Duhovnost, Valentina Škaljak

Podjele


Piše: Valentina Škaljak-Čudić

“ Solve et coagula“ lat. – u slobodnom prijevodu – razbij’ staro, sagradi novo!

Čekam prijateljicu da popijemo kafu. Posmatram ljude na trgu. Uočavam da su u momentu mog posmatranja sve generacije prisutne. Starci su uglavnom osamljene partije. Uz njih hoda samo štaka, ili štula. Odveć pomireni sa životom, ne primjećujem ni da očekuju neko bolje sutra. Ako i posjeduju neku staračku mudrost – ne primjećujem ikoga zainteresovanog za istu.

Photo by Noelle Otto on Pexels.com

Srednje generacije su isto tu. Žure, jure. U pokretima se vidi želja za “ više „; svrstavam je u ladicu “ Golo Preživljavanje „. Ne vidim im ni mudrost, ni ludost, samo pošast potrebe da prežive. I, razumjem. Primjećujem opet, zapravo ne očekuju neko bolje sutra.

A, onda je tu i mladost. Naša čuvena mladost. Naša municija revolucije. Potpuno pogubljeni u današnjici, udaljeni od samih sebe. Nesvjesni koliko njihova vanjština govori o samom unutrašnjem stanju duha. Muška populacija se oblači poput žena. Više drže do frizure nego da zna (npr.) da pocjepa drva. Ženski dio je ufuran u „moć feminizma “ na mahom pogrešne načine… Ono što, i jedni i drugi, nazivaju avangardnim oblačenjem – vidim kao vrisak upomoć. Pogubljeni između danas, jučer, i onog što misle da treba…

Putujte preko booking.com. Klik na sliku!

Mladost nam se guši u neizgovorenim anksioznostima i depresijama. Mentalno zdravlje im je tabu. Iluzija sigurnosti/ samopouzdanja od koje su složeni- stoji na tako tankim nogama da malo nedostaje da se potpuno uruši. Pitam se, da li slika mladosti u nekoj državi pokazuje stvarno stanje iste? Majka, otac, baka, deda – financijeri markirane garderobe… A, ovi što nemaju ni tu mogućnost? Dal’ oni padaju kao „Nepriznati“ u samom startu? Bez mogućnosti zaposlenja, bez adekvatne plate, bez zdravstvenog osiguranja (…) ? Što smo tačno ostavili mladosti u „amanet“, pa očekujemo od iste da bude motor i pokretač?

Photo by Jay Yoo on Pexels.com

Ostavili smo podjele. Zapravo, prigrlili smo podjele. Ali, ni podjele više nisu iste. Nekada su podjele bile na dobro i loše, i bile su očite. Sada je podjela pala na (ne znam da li vi primjećujete, ali ) muško i žensko. Čini li se to meni – ili se od rodova prave neprijatelji? Stvara li se to zapravo treći rod? Nazovimo ga androginim. Rod u kojem će i muškarci i žene svjesno da se odreknu vlastite mogućnosti kreiranja budućih života; pod maskom da su napokon potpuno slobodni ?

Ako uzmemo to u obzir, sagledamo New Age pokret ( čija je dominacija, još vrlo malo, na kulminaciji ), pošast nametnute pandemije, a vjerujem i nekih budućih…Pitam se – tko će uopšte ostati da stvara novi život? Podjela je dublja nego se čini, a izgleda ipak ona stara…Kako? Napravljene su dvije maske. Jedna se zove “ Dobro “ i stavljena je na sve što je loše. Druga se zove “ Zlo “ i stavljena je na sve što je dobro. Obje su date muškarcima i ženama da ih nose.

Tako se napravila najveća podjela današnjice.

Ime joj je Iluzija.

Podrži održavanje sajta. Paypal. Klik na sliku!

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s