Dalibor Stojšić, Psihologija

Toksični odnosi: Triangulacija, metod koji manipulatori obožavaju


Piše: Dalibor Stojšić

Sama reć triangulacija nagoveštava da u vašoj emotivnoj vezi postoji neko treći. U prvi mah se odmah pomisli na ljubavnika ili ljubavnicu, jer tu je situacija manje ili više jasna. Ipak, triangulacija nije samo emotivna ili seksualna prevara. Triangulacija je, po mom skromnom mišljenju, po psihu mnogo opasnija.

Ovaj metod u emotivnim odnosima manipulatori jednostavno obožavaju. Jer, on traje veoma dugo, ima mnogo varijanti, i ako se upustite u tu manipulatorsku igru, zaista može da vas doslovno izludi. Manipulatori koriste triangulaciju da bi vas učinili nesigurnim, ljubomornim, da bi imali kontrolu nad vašim životima i osećanjima i ono što je najgore, u triangulaciji se manipulator uvek postavlja u situaciju ili „spasioca“ ili „razumne osobe“, koja će vam „pomoći“ da bolje sagledavate realnost. Triangulacija je, gotovo po pravilu, sastavni deo manipulatorske tehnike poznate pod nazivom „gaslighting“.

Prvu podelu možemo napraviti na aktivne ili pasivne osobe, koje su uključene u triangulaciju. Aktivne su one, koje su svesne da su „treća osoba“ (ne mora nužno da bude ljubavni odnos između manipulatora i treće osobe), a pasivne su one koje su uključene u igru, a nisu toga svesne. Možda čak i misle da u toj uključenosti čine nešto dobro. Hajde da navedemo primere, je će nam tako biti najlakše da odredimo ko je ko.

Aktivne i pasivne treće osobe

Photo by cottonbro on Pexels.com

U prvoj varijanti, manipulator obezbeđuje treću osobu, koja veoma dobro zna da je uključena u vaš zajednički život. Ta osoba može da bude bilo ko, rođak/a, kolega ili koleginica sa posla, drug ili drugarica, komšije…bilo ko. Ali, najveći efekat ima na vas osoba, na koju ćete uvek sumnjati da je možda u nekoj ljubavnoj vezi sa vašim partnerom. Aktivna treća osoba, u većini slučajeva, čak uživa u svojoj ulozi, tako da možemo reći da je i aktivni saučesnik u vašem psihičkom zlostavljanju. Aktivna treća osoba će vam se vrlo brzo približiti, želeće da budete bliski, navodno vrlo brzo će vas „zavoleti“ i to sve zbog toga što voli, poštuje i ceni vašeg partnera. Aktivna treća osoba je prisutna gotovo u svemu. Ne postoji izlazak, izlet, proslava, bilo koji značajni događaj u vašem životu, gde aktivna treća osoba neće biti ili uključena ili barem savetovana. To može da ide toliko daleko da se čak ta osoba konsultuje ukoliko želite da podignete kredit (iako ćete ga sami vraćati!), ukoliko kupujete automobil, stan, krečite stan (treća osoba „zna“ koja bi vam boja zidova najbolje odgovarala), birate nameštaj itd. Ukoliko ne umete odmah da prepoznate aktivnu treću osobu, doći ćete do situacije kada više niste sigurni da li je ova osoba član vašeg domaćinstva i porodice ili nije? Ukoliko odreagujete i poželite da ova osoba više ne bude uključena u odnos između vas i vašeg partnera, dobićete kritiku da: Niste u pravu. Da umišljate. Da sa vama nešto nije u redu. Da ste ludi itd. A manipulator će se potruditi da bude vaš „spasilac“ i da vam „objasni“ šta je zapravo prava realnost. Dakle, sve vreme imate očiglednu tenziju u vezi ili braku zbog treće osobe, a kada na to odreagujete dobijate bezbroj raznih etiketa. To je zapravo i bio cilj. Da osećate nesigurnost, ljubomoru, zavist, jer se u takvim stanjima sa vama vrlo lako manipuliše.

Pasivna treća osoba uglavnom ne zna da je uključena u triangulaciju. Ona nema nameru da vas povredi, a možda čak ukoliko bude u nešto uključena u vaš život zaista to čini iz dobre namere.  Neretko može da se dogodi da pasivnoj osobi ponekada i smeta što je toliko uključena u vaš život, ali iz želje da učini i pomogne prihvatiće sve pozive vašeg manipulatora. Pasivna osoba je nešto slično „flying monkeys“ odnosno „letećim majmunima“, običnim ljudima, često vašim prijateljima koji nesvesno i nenamerno prenose  informacije o vašim manipulatorima nakon raskida. Oni ne znaju da su predmet interesovanja vašeg manipulatora i često ih vaš život ni ne zanima mnogo. E, baš takve osobe su pogodne da „igraju“ ulogu treće osobe, jer : Pobogu, pa kako može na nju/njega uopšte da pomisliš? Da li si ti lud/a?

Triangulacija sa ostatkom sveta

Photo by Ron Lach on Pexels.com

U cilju da vas sve vreme održava u stanju nesigurnosti, vaš manipulator može da vrši triangulaciju doslovno sa svakim. Ukoliko ne prepoznate o čemu se zapravo radi možete zaista da počnete da vidite potencijalnu „pretnju“ svugde i u svakome. Na primer, u društvu će vaš manipulator biti preterano zainteresovan za nekog vašeg prijatelja ili prijateljicu. Biće preterano ljubazan, duhovit, prepun razumevanja, a što inače nije njegova karakteristika kada ste sami. Cilj, naravno, vaša ljubomora.

Manipulatori često vrše triangulaciju u samoj familiji. Primerice, učiniće vašoj majci, bratu ili sestri nešto bez pogovora, što vama nikada ne čini ili čak odbija da učini. Takva vrsta neprirodne ljubaznosti i neprirodnog zbližavanja sa članovima vaše familije u vama stvara nelagodu i postepeno vas odvaja od njih. Možda čak svesno ili nesvesno počnete da ih izbegavate, kako sebe ne biste izlagali burom nedefinisanih emocija. Ovo će učiniti da se osećate usamljeno i bez podrške. Manipulatori to znaju i trudiće se da vas što više udalje od svoje primarne porodice i prijatelja, koji bi mogli da vam priteknu u pomoć u vašim ključnim životnim trenucima. Posebno, ukoliko odličite da se odvojite od manipulatora.

Još jedan od vidova triangulacije, a koji je postao popularan pojavom društvenih mreža, jeste česta komunikacija manipulatora sa osobom, koja je po svim društvenim parametrima (inteligencija, izgled, mentalno stanje, obrazovanje…) daleko ispod vas. Manipulator će se potruditi da ta vrsta komunikacije ne bude previše privatna, jer zaista takva osoba ga ne zanima ozbiljno, već javno na društvenim mrežama. Od običnih lajkova, do prizemnih i vulgarnih javnih komentara, a sve uz navodni smeh, manipulator će sve to predstavljati kao njegov „izduvni ventil“, bezazlenu zabavu i tome slično. U tim trenucima zaista više nećete biti sigurni, da li je uopšte poželjno da bilo kako reagujete? Jer, ovakva triangulacija deluje potpuno nerealno i besmisleno, ali pogađa vaše emocije tačno tamo gde treba.

Triangulacija je dakle metod, koji nije nužno vezan za ljubavne odnose manipulatora sa trećom osobom, već metod kojim vas manipulator psihički zlostavlja.  Kako ćete i da li ćete pravovremeno odreagovati, na vama je odlučite.

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s