Mediha Fatić

Kako si olakšati u životu


Piše: Mediha Fatić

Život nikome nije „med i mlijeko“, ali postoje određena „pravila“ kojih možemo da se pridržavamo i na kojima možemo da radimo- da bi nam bilo lakše.

Tri koja su nekako najznačajnija su:

1. Živite sada

Da li ste primijetili koliko često većina nas pomišlja „šta ako…“, bilo da se radi o prošloti ili budućnosti. „Šta ako bi bilo drugačije da sam to uradio“/“Šta ako se desi…“. Da li ima smisla? Nema.

Photo by Zachary DeBottis on Pexels.com

Prošlost je nešto što je prošlo, ona ostaje iza nas, kakva god da je ona, šta god da smo uradili, rekli- ostaje iza. Nikakvom brigom, tugom, čežnjom, kajanjem ju promijeniti ne možemo. Uredu je da budemo ponekad loše zbog nečega što se desilo i ostavilo trag sve do danas, uredu se pokajati, ali nije baš uredu biti u takvom stanju duže vrijeme i „drvlje i kamenje“ bacati na sebe zbog nečega što ne možemo da promijenimo. Uradili smo sve onako kako smo znali u tim trenucima, spletom svih okolnosti, kako smo osjećali, to je sve potpuno uredu.

Brinući o prošlosti uništavamo si sadašnjost, umjesto da se posvetimo nečemu SADA I OVDJE, nečemu što nas ispunjava, biramo da patimo zbog nečega što je davno prošlo. Da, znam da ima stvari koje se iz prošloti provlače kroz sadašnjost, ali ovdje govprim o stvarima koje smo preboljeli, situacijama gdje smo ispali „glupi“, naivni i slično, pa sebi govorimo „da sam bar to uradio…“, ali nisi, i ništa ne može da vrati to da ponovo to uradiš. Ursdi SADA sve što možeš i koliko možeš.Isto tako i za budućnost. „Šta ako bude…“, a šta ako ne bude? 😀 budućnost je nepredvidiva, ne znamo šta može da se desi za sat vremena, kamoli mjesec, godinu… stoga ne treba previše da brinemo oko toga. Okej je brinuti i sve ostalo, ali podlijegati panici i stalnom razmišljanju o prošlosti i budućnosti gubimo sadašnjost i sve što možemo u njoj da uradimo.

Dakle, kao što sam već rekla, ovdje ne govorim o stvarima koje su nam se desile prije mjesec (npr. prekinuli smo vezu) i idalje patimo, znači i u sadašnjosti imamo trag od toga, govorim o stvarima tipa koje smo uradili u djetinjstvu ili mladosti, koje smo preboljeli, prevazišli, ali opet dugo vremena provodimo razmišljajući kako smo šta mogli drugačije uraditi.

ŽIVIMO SADA. RADIMO ONO ŠTO NAS ISPUNJAVA I SVE ŠTO MOŽEMO SADA. SADAŠNJOST JE SVE ŠTO IMAMO. PROŠLOST JE UMRLA, BUDUĆNOST NE ZNA SE DA LI ĆE DOĆI. SADAŠNJOST IMAMO I RADIMO NA SEBI SADA KAKO ZNAMO I MOŽEMO.

2. Ne osuđujte sebe

Photo by Jonny Lew on Pexels.com

Šta god da ste uradili, kako god da se završilo- NE OSUĐUJTE SE. Ne bacajte drvlje i kamenje na sebe kad shvatite da ste mogli drugačije, bolje, ljepše. Uradili ste onako kako ste osjećali da trebate u tom trenutku, kako ste i mislili da trebate, spletom svih okolnosti, tad ste to radili sa jasnim ciljem, da ste znali da će da se završi loše/kobno ne biste ni radili, zato- nemojte da se osuđujete. Ne govorite sebi da ste glupi, budale i slične stvari. Svako od nas griješi i to je normalno. Na greškama se uči, budite nježni prema sebi. Sebi trebate da budete najbolji prijatelj, a ne najveći neprijatelj, jer vi jedino poznajete sebe najbolje od svih ostalih, niko od ljudi ne može da vas poznaje duboko onoliko koliko vi ustvari možete sebe.

3. Ne osuđujte druge

Kako ne trebamo sebe osuđivati, isto tako ne trebamo ni druge. Nikada ne znamo kroz šta neko prolazi i kako se zaista osjeća i šta se krije iza svega što ta osoba radi, govori itd. Na ovaj način ćete biti i vi mirniji.

Pomozi održavanje sajta. Paypal. Klik na sliku.

Upiši svoj e mail i dobijaj najnovije tekstove

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s