Dalibor Stojšić, Duhovnost

Kako ostvariti svoje želje?-prvi deo


Piše: Dalibor Stojšić

Čitate ovaj tekst jer ste do sada pročitali bezbroj knjiga i tekstova na ovu i slične teme u vezi kreiranja želja i ostvarivanja ciljeva. Možda ste pohađali i razne kurseve i seminare i ništa od toga vam nije pomoglo. Jednostavno, ne radi. Da li sam u pravu? Sada je pred vama način uz opširno objašnjenje kako se želje ostvaruju i kako sve funkcioniše. I to potpuno besplatno!

Ovo nije još jedan od tekstova, koji će vam govoriti o danonoćnoj vizuelizaciji ili o metodama i tehnikama u kojima ćete pasivno sedeti i čekati da se stvari reše same od sebe. Jednostavno, „samo od sebe“ ne funkcioniše i to ste, siguran sam, kroz razne druge tehnike sebi i dokazali. Nema potrebe da sebe osuđujete za prethodne neuspehe, da se samookrivljujete jer niste dobro, dovoljno ili pravilno želeli. Nije u vama problem. Pre bih rekao da je problem u predavačima ili onima, koji iznose razne ideje o raznoraznim zakonima privlačenja, o stvaranju obilja, moćima i tome slično. Istina je da su pojedini autori stvorili obilje, materijalno bogatstvo za sebe promovišući svoje metode. I tu se „obilje“ završava. Barem vaše. Ti autori ne razumeju ili ne žele da razumeju da sve funkcioniše sasvim drugačije od onog kako pričaju. Ovaj svet je u pokretu, u stanju stalne promene i zato odbacite sve dosadašnje prakse, koje ste upražnjavali bivajući pasivni. Decenijama se promovišu ideje o realizaciji ciljeva i toliko toga se nakupilo u ljudskom umu da je potrebno poprilično „otrežnjenje“ i postepeno odbacivanje svih do sada nametnutih iluzija ili što ja volim često da kažem – besmislica. Zato će u tekstu pred vama biti mnogo toga rečeno o onome šta nije i šta ne treba. Mnogo više od onog šta treba i šta je poželjno. Jer, neophodno je „otresti“ sa sebe razne iluzorne programe i prihvatiti realnost u kojoj živmo.

S obzirom da je ova tema veoma opširna tekst će biti podeljen u više delova i biće periodično objavljivan (svake sedmice) samo na ovom blogu Psihologija smisla. Zato vas pozivam da zapratite blog putem e maila, kako bi vam redovno stizali ovi i budući tekstovi sa bloga. Svakako, zapratite nas i preko fejsbuka, ali društvene mreže imaju tu anomaliju da se u velikom broju informacija i raznih objava iz nepoznatog razloga ne prikazuju sve teme i objave koje vas zanimaju. Zato je način praćenja preko e maila najsigurniji!

Zašto sve ovo radim besplatno? Polazeći od činjenice da su mnogi, pa i ja, pročitali mnogo knjiga na ovu temu i nisu uspeli, sumnja je sasvim opravdana. Pored toga, štampanje i distribucija knjiga zahtevaju određeni iznos za plaćanje, plus tu su neizbežni trgovci. Sve to ukupno bi proizvelo cenu knjige, koju možda ne bi svako mogao da priušti. Ne želeći da zarađujem na ovome (eto moje želje, koja se ostvaruje!) odlučio sam da sve objavim na blogu, javno, kako bi svako ko to poželi mogao da pročita. Daj da bi dobio! Na kraju, svako od vas može ove tekstove da kopira i sastavi u jednu e knjižicu, ukoliko poželi ponovo da se nečega podseti.

Na kraju svakog teksta ću vas podsetiti da se prijavite e mailom kako bi vam na vreme stizali naredni tekstovi i pozvaću vas da, ukoliko smatrate sve ovo vrednim, pomognete održavanje bloga putem paypala, onoliko koliko vi smatrate da vredi. Nije obavezno, ali nama bi mnogo značilo.

Život je stalna promena

Kako bih vam predočio šta je zapravo esencija života, pokušaću da vam sve dočaram kroz jednu kratku priču koju sam osmislio, a koju praktikujem uvek kada objašnjavam ovu temu. Priča je o odbacivanju i uklanjanju svega nepoželjnog što nas sputava da uočimo samu suštinu života.

Photo by Alexandr Podvalny on Pexels.com

Sada zamislite prvobitne ljude, na primer Adama i Evu, kako žive u svom rajskom vrtu. Adama i Evu uzimamo samo kao primer, i sve ovo nema nikakvih dodirnih tačaka sa bilo kakvom religijom. To je prvo odbacivanje. Odbacite u ovom trenutku sve religijske pretpostavke i verovanja. Možete ih nakon čitanja teksta ponovo „pokupiti“, ali trenutno na nam nisu od koristi. Potom, odbacite sva uverenja, koja imate. Znam, to baš i nije lako, jer imamo u sebi gomilu uverenja. Kako se ne bismo bavili jednim po jednim uverenjem, što može da traje do beskonačno kada smo mi ljudi u pitanju, osetite sebe potpuno praznim od bilo kakve ideje o bilo čemu. Učinite to za trenutak. Kasnije ako želite sva ta vaša uverenja ponovo ponesite sa sobom. Sada odbacujemo sve programe, kojima smo uslovljeni. Sve što smo naučili u školi, od roditelja, okoline, države, društva, sveta…Odbacujemo sve strahove, traume, nepovoljne slike iz prošlosti koje nas proganjaju, uklanjamo za trenutak sve oblike zavisti, ljubomore, čežnje, patnje… sve odbacujemo. Trenutno nam ništa od toga nije potrebno. Nadalje, odbacujemo sve trenutne probleme, bez obzira da li su stvarni ili nerealni. Ne bavimo se analizom, samo sve odbacujemo. Jer, trenutno nam ne pomažu. Sve brige, tuge, nelagode…sve odbacujemo.

I sada, kada ste se ispraznili od svega, kada ste skinuli sa sebe sve što vas opterećuje, poistovetite se sa našim junacima Adamom i Evom. Izaberite lik, koji vam odgovara, osetite prazninu i bezbrižnost u sebi, a potom osetite to isto stanje bezbrižnosti i neopterećenosti kod Adama i Eve. Osetite koliko ste sada slični, možda čak imate identičan osećaj rasterećenosti. Posmatrajte naše junake iz priče kako se bezbrižno šetaju rajskim vrtom, hrane se predivnim voćem i povrćem, uživaju u prelepoj prirodi, među njima je čista ljubav bez ikakve zavisti i ljubomore. Osećaju se nesputano i potpuno slobodno. Sada vi ovako rasterećeni pokušajte da uđete u lik Adama ili Eve. Osetite svoje telo, svoje misli, osetite svoje emocije i gledajte tu predivnu prirodu, koja vas okružuje.

Photo by Andrew on Pexels.com

Sada se približavamo suštini. Kada je sve skinuto sa vas šta je ostalo? Šta to čitavo vreme rade Adam i Eva, odnosno vi u tom stanju? Šta je jedino ostalo? Ostalo je jednostavno bivanje i kretanje kroz prostor. To je suština svakog postojanja, bilo da je ljudsko ili neke druge prirode. Sve ostalo smo vremenom nadogradili. Nešto nam služi, nešto ne. Nešto smo morali da naučimo kako bismo funkcionisali u ovom svetu, odnosno mnogo toga smo morali da naučimo, ali smo zaboravili da je esencija svega bivanje i kretanje kroz prostor. Iz toga proizilaze četiri osnovna elementa, koja jedina postoje u tom stanju, a to su: misao, slika, emocije i telesni osećaj. Ništa drugo ne postoji. Maštarije o petom elementu trenutno neće pomoći, jer su one trenutno samo maštarije. Dakle, u našem kretanju kroz prostor postoje samo četiri elementa. I danas kada se dogodi bilo kakav događaja, uprkos tome što smo na sebe nabacili razna opterećenja i dalje ostaju samo četiri elementa, koja mogu da nam se dogode. Razmislite: Šta još osim; misli, slike, emocija i telesnog osećaja može da vam se dogodi u ovom svetu? Ništa! A toliko se brinemo u vezi raznih događaja i stanja u našim životima, a kada ih na ovaj način potpuno rasterećeni posmatramo, uviđamo da su to samo četiri elementa i ništa drugo.

Hajde da navedemo primere. Recimo, dogodio se za vas neki nepoželjan događaj. I šta se dešava tog trenutka? Vidite sliku (da li sliku događaja ili trenutnu sliku ukoliko ste informaciju recimo primili telefonom), imate određenu emociju, sve to prati misao, osećate svoje telo, garderobu, možda spoljašnju temperaturu ili događaj usled snažnijih emocija dovodi do određenih telesnih senzacija. Isto je i u vezi pozitivnih događaja. Zamislite da ste dobili poklon od vama drage osobe, baš onaj koji dugo želite. I šta se događa? Slika, imate radosne emocije, lepe misli, osećate telesne senzacije.

Dakle, osnova življenja je bivanje i kretanje kroz prostor u kojem postoje samo navedena četiri elementa. Ovo je veoma važno znati, ako želimo nadalje da radimo sa našim željama. Prvo moramo da razumemo samo postojanje, a nakon toga je moguće raditi nadogradnju. Čestitam vam, uspešno ste prošli prvu vežbu!

Nastaviće se

P.S. Pozivam vas da zapratite blog putem e maila, kako bi vam redovno stizali budući tekstovi sa bloga. Ukoliko smatrate sve ovo vrednim, možete pomoći održavanje bloga putem donacije preko paypala, onoliko koliko vi smatrate da vredi.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s