Psihologija, Sanja Bačlija

Psihološka stanja u trudnoći


Piše: Sanja Bačlija, master psiholog, TA savetnik pod supervizijom

Kad žena dobije potvrdu da je u drugom stanju, kao u filmu, počinju da se javljaju pretpostavke o tome šta ta trudnoća nosi i kako treba da izgleda. Pored očekivane mučnine, specifične gladi ili fizičkih promena, trudnoća je još mnogo toga…

Često se dešava da je potvrda trudnoće upravo baš taj momenat kad žena oseti strah i simptome anksizonosti. Tada može da se javi sumnja u svoje kapacitete i mogućnosti, kako će se snaći i ostvariti u ulozi majke, da li će izgubiti svoju suštinu itd. Nije neobično da u tom momentu žene dožive i napad panike.

Photo by SHVETS production on Pexels.com

Neke žene trudnoću iznesu da i „ne primete“, gde im je jedina vidljiva promena rast stomaka. Blago njima!

Dok mnogo drugih žena ima različite tegobe, što fiziče tako i psihičke prirode.

Od fizičkih, a neprijatnih simptoma mogu da se jave jake „jutarnje“ mučnine, koje ustvari traju ceo dan, strašna gorušica, a od psiholoških: emocionalna labilnost-„plakanje na reklame“ i ishitrene i burne reakcije.

Ovi simptomi su najčešće zastupljeni u prvom trimestru, gde uz sve ovo, postoji veliki strah od spontanog gubitka bebe. Ovaj strah je mnogo intenzivniji kod žena koje su takva iskustva već doživela ili su teško i ostvarila trudnoću.

Drugi trimestar je poznat kao mirniji period, gde mučnine i povraćanja prestaju i emocije se stabilizuju. Mada, i dalje postoje trudnoće koje ne prate ovo pravilo, pa i u drugom trimestru trudnica ima mučnine, povraća, problema sa gorušicom, različite simptome anksioznosti i depresije. Ukoliko ovakvi neprijatni simptomi ne prestanu kada se to očekuje, žena može da se oseća kao da ne vidi izlaz iz ove situacije, da je iznemogla i očajna. U ovakvim situacijama razgovor sa psihologom je neophodan.

Naši partneri. Klik na sliku!

U trećem trimestru se žena polako psihički priprema za porođaj: odlaskom u školicu za trudnice, slušanjem različitih iskustava ili čitanjem literature. Škole za trudnice igraju veliku ulogu u pripremi žene za sve šta je čeka u toku trudnoće, u momentu kad uđe u bolnicu, u porodilište i nakon toga. Samo je vrlo važno naglasak staviti na psihološke promene kod trudnice, koje su individualne za svaku ženu, što se vrlo često i izostavi.  

Photo by Anna Nekrashevich on Pexels.com

U ovom periodu veliki problem postaje nesanica. Nesanica može biti veoma ozbiljan problem, jer je tada žena u potpunosti gubi snagu i u tim momentima, simptomi  depresije, anksioznosti i strahovi postaju intenzivniji. Takođe samo približavanje terminu porođaja može uticati na intenziviranje simptoma.

Žena koja u trudnoći pati od depresivnih simptoma se žali na emocionalni blok koji oseća-nezainteresovanost za okolinu, fokusiranost na sebe i svoje simptome „Šta sad meni fali?“.  Tada trudnica zaključuje da ona neće biti dobra mama jer se oseća drugačije u odnosu na svoja očekivanja.

Neka mišljenja trudnica koja pate od ovakvih simptoma su:

„Kako ću ja da se snađem sa bebom?“,

„Da li ću ja biti dobra mama iako se ovako osećam?“

„Da li će ovo prestati?“

„Da li ću poludeti na porođaju?“

Psihološka priprema za porođaj je veoma važan faktor u načinu doživljavanja samog porođaja i perioda posle porođaja i u borbi sa ovakvim simptomima.

Pomozi održavanje bloga. Paypal. Klik na sliku.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s