Psihologija, Sanja Bačlija

Razvod


Piše: Sanja Bačlija, master psiholog, TA savetnik pod supervizijom

Desio se razvod. I šta sad? Daću vam par predloga kako postupati u razvodu sa decom.

Osnovna pretpostavka kad se roditelji razdvoje jeste da deca pate.

I vrlo često u praksi čujem da su klijenti u braku isključivo zbog dece. Ovakva pretpostavka ne mora biti nužna, ukoliko se razvod izvede u što manje dramatičnom scenariju.

Razvod kao oblik stresne situacije je na vrlo visokom nivou, što ukazuje da sve strane u toj situaciji trpe ogroman stres.

Gledajući iz perspektive dece, menja se život iz raznih uglova. Deca menjaju mesto stanovanja, jedan od roditelja odlazi, vidne promene raspoloženja roditelja, promena vrtića…sve su to stresne situacije kojima se, ukoliko se na pravilan način priđe mogu proći mnogo lakše i bezbolnije.

U toku razvoda, deca teže da brinu o svojim roditeljima. Na vama je da preuzmete korake da im odagnate strah i brigu.

Evo nekoliko saveta koji će vam koristiti da razvod prođe što bezbolnije, za decu.:

  • Uverite svoju decu da ste sposobni da brinete o sebi. Emotivne krize su normalne u tom periodu, i ne trebate ih sputavati, ali je bitno da u svakom momentu odajete takav utisak da ste sposobni da se brinete pre svega o sebi, a naravno i o njima.
  • Ne opterećujte decu onim što je odgovornost odraslih. Mnogi koji su odrasli kao deca razvedenih roditelja tvrde da su se posle razvoda osećali kao da su izgubili detinjstvo. Prestali su da se igraju, a počeli su da brinu o situaciji kući, o mlađem bratu, sestri, kuvanju… Koliko god da deca imaju godina, zapamtite-deca su deca, vi ste odrasli.
  • Odolite iskušenju da decu pretvorite u svoje prijatelje. Iako je usamljenost posebna stavka na koju možda i ne pomislite, ubrzo postaje ogroman problem i jednom i drugom roditelju.
Putujte preko booking.com. Klik na sliku!

Bez obzira koliko vam se vasa deca činila zrela, ona su ipak još deca i teme koje bi vi pričali svojim prijateljima, ne treba da slušaju. Poseban naglasak stavljam na izbegavanje da pričate loše o bivšem partneru. Ovakvi potezi kod dece mogu dovesti do osećaja da moraju da biraju koga će da vole. A to svakako može samo zakomplikovati odnos.

Photo by Bess Hamiti on Pexels.com

Sa decom morate biti iskreni. Kad vas pitaju zašto više ne živite na istoj adresi kao i tata, ili ako vas pitaju da li ste vi muž i žena, odgovarajte iskreno, u skladu sa godinama dece. Moja najkonstruktivnija rečenica je priznavanje da nismo muž i žena, ali da jako volimo što smo vaši mama i tata. (Primer rečenice za decu od 3 i 4 godine.)

A nemojte zaboraviti da ste vi odlučili da se razvedete od partnera, a da ste roditelji ceo život. A deca će svoju vrstu negacije i patnje pokazati na različite načine, mi moramo biti tu za njih da ih saslušamo, prihvatimo i podržimo.

Pomozi održavanje bloga. Paypal. Klik na sliku.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s