Dalibor Stojšić, Duhovnost

Spiritualne fraze, koje ničemu ne služe


Piše: Dalibor Stojšić

Da sam dobio samo jedan dinar svakog puta kada mi je neko pomenuo reči „osvešćivanje“ ili „spoznaja“, verovatno bih vam ovaj tekst pisao sa Maldiva. Ovo je još jedan tekst iz mog serijala „Šta duhovnost nije?“. Jer, sve što nije duhovnost, danas se maksimalno promoviše. Čitam po internetu fraziranje pojedinih „duhovnjaka“, sa sve fotografijama kako mudruju na sunčanoj terasi, sa šoljom nes kafe u ruci i soknicama na nogama u opuštenoj atmosferi, kako nas usmeravaju ka „našem duhovnom jedinstvu, samospoznaji, spoznaji prožimajuće svesti, sadašnjem trenutku u beskraju ljubavi, talasima koja prožimaju biće…“

Odavno izbegavam ili bolje reći odbijam da o spiritualnim temama razgovaram sa osobama, koje nisu u stanju da zaustave svoj um, koje nisu sposobne da barem 30 minuta sede u meditaciji. Nije neophodno praktikovati meditaciju, ukoliko postoji neki drugi način za smirivanje uma. Nisam isključiv. Važno je da osoba ima smiren um i iz toga određeni uvid u realnost ovog sveta. To se sve primeti veoma brzo, ali retki su takvi ljudi.

Photo by furkanfdemir on Pexels.com

Veliki broj današnjih „spiritualnih osoba“, a na moje veliko zaprepašćenje, ne praktikuje meditaciju, ne praktikuje i ne poznaje nijedno značajnije znanje i učenje, osim već pomenutog srkanja nes kafe u soknicama. Tu i tamo, provuče se po neki seminar, radionica ili kurs iz nekog nju ejdžerskoj osvešćivanja (ili bolje reći „onesvešćivanja) i tu je kraj svakom daljem radu, učenju i istraživanju. Pitam se ponekad: Šta ja to radim već 20 godina i ne samo ja već i osobe slične meni, kada je probuđenje toliko jednostavno? U čemu grešimo? Možda u boji soknica?

Da se razumemo, literarni pečat tih „spiritualnih osoba“ nije sporan. Čak, u velikoj većini slučajeva imaju veliki spisateljski dar. Umeju da pišu sladunjavo, privlačno, romantično, strastveno…i da na taj stilski način iznesu svoja razmišljanja o duhovnosti i duhovnom razvoju, ali sve to nije duhovnost. Fraziranje i iznošenje razmišljanja na papir ili danas putem tastature i računara, je spisateljstvo i ništa drugo. I to treba da postoji. Lepo je, za onog ko voli da čita takvu literaturu ili tekstove. Samo što takva razmišljanja nemaju nikakvog dodira prvo sa realnošću, a potom i sa spiritualnim razvojem. I ne bi bio problem kada bi se ovakve osobe na tome zaustavile i razvijale svoj talenat i spisateljstvo i predstavile se svetu kao pisci. Ne, oni se predstavljaju kao duhovnjaci, znalci, predavači, treneri i tome slično. Poređenja radi, nije neophodno da pisac naučne fantastike leti u kosmos i upravlja svemirskom stanicom da bi pisao kvalitetne romane. Isto tako, nije neophodno da pisac romantičnih tekstova, priča, romana ili blogova poznaje spiritualni svet da bi bio kvalitetan pisac. Ali, to je sve fikcija, iluzija. Ja lično nikada ne bih pristao da me pisac naučno fantastičnih romana provoza kosmosom, pa isto tako ne bih dozvolio da me pisac romantičnih tekstova „voza“ po spiritualnom svetu.

Fraziranje, fraziranje…i opet samo fraziranje

Photo by Valeriya Kobzar on Pexels.com

Pojavili su se polovinom sedamdesetih godina prošlog veka razni „duhovnjaci“, koji su i danas popularni. Nakon toga, u ovom veku imamu pravu ekspanziju „duhovnjaka“, koji imaju toliko velikog dara da satima pričaju ili pišu na hiljade i hiljade strana isprazne rečenice, da to već postaje fascinantno. Pojedinci su napravili sjajne spisateljske karijere, došli na ovakav način do velikog bogatstava, jer su im se knjige štampale i danas se štampaju u ogromnom tiražu i što je još važnije imaju svoju publiku. I svima izmiče da primete da su upravo ta slava i bogatstvo u suprotnosti sa tematikom o kojoj pišu. I, opet, ne bih imao ništa protiv da su oni ostali pri stavu da su samo pisci. Ali, nisu. Iz pera ovakvih osoba su proizašle sve ove razne fraze, koje se i danas koriste u krugovima, gde se praktikuje „nes kafa spiritualnost“. Mada, ovi danas su bleda kopija pređašnjih „duhovnjaka“, koji su briljirali „spiritualnom scenom“.

Putujte preko booking.com. Klik na sliku!

Recimo, ja sam od onih koji danas uopšte ne razumeju tekstove u kojima se objašnjava da „biće prolazi kroz portal u kvantumu večnosti“. Jednostavno, „gubim struju“ kada čitam da ljudi treba svoja negativna stanja da reše osvešćivanjem. A kada se pita: Šta je osvešćivanje?, sledi odgovor da je za to potrebno pronaći jednost u sebi, pa onda u čitavom svetu. A kada pitam: Šta je jednost?, dobijem odgovor da je to sveprožimajuća svest i da se na taj način uklanjaju ljudski identiteti i blokade. Kakve sad blokade i identiteti??? Ali, u redu. Idemo dalje. A kako da uklonim blokade? Pa, tako što će talas svesnosti da prođe kroz tvoje biće. A šta je biće? To je beskraj….

I tako, zaista, možemo do beskraja.

I na kraju, ako želite da se zabavite ili možda i vi postanete trener spiritualnog fraziranja, predstavljam vam Dipak Čopra generator za stvaranje besmislenih citata. Ovo je generator, koji nasumično izbacuje fraze i formira ih u citat. Zabavljajući se meni je izbacio sledeće “mudrosti”:

“Ključ sreće je doživljaj eksponencijalne energije.”

“Kultura raste kroz besprimernu apstraktnu lepotu.”

“Osnovna stvarnost osvetljava potpunu sreću.”

“Univerzum obuhvata duhovnu bezvremenost.”

“Svet predstavlja izgradnju besmrtne izvrsnosti.”

Dovoljno je da kliknete na opciju “receive more wisdom” i zabava može da počne.

http://wisdomofchopra.com/

Podrži održavanje sajta. Paypal. Klik na sliku!

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s