Psihologija, Tijana Stojšić

Narcizam


Piše: Tijana Stojšić

Ljubav prema sebi i narcizam su dva različita pojma koja se često poistovećuju. Vlada mišljenje da ako osoba ceni sebe, voli, ili pak uživa u sebi da je narcis. Narcizam je upravo suprotno, to je nedostatak ljubavi.

Rekla bih da je narcizam sebičnost, a to znači briga isključivo za sebe bez obzira kakve će posledice drugi snositi. Sebičnost se može manifestovati kada je osoba fokusirana na nedostatak. Sebične osobe su uplašene i ne znaju kako da daju. Ona se javlja kao posledica dugotrajnog iskustva nedostatka nečega, a to može biti i ljubav. Bol zbog nedostatka ljubavi je često toliko duboko potisnut, da osoba nije ni svesna da pati. Umesto patnje, narcisoidna osoba nalazi odbranu u tome da nikad ne dozvoli da se oseća manje vredno.

Foto: Mohammed Amin unsplash.com

Narcizam se ispoljava kroz lažni grandiozni self, preuveličavanje sopstvene vrednosti i postignuća, manipulacijom i podcenjivanjem drugih.

U partnerskim odnosima najčešće se vezuju uz nesebične osobe, koje su sklone da žrtvuju svoje potrebe da bi udovoljile drugima. Ono što je karakteristično za obe strane jeste upravo doživljaj nedostatka ljubavi. Osoba kod koje je dominantno uverenje da mora ugoditi drugima da bi dobila ljubav, često se nalazi u uslovnoj poziciji- ja zaslužujem ljubav (ja vredim), samo ako učinim to i to.

Zapravo, narcisoidne osobe se retko kad javljaju da budu klijenti na psihoterapiji. Oni ne vide da postoji problem u njima, već u drugima. Veća je verovatnoća da će se na terapiji pojaviti osoba koja je u bliskom odnosu sa njima.

Foto: Amir Taheri unsplash.com

Narcizam se najčešće razvija još u detinjstvu, kada dete svojom logikom dođe do zaključka da ne može verovati značajnoj drugoj osobi, roditelju ili nekoj roditeljskoj figuri. Zbog toga se zatvaraju emotivno i imaju doživljaj da moraju da sebe zaštite od drugih, te da su sami i prepušteni sami sebi. Za njih je karakterističan doživljaj nepoverenja i u skladu sa tim su razvili snažne mehanizme odbrane kako bi se zaštitili. Oni su u konstantnoj borbi da dokažu sebi i drugima svoju vrednost.

Roditelji koji imaju narcisoidne crte ličnosti, često kao motiv u vaspitavanju dece imaju svoje neproživljene snove. Oni ne vide decu kao individue, već kao produžetak sebe.

Ako ste u bilo kakvom odnosu sa narcisoidnom osobom, zapamtite da kako se osećate pored njih je upravo onako kako se oni osećaju u vezi sebe. Ako čine da se osećate manje vredno, to je njihovo duboko ukorenjeno i vrlo verovatno neosvešćeno uverenje.

Evo par znakova po kojima možete prepoznati da li ste u vezi/ braku/prijateljstvu sa narcisom:

-Ne postoji reciprocitet u vezi. Jedna osoba stalno daje, a to ste najčešće vi.

-Ne osećate da možete da budete svoji u vezi.

-Morate da spuštate sebe i da umajute svoju vrednost, da se druga osoba ne bi osetila ugroženo.

-Koriste vaša osećanja protiv vas.

-Ne empatišu sa vama kada vam je to potrebno i nemaju razumevanja za vaša osećanja.

-Nemate zdrave granice. Osećate da će vas napustiti ako ne ispunite njihove zahteve.

-Ne poštuje vas.

-Iskorišćava vas.

-Ne ceni ono što vi pružate u odnosu.

Ako ste u vezi ili bilo kakvom odnosu sa narcisom, ono što je jako bitno jeste da postavite zdrave granice. Naravno, tada postoji rizik da će ova osoba nestati iz vašeg života. Najbolje što možete da učinite za sebe jeste da ih pustite.

Ono što je najlekovitije za narcisa, ipak, jeste da dobije bezuslovnu ljubav. Međutim, u takvoj vezi možete biti povređeni. Stoga, iskreno odgovorite sebi, da li ste spremni i dovoljno jaki da uđete u takav odnos, a da pritom ne žrtvujete sebe i svoje potrebe?

Foto: pixabay.com

Brinite o sebi. Briga i ljubav prema sebi nisu narcizam.

Ako stavite svoje potrebe na prvo mesto niste narcis.

Ljubav prema sebi znači da vrednujete sebe, pazite i negujete sebe, vodeći računa da ne naškodite drugom. Samo onaj ko je sposoban da voli sebe, sposoban je da voli i druge.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s