Budistička psihologija

Koja je svrha meditacije u hodu i kako se ona izvodi?


Piše: Branko Kovačević

RUBRIKA „BUDISTIČKA PSIHOLOGIJA“ JE REZULTAT SARADNJE SA THERAVADA BUDISTIČKOM ZAJEDNICOM U SRBIJI.

Meditacija u hodu predstavlja u isto vreme dodatak i alternativu sedećoj meditaciji. Neki meditanti je više vole od sedenja i hodajuća meditacija im je glavni metod vežbanja. Ona je naročito korisna opcija kada zbog bolesti, umora ili punog stomaka sedeća meditacija postane suviše teška. I dok se kod sedeće meditacije svesnost razvija kroz mirovanje, kod hodajuće meditacije ona se razvija kroz pokret.

Praktikovanje hodajuće meditacije u kombinaciji sa sedećom tako pomaže meditantu da uspostavi kontinuiranu svesnost, kakvu je lakše inkorporirati u svakodnevni život, nego onu koja je razvijena samo kroz sedeću meditaciju. I kao bonus svemu tome, meditacija u hodu je i dobra fizička vežba.

Photo by Sadaham Yathra on Pexels.com

Da biste praktikovali hodajuću meditaciju, odredite stazu dugu 20-30 koraka i postavite neki znak na sredinu. Meditant počinje tako što stoji na jednom kraju staze, sa rukama koje su prekrštene napred ili na leđima. Zatim počinje hodanje duž staze, do njezinog drugog kraja, gde se kratko zaustavi, pre nego što se okrene i ponovo vrati do tačke sa koje je krenuo. Posle još jednog kratkog zaustavljanja, ponavlja sve ovo, hodajući od jednog do drugog kraja staze tokom čitavog vremena predviđenog za hodajuću meditaciju. Početak, kraj i srednju tačku staze meditant koristi kao kontrolne tačke da proveri je li njegova pažnja i dalje sabrana ili je odlutala. Brzina hodanja zavisi od stila meditacije koja se praktikuje i od individualnih preferencija.

Photo by Wouter de Jong on Pexels.com

U početnom naporu da se prevaziđu pet prepreka za meditaciju moguće je iskoristiti više metoda. Jedan popularan metod, sličan onome koji je opisan u tekstu o sedećoj meditaciji, jeste da se koristi mantra od dva sloga: kad desno stopalo dodirne tlo, u sebi izgovaramo prvi slog; levo stopalo dodiruje tlo, drugi slog. Kao alternativa, fokus pažnje je na tabanima i osećaju koji se javi kada svaki od njih dodirne tlo. Kao i kod sedeće meditacije, namera je da se objekat meditacije iskoristi kao sidro za pažnju i na taj način um postavi van domašaja mentalnih prepreka. Na taj način stvaraju se optimalni uslovi za kontemplaciju prave prirode tela i uma.

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s