Dalibor Stojšić, Psihologija

Toksični odnosi: Manipulatori u partnerskim odnosima


Piše: Dalibor Stojšić

Na zahtev mnogobrojnih čitalaca, povremeno ću objavljivati tekstove, koji su vezani za toksične emotivne odnose. Prvenstveno, ideja mi je bila da na ovu temu napišem knjigu, možda to jednog dana i učinim, ali do tada pisaću tekstove za vas, koji pratite Psihologiju smisla. Još jedan od razloga što ću ovde pisati na temu toksičnih odnosa jeste tekst o tretmanu tišinom, koji je jedan od najčitanijih tekstova na sajtu. Dakle, činjenica je da je tematika veoma popularna. Tekst o tretmanu tišinom možete pročitati na sledećem linku https://psihologijasmisla.net/2019/12/26/toksicni-odnosi-tretman-tisinom-suptilni-metod-psihickog-zlostavljanja/

Pre nego što se upustimo u ovu temu moramo utvrditi šta znače toksični odnosi. To je svaki odnos (emocionalni) u kojem se osećate, najblaže rečeno, nelagodno. Jednostavno, osećate da tu nešto nije u redu. Pri tome, tu nelagodu vam pričinjava vaš partner/ka. Postoje razni oblici manipulacije i toksičnih odnosa i pokušaću u narednim tekstovima neke od njih da obradim. Moram da istaknem da sam dok pišem o toksičnim (partnerskim) odnosima, veoma strog, netolerantan na bilo kakve iluzije, izgovore i razloge, koji mogu kroz ovu temu da se provlače. Zašto je to tako? Jednostavno, ako ste se odlučili da čitate ovakav tekst i zanima vas ova tema, verovatno ste bili ili trenutno jeste u nekom obliku toksičnog odnosa, i najmanje šta vam treba u ovom trenutku jeste da vam neko izlaže situaciju ublaženo, sa dozom „zadrške“, sladunjavo ili na način da na kraju teksta niste sigurni šta ste od svega razumeli. Niko iz zabave ne čita ovakve tekstove, već oni „koje je muka naterala“, pa vas neću štedeti. Jer, vama ne treba još jedno zbunjivanje, već otrežnjenje. Zato, ukoliko trenutno niste mentalno spremni za ovu temu, molim vas napustite stranicu i vratite se kada budete spremni.

I još nešto, ja nisam psiholog, već čovek sa ogromnim iskustvom iz ove oblasti. Jedan deo predstavlja lično iskustvo, a drugi prikupljena i obrađena iskustva drugih ljudi. Zato se trudim da pišem jednostavno i jasno, mada u nekim delovima je potrebno „konsultovati“ psihologiju, ali se neću fokusirati na isprazno objašnjavanje psiholoških termina.

Ko su manipulatori?

Photo by Hamid Tajik on Pexels.com

Manipulaciju u partnerskim odnosima podjednako vrše oba pola. Po DSM-5 klasifikaciji Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne bolesti najčešće ih vrše osobe, odnosno tipovi ličnosti iz klastera B. Najčešće se u javnosti pominje narcisoidni tip ili poremećaj ličnosti. Ali, ovde ćemo stati sa klasifikacijom. Jer, niti smo stručni za to, niti nam može pomoći ako tačno utvrdimo dijagnozu manipulatora (ne znam samo kako, kada nismo stručni za dijagnostiku?). To je zapravo jedna velika zamka za žrtve, da kada se „upletu“ u takav odnos počinju da traže psihijatrijske dijagnoze u stručnoj literaturi, što ih nigde neće odvesti u rešavanju problema. Na taj način doživljavaju još veću zbunjenost, jer učenje „na preskok“ nije znanje. Zato ćemo uvek u ovakvim tekstovima odustajati od „prosipanja“ dijagnoza i to ćemo prepustiti stručnim licima. A, naše je da uspemo da prepoznamo, po nas lošu situaciju i da se adekvatno zaštitimo. Ukoliko ne osećate da ste sposobni sami da se izborite sa nastalom situacijom, savetujem vas da potražite stručnu pomoć, osobu koja je specijalizovana za ovu oblast.

Kako izgledaju manipulatori?

Photo by Maria Orlova on Pexels.com

Isto kao vi ja. Većina sasvim obično. Odustanite od filmskih prikaza Džejmsa Bonda ili neke femme fatal. Naravno, ima i toga, ali vrlo retko. Uvek obratite pažnju na njihov kompletan izgled, koji ne mora nužno da bude luksuzan, na njihovo ponašanje, manire, ophođenje. I, uvek ih pažljivo slušajte šta i kako pričaju, bez idealizovanja. Jednostavno, proučavajte ih. Ovo je važno istaći, jer ono što manipulator radi jeste da vas proučava. Sluša i pamti sve što kažete, traži vam „slabe tačke“ i upravo te „tastere“ će pritiskati kada za to dođe za njega pravi trenutak.

Kako da znam ko je manipulator?

Osnovna karakteristika je grandioznost. Oni su sjajni, samouvereni, uvek naj, naj, naj…Šarmantni su, reči su im sladunjave, zavodljivi su, sa izraženom crtom za maštu što može dodatno da vas fascinira. Deluju hrabro, poput osoba koje znaju šta hoće, a od svih osoba na ovom svetu žele baš vas. Ooo..kako je to slatko i predivno! Imate osećaj da po prvi put imate pored sebe osobu, koja vas sluša celim svojim bićem (već sam rekao zašto vas pažljivo slušaju!). Osetićete da je odjednom to ta osoba sa kojom možete sve u životu, osetićete se poletno, jer su neverovatno sposobni da u vama pobude takva osećanja. U ovome „pomažu“ današnje nju ejdž izmišljotine o srodnim dušama, twin flame, prepoznavanju duša, karmičkim dušama…I zaista ćete poverovati u sve to odjednom. Jer, kod manipulatora na samom početku sve može, svugde se ide, sve se radi, imate neverovatan broj istih ili sličnih interesovanja. Naravno, nemate, nego vam vaš manipulator na taj način podilazi. Istražuje „teren“ šta je to što volite, na šta se „palite“. Posebno su maheri po pitanju seksa. Na tom polju će vas izučavati pomno i ići dotle, dok ne utvrde šta vam tačno prija, a šta ne.

Photo by Ron Lach on Pexels.com

Govoriće vam da su u vama našli nešto što su čitav život tražili, jer ih niko do sada nije razumeo kao vi. Govoriće vam da ste jedinstveni, da vas obožava, oduševljavaće se vašim uspesima (iako možda i nisu nešto veliki i značajni), govoriće vam kako plenite svojom lepotom, gracioznošću, harizmom, kako ne može da vam odoli, kako je to jedno nestvarno prepoznavanje i kako ste definitivno jedno za drugo. Slušaćete njihove reči (poruke): „Ti si poseban/na!“ i „Hvala ti što postojiš!“

Toliko su šarmantni i zavodljivi da će šarmirati i vaše prijatelje, pa možda i roditelje i rodbinu. Pa, ko bi odoleo ovakvoj prilici? Pogotovo kada vama „okice svetlucaju“ od zaljubljenosti i toliko zračite da čak i vaši najbliži poveruju u sve to.

Manipulatori su u početku beskrajno zabavni, ukoliko su u mogućnosti obasipaće vas poklonima i budite sigurni da neće propustiti nijedan značajni datum da vas na neki način usreće. Uvek će od vas tražiti iskrenost i samo iskrenost, razumevanje u odnosu. Oni navodno ne vole dramu, oni ne vole napetost u vezi, i kada ste iz nekog razloga tužni ili neraspoloženi tu će pored vas biti vaš manipulator da vas teši i „razume“. Biće to osoba, kojoj možete da poverite baš sve do najintimnijeg dela sebe. A manipulator će slušati, slušati, slušati…I pamtiti.

Ovo je prva faza i zove se „love bombing“. Doslovno ste „zatrpani“ ljubavlju, ali lažnom ljubavlju. Zaslepljeni ste, zaljubljeni, lebdite, niste prisutni u sadašnjem trenutku…

Da li vam sve ovo deluje realno?

Ovo su sve tzv. „red flags“ u prevodu na srpski jezik crvene zastavice, odnosno oznake koje vam ukazuju da ste u kontaktu ili vezi sa toksičnom osobom. Moja preporuka je da se okrenete i odete kada primetite prvu zastavicu. Nemojte čekati da se „zaglavite“ u odnosu i pokušate da se otrgnete možda na 101. zastavicu. Jer, ovo je opasna igra emocijama i to vašim emocijama, gde se stvaraju novi biohemijski procesu u vašem telu i što god duže ostajete u odnosu teže će vam biti da iz odnosa izađete. Verujte mi, u tim  trenucima se u telu pojavljuju razne bure od emocija i hormona, smenjuju se ili istovremeno se luče hormoni sreće, zadovoljstva, straha, uzbuđenja…Vaš mozak počinje usled lučenja raznih hormona sasvim drugačije da percipira stvarnost i misli su vam nejasne ili konfuzne, iako vam se u tim trenucima ne čini tako, već mislite da činite pravu stvar. Kontakti sa manipulatorima ili toksičnim osobama su vam u tim trenucima veoma česti, a pojavom društvenih mreža i raznih aplikacija za komunikaciju veoma intenzivni. Sve deluje ubrzano i bivate „navučeni“ na manipulatora ka na narkotik. Gotovo u svim slučajevima koje znam, nakon prekida sa manipulatorom doslovno krizirate i „skidanje“ sa manipulatora se poredi sa „skidanjem“ sa heroina. Da li vam je to potrebno?

Putujte preko booking.com. Klik na sliku!

Savetujem vam da se ne poigravate sa manipulatorima i nakon čitanja ovakvih tekstova, misleći da ste sada dovoljno saznali kako biste se sa njima igrali. Ne pokušavajte, jer izgubićete. Neki ljudi (a sebe ubrajam u njih) mogu da igraju igru, jer su dovoljno “istrenirani“, naučili su da se pravilno emocionalno odvoje kada prepoznaju toksičnu osobu, znaju tehnike za „izvlačenje“ i prekid kontakta i sve ovo koriste u svrhu istraživanja i izučavanja, na koncu kako bi drugima pomogli i izneli u javnost sve manipulatorske metode.

Šta se dešava nakon faze „love bombing“ i kakvi su zapravo manipulatori u suštini svog bića, pisaću u nekom od narednih tekstova.

A ovaj tekst ću završiti jednom rečenicom, koju je koristila nekadašnja ozloglašena tajna služba Istočne Nemačke Štazi, čiji su agenti veoma dobro poznavali tzv.operativnu psihologiju: Ako vam sve deluje savršeno, tu nešto nije u redu!  

Podrži održavanje sajta. Paypal.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove. Besplatno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s