Psihologija, Tijana Stojšić

Panični napad


Piše: Tijana Stojšić, psiholog

Šta je to panični napadi i koji su simptomi?

Panični napad predstavlja iznenadan, veoma jak strah da će se nešto strašno dogoditi. Obično nije prouzrokovan realnom opasnošću. U osnovi se nalazi strah od smrti, da ćemo izgubiti kontrolu nad sobom ili poludeti. To je osećaj koji preplavljuje i parališe osobu, a takođe izaziva i simptome poput: nedostatka vazduha, otežanog disanja, vrtoglavice, preznojavanja, mučnine, lupanja srca, ukočenosti ili trnjenja određenih delova tela, zamućenog vida i slično. Simptomi mogu biti različiti, a napad može trajati od 5-10 minuta ili duže. Ukoliko su panični napadi učestali, može se govoriti o paničnom poremećaju.

Šta može uzrokovati panične napade?

Photo by Eternal Happiness on Pexels.com

Epizode paničnih napada mogu biti povezane sa nekom određenom situacijom, kao na primer odlazak u gužvu, na nepoznato mesto, nepoznate situacije, vožnja automobila i drugo. Međutim zastrašujući stimulus ne mora da postoji. Ponekad i sam strah od nove epizode može biti uzrok paničnog napada (strah od straha).

Za sklonost ka paničnim napadima može biti odgovorna naša ličnost, trenutne okolnosti u kojima se nalazimo, kao i neprijatna iskustva iz prošlosti. Uzrok može biti i osetljiviji nervni sistem, zbog čega je preporučljivo izbegavati stimuluse poput alkohola i kofeina. Senzitivni nervni sistem može biti kompas koji nam ukazuje šta to ne funkcioniše u našem životu i kakvu je promenu potrebno napraviti. Osoba ne treba sebe da primarava na situacije koje izazivaju panični napad, ali ne treba ni da ignoriše simptome. Ono što je potrebno, jeste razumevanje ovog nefunkcionalnog načina samozaštite.

Kako panični napadi utiču na kvalitet našeg života?

Kao posledica može se javiti narušen kvalitet života usled izbegavanja određenih sitacija, kao i otuđivanje i slabljenje socijalnih kontakata. Strah od novog paničnog napada je inhibirajući faktror, jer osoba počinje da struktuira svoj život kako bi izbegla potencijalne situacije koje mogu biti okidači.

Kako nam psihoterapija može pomoći?

Photo by SHVETS production on Pexels.com

Na psihoterapiji su panični napadi vrlo česta pojava. Svaka osoba koja je doživela panični napad zna da je to jedan od najstrašnijih doživljaja u životu. Ipak, koliko god strašno izgledalo, problem je rešiv. Na psihoterapiji radimo na jačanju samopouzdanja i osećaja kontrole. Postoje različite tehnike koje pomažu u prevenciji, kao i razumevanju uzroka javljanja napada. Unutrašnja logika i načini nošenja sa stresom su različiti kod svake osobe i zato se svakoj individui pristupa na poseban način. Podrška psihoterapeuta, kao i bliskih osoba, je od ključne važnosti u prevazilaženju ovog problema.

Pomozi održavanje bloga. Paypal. Klik na sliku!

Prati nas preko mejla

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s