Budistička psihologija, Duhovnost

Krajnji cilj meditacije + besplatna knjiga (PDF i audio)


Piše: Branko Kovačević

RUBRIKA „BUDISTIČKA PSIHOLOGIJA“ JE REZULTAT SARADNJE SA THERAVADA BUDISTIČKOM ZAJEDNICOM U SRBIJI.

Kada meditiramo, da li mi pokušavamo da ispraznimo um od svake misli? Koji je krajnji cilj meditacije?

Nekada ljudi misle da je meditacija uvida samo da sediš na jastučetu i ništa ne radiš. Ali mi ne pokušavamo da um ispraznimo od misli i u svemu tome ima mnogo više od pukog nepomičnog sedenja. Možemo posvetiti 100% svoje pažnje onome što radimo, ali da iz toga ipak ne steknemo bilo kakav uvid. Mačka ili tigar usmeravaju svu pažnju na svoj plen, ali od toga nemaju ni mrvu uvida o bilo čemu. Zašto? Sve što imaju je puka koncentracija dok se intenzivno fokusiraju na plen pred sobom. Ali kod meditacije uvida potpunu pažnju udružujemo sa svesnošću. Radimo na tome da razvijemo sposobnost da na sve što nastane gledamo sa najjasnijim stanjem uma – bez i trunke pohlepe, mržnje i obmanutosti.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Ali to nije kako mi obično obraćamo pažnju na stvari. Naši umovi su uglavnom opsednuti ili rastreseni nekom varijacijom pohlepe, želje za stvarima ili mržnje, odbacivanja stvari. Osećamo iritiranost, prezir ili nezadovoljstvo svojim trenutnim stanjem. Želimo da budemo na nekom drugom mestu, bilo gde samo ne tu gde jesmo. Ili postoji nerazumevanje o tome šta se zapravo događa oko nas i u nama.

Ali kada počnemo da obraćamo postojanu pažnju na svoje iskustvo iz trenutka u trenutak, uspevamo da uočimo nemir i nezadovoljstvo koji opsedaju naš um, njegova maštanja i želje, i to mnogo jasnije. To je trenutak kada se u sve to uključuje napuštanje. Vrlo često slušamo o „napuštanju stvari, nevezivanju“. Nekada meditaciju pobrkaju sa tom frazom. Ali moramo dobro zapamtiti šta se pod time podrazumeva. Učimo na napustimo stvari koje su štetne za našu praksu, ali se držimo onih koje nam koriste.

BESPLATNA E KNJIGA. KLIK NA SLIKU. (NEMA VIRUSA I REKLAMA)

Leonard Bulen – Budizam metod vežbanja uma PDF

Možete i da je slušate. Link za audio knjigu

https://docs.google.com/file/d/0B-vksvWkNw7BRDBHbVZiTGJ1Tmc/edit?resourcekey=0-HPdvgbVVDlgfL9Z2qSPUZA

Šta je štetno za nas? Misli ispunjene pohlepom su štetne. Misli gonjene mržnjom. Ljubomora, strah, briga, konfuzija – moramo sebe vežbati da napustimo ta stanja, negujući njihove suprotnosti. Kada posmatramo sa svesnošću, šta vidimo? Šta dobijamo? Dobijamo jasno shvatanje. Jasno shvatanje ili jasno razumevanje cilja, prema Budi, znači da razumemo zašto nešto radimo, sa kojim ciljem. Sve to znači da mi ne meditiramo samo zato da bismo se malo opustili ili da bismo se privremeno bolje osećali. To su svakako lepi nuzprodukti prakse meditacije. Ali krajnji cilj praktikovanja meditacije jeste pročišćavanje našeg bića. Ciljamo ni na šta manje do na prevazilaženje patnje, prelaženje staze koja vodi ka oslobođenju i njegovo konačno ostvarenje. Naš um i telo jesu laboratorija za takav jedan, veliki i ozbiljan napor.

U svom sistemu četiri temelja svesnosti, Buda je savetovao razvijanje svesti: „Ovo telo nije nešto za šta se treba vezati. Ovo telo je za mene alatka da bih stekao znanje i uvid.“ I to je zaista ono što mi radimo tokom prakse meditacije – a ne samo da pokušavamo da sebe uljuljkamo, kako bismo privremeno zaboravili na probleme i muke koji nas muče.

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s