) je izračunao da se na Koljskom poluostrvu nalazila Severna Šambala. Potraga je započeta 1939. godine. Nakon izbijanja rata sa SSSR-om, firer je izdao naređenje: da se zauzme Laplandija, i „Laplandska“ vojska je tada i stvorena. Nemački avioni su počeli da lete nad njom, desantne trupe su sletele, kao i grupe sa nepoznatom misijom, strogo tajanstvenom.

Da bi izgradili tajne avio baze, piste,radio stanicu, instalirali su meteo mašinu. U arktički region tajno su upale nemačke podmornice. Za njih je osnovana tajna baza „Baza Sever“. Njom je rukovodio general Karl Haushofer, koji se smatrao jednim od najcenjenijih stručnjaka u potrazi za drevnim znanjem. I onda je poslat tu, na sever, za realizaciju plana, koji je bio smatran jednim od najvećih državnih tajni Trećeg rajha.

Sovjetske avione, koji su se pojavili na tom mestu, Nemci su oborili. Postoje brojne olupine sa tragovima protivavionskih granata. Iz same Nemačke nisu mogli doleteti avioni , dakle, bio je tamo nemački aerodrom. Kasnije je pronađen. Kao i tragovi podmornica.

Važno je napomenuti, da su nacističke horde, imavši bolje oružje i značajno brojčanu nadmoć, revnosno požurile da zauzimanja Koljsko poluostrvo, kako je i tražio Firer, ali, kao da su bili začarani, nisu mogli da pređu granicu teritorije gde vlada zla Louhi, kao da udaraju glavom u nevidljiv zid. Čini se, da nije htela da ih pusti na svoj posed snažna čarobnica. Drugo objašnjenje je teško naći.

Stepenice ka nebu za Louhi

Planina Votovara ( „Planina smrti“) se nalazi 20 kilometara jugoistočno od sela Sukozero, Muezerskog regiona Karelije. Najviša tačka je svega 417,1 metara nadmorske visine. Reljef je jako šarolik. Kao rezultat snažnog zemljotresa koji se dogodio pre oko 9000 godina, usred planine se formirala ogromna provalija, koja liči na amfiteatar. Ona je prošarana stenovitim prolazima i malim jezerima.

Photo by Adam Kontor on Pexels.com

Prema lokalnim verovanju, Votovara je središte moćnih sila. Od drevnih vremena, ona je sveta za Laponce. Vrh zauzima drevni verski kompleks, ukupne površine od oko 8 kvadratnih kilometara. Postoje građevine od velikih obrađenih megalita.

Mnogo ih je raspoređeno po grupama od 6 do 15 stena i formiraju krug sa zidanim ognjištem od manjeg kamenja u centru. Često odatle stižu čudni zvuci.

Planina se smatra prebivalištem zlih sila, pa čak i kao most ka drugom svetu. Životinja praktično nema, a raste ružno drveće, uvrnuto kao nevidljivom rukom. Čini se da je to rezultat teške energije prostora. Jezera su potpuno beživotna.

Jedna od misterija planine smrti je neobična mahovina zlokobno krvavo crvene boje. Stručnjaci kažu da se to ne može naći nigde drugde.

Na planini postoje tajanstvene stepenice ka nebu, ne zna se kada i ko ih je urezao u stene. Sastoje se od 13 nivoa i završavaju na dubokoj strmoj litici.

Pri tome, u mestima lokalnih stanovnika nikakvih stepenica nikada nije postojalo. Za šta i za koga su napravljene? Neki ljudi u ovim mestima imaju čudne vizije, kao što su žene u belim odorama. Njih su videli članove ekspedicije Barčenko, a kasnije i mnogi drugi.

Da li im se javljala možda ljubavnica severa – zla veštica Louhi..?

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s