Duhovnost, Valentina Škaljak

Direktna za medalju!


Piše: Valentina Škaljak-Čudić

Prije nego zađem u samu temu, smatram da je uvod potreban, pa…

Oče naš (koji kome jesi da jesi)… ovom prilikom Te molim da me u sujeti poniziš, u bogatstvu pokoriš, u visini uniziš. Da ne letim više od raspona vlastitih krila, a kad padam – da mi tlo bude oslonac.

Često upoznam osobe koje za sebe kažu da su „direktne“. Tako sam, nedavno, upoznala jednu koja je to „direktno“ pomiješala sa željom da uvijek bude u pravu.

(Ne sporim, svima nam se dešava, al’ ovdje govorim o baš ovom tipu ljudi – ja, ja, i samo Ja.)

I, eto nam Ega – upravo onoga zbog čega je molitva u uvodu potrebna.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Jedino direktno kod te osobe, primjećujem, bilo je to da je rekla kako je ona „direktna“, a oni koji su se nalazili u istom društvu s dotičnom – potvrdno zakimaše glavama.

U tom trenutku pomislih „Sluša li ovdje sebe itko?“. Izgleda da ne.

Kad para priča – glavama se kima (potvrdno!). Znači, ako imaš „šušte“ možeš za sebe reći da si direktan. Jer, današnji materijalizam odavno je prestao da kupuje samo materijalno.

Sad su na cijeni: prijateljstvo, supružništvo, iskrenost , surova-iskrenost (oh, ta je posebna valuta!), dobrota, ljubaznost … No, da se ne zabrojim, što bi ona pjesma rekla “ Sve je na prodaju“ , zar ne?

Današnja para ima takvu vrstu kupovne moći da se manjak samosvijesti naziva direktnošću. Sasvim novi vid za ono što se zvalo bezobrazluk.

„Koliko košta?“

– 1 EUro!

„Izvolite!“

– Prodano!

(Pitam se kad će doći vrijeme da bezobrazlukom krenemo mlatiti keš, budući da pare već gube svoju vrijednost. Ili je možda već došlo?)

Dakle, slobodno drečanje pretpostavki ( o ljudima koje prvi put upoznaješ, znači, ne poznaješ) utemeljeno na vlastitoj vreći nesigurnosti – koje se maskira pod krinkom „Ja sam direktna“?

Photo by Maria Lindsey Content Creator on Pexels.com

Biti direktan, između ostalog, bi trebalo da znači da znaš kad je dosta, i vlastitih i tuđih, razvlačenja po vremenu. Dakle, biti neposredan, znači prvenstveno biti obazriv prema sebi i drugima, prije donošenja naprasnih zaključaka. Biti direktan ne znači uzeti vreću kamenja, pa gađati more kao metu. Ne pucaj u prostranstvo ono što gađaš u sebi.

Kako rekoh, svima nam se ponekada omakne; bitno je da se isto uvidi, a ne provlači pod krinku direktnosti.

Sve što sam od te osobe „direktno“ vidjela, pročitala sam joj u očima, a svojim riječima, i ponašanjem, je to i potvrdila. Shvatila sam da nema vajde da duljim takva poznanstva. Distanciranje od istih sasvim je logično i shodno istini.

Dušo moja, nisi ti direktna.

Ti si zalutala k’o ovca u sol, pa ti se osladilo.

Ti si bahata, nesigurna u sebe, nesvjesna odjeka svojih postupaka; blokirana sramom, strahom, nestrpljiva, brzopleta, i ne poučena uvažavanju drugih (i sebe same).

Nikakve to veze nema sa direktnošću.

Vidim ti to u nervoznom trzanju desnog kuta gornje usne, u brzom prebacivanju pogleda, u kvrčenju prstiju… Tvoje tijelo govori, oči ti potvrđuju, a glas te odaje.

Idi curice, ponesi svoje igračke u pijesak u kojem se igra zatvorenih očiju.

Mast sa svojih sam skinula odavno.

Podrži održavanje sajta. Paypal. Klik na sliku.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s