Duhovnost, Dušan Mitrović

Internet vampiri – energetske krvopije


Piše: Dušan Mitrović

Mnogi, naravno, znaju da su energetski vampiri – vrlo realni. Oni nemaju krvave zube. Mirno idu u lov, ne samo u gluvo doba noći, već i u sred bela dana. Povezivanjem na svet internet mreže, energetski vampiri imaju na raspolaganju bezgraničnu ispašu gde ima na milione potencijalnih žrtava.

Gde god da ste u potrazi za informacijama ili komunikacijom, oni vrebaju svuda. Koliko je opasno komunicirati sa vampirima na mreži i kako da se izbegne sudar sa ovim stvorenjima? Hajde da istražimo.

Vuk u jagnjećoj koži

Vampiri tumaraju na mreži kako bi „naveli“ naivnu žrtvu na negativne emocije. „Donator“ svaki put odlazi sa bojnog polja u nestabilnom stanju. Njega preplavljuju emocije od ljutnje do krivice, i svi oni se osećaju veoma bolesno. Ako vampir deluje dugo, smestivši se u krug „moji prijatelji“ na društvenoj mreži, stanje žrtve će se stalno pogoršavati iz dana u dan. Nakon toga, to može dovesti do depresije. Nastradili, uzrok ne nalazi u energetskim vampirima i nije u stanju da to artikuliše, do poremećaja spavanja, virusnih bolesti, hroničnih bolesti i drugih nevolja, čak i do sklonosti ka samoubistvu. Ali vampir će biti zdrav i srećan, on će procvetati mučeći žrtvu.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Energetski vampiri nisu isti po svojoj suštini. Noćni vampiri, deluju, po pravilu, spontano. Oni nemaju svesnu želju da dovede žrtvu u lose zdravstveno stanje. Glavna stvar je da su zainteresovani da na mreži nađu pacijenta za beskrajne žalbe i suze i redovno ih ispoljavaju u zavisnosti od svrhe. Taj prijatelj stalno kuka i plače, on je uvek loše, nikad nije bio srećan, ceo njegov život je kontinuirani niz nezgoda i nesreća. Njegov status na društvenim mrežama je pun tuge. On nikada ne napiše, „Vau!“, „Dobro ti ide,“ ili „Ja sam srećan zbog tebe.“ Njegovi komentari su puni slobode i istovremeno su u stanju da pokvare raspoloženje čak  l judima punim ljubavi prema životu.

Dnevni vampir je, naprotiv, aktivan, energičan i deluje apsolutno svesno. Na internetu, najčešće dolazi pod maskom „trola“ – anonimnog agresora. Ovi ljudi putuju od izvora do izvora, uzrokujući svuda skandale. Oni bukvalno navaljuju na žrtvu, grubo vređaju i ponižavaju – a zatim nestaju

sa ratišta, ostavljajući osećaj nezadovoljstva kod žrtve: žrtva nije u stanju da adekvatno odgovori, ne nosi se dobro sa napadom. Ovo stanje je najopasnije, jer gura žrtvu u nove i nove kontakte sa „trolom“. Kad je žrtva uhvaćena, pokušavajući da odbrani svoje dostojanstvo, uvek se ispostavi da je gubitnik. U težim slučajevima, dnevni vampiri se ujedine i organizuju usaglašeno dejstvo da nekog progone.

Lek od „krvopija“

Glavna stvar je da je vreme da se shvati da podržavate destruktivnu vezu. Ako ste pogodili da se radi o energetskom vampiru, najbolja stvar koju treba da uradite je da prekinete svu komunikaciju s njim. Idealno je da odustanete od Interneta nekoliko nedelja. Naravno, potrebna je izuzetna snaga volje – ali, verujte, ovo je najefikasnije sredstvo. Ako iz nekog razloga ova opcija ne uspe (na primer, morate da komunicirate na mreži službeno), postoji nekoliko pravila ponašanja, koja pomažu da se minimizuje šteta izazvana onlajn-vampirima.

Photo by Tobi on Pexels.com

– Komunicirajte na mreži sa onima koje vi lično znate. Manje kontakta sa virtuelnim strancima;

– Nemojte se upuštati u bilo koju internet raspravu. Čak i ako vam se čini da možete da dokažete svoje mišljenje. Što više mislite da je tako, to je opasnija zamka – ne upadajte u nju;

– Pre ulaska u rasprave i svađe, napravite zaštitu

– Ravnodušno se slažite sa bilo kojom od optužbi. Ne uzimajte kritiku ozbiljno, prevedite sve na šalu;

– Ako vam dosađuju noćni vampiri, sami im se žalite na svoj život. Na svaku od njihovih tužnih priča ispričajte svoju – još tužniju. Ne ostavljajte bez negativnog komentara nijednu njegovu reč;

– Paradoksalno reagujte na žalbe „nesrećnika“: vicevim, smajlijima, iznenađujuće odgovarajte na pitanja. To će vam pomoći da uništite nametnuti scenario komunikacije. Ako još uvek ne možete da izbegnete kontakt sa „vampirom“ pokušajte da povratite ravnotežu. Najbolje sredstvo da se vrati izgubljena energija je voda. Zbog toga, istuširajte se ili se samo operite tekućom vodom, popijte toplu šolju čaja. Prošetajte po parku ili trgu – čist vazduh će imati blagotvoran efekat na um i popraviti raspoloženje. Smešite se ljudima, čak i ako to ne želite – i posle nekog vremena osećaćete da vam se to dopada!

I što je najvažnije, češće izlazita sa mreže u stvarnost – to zdravo otrežnjuje i omogućava da primite pozitivnu energiju od kontakta sa prirodom, umetnošću i dobrim ljudima, kojih je još uvek daleko više nego loših na svetu.

nastaviće se

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s