Dalibor Stojšić, Duhovnost

Um i njegove matrice


Piše: Dalibor Stojšić

Odlomak iz knjige „Put u sadašnjost“

Mentalne konstrukcije ili matrice um koristi već hiljadama godina. Da bismo to vrlo lako ustanovili nema potrebe da istražujemo daleku prošlost. Dovoljno je da sagledamo istoriju koja nam je poznata. Koliko je samo uslovljavanja čoveka proisteklo iz našeg okruženja koje zovemo društvo. Svakako, društvo je deo čoveka i čovek je deo društva. Tako funkcionišemo. Uslovljeni smo znanjem, politikom, liderstvom, naukom, propagandom itd. Ova ograničenja uma su dovela današnjeg čoveka u potpunu konfuziju, jer razvojem tehnologije sva ova ograničenja počinju da deluju simultano. S obzirom da objektivna istina ne postoji, a čovek je i dalje usmeren ka spoljašnjem, zbunjenost postaje još veća. Objektivne istine razvojem tehnologije počinju da se menjaju gotovo na dnevnom nivou. Ono što je jutros bila apsolutna istina, uveče ne mora da bude, čak vrlo često pređe u suprotnost. O ostalim matricama društva više nema smisla ni govoriti: kapitalizam, socijalizam, komunizam, liberalizam…sve su pokušaji menjanja društva, ali ne na osnovu lične slobode već na osnovu obične egocentričnosti koju konstruiše um. A um, da ponovim, želi da poseduje. Da li smo se ikada zapitali da li možemo da funkcionišemo bez ikakvih matrica koje nam nameće um, a koji je stvorio ovo okruženje koje nazivamo društvo?

Kako ne bismo ovde razmatrali svaku epohu čovečanstva ili period življenja običnog čoveka od rođenja do smrti, potrebno je da prodremo u suštinu pomenutih mentalnih konstrukcija. U tome nam može pomoći jedna vrsta znanja koja se zove Dinamike. Ovaj pojam Dinamike obično se koristi u određenim krugovima ljudi kao objašnjenje razvoja svesti. U neku ruku to može da bude tačno, ali ako uzmemo u obzir da je glavni akter u ,,prikupljanju podataka‘‘ za svest ipak um, Dinamike možemo koristiti i kao način shvatanja razvoja uma i umnih matrica. Dinamike su put ili nivoi kojim se ide do takozvanog prosvetljenja. Neću naravno ovde obrađivati temu prosvetljenja, već ću vam prepustiti da sami duboko razmislite o ovom fenomenu.

Foto: pixabay.com

Današnji čovek prepoznaje osam Dinamika. Teoretski postoji i deveta Dinamika, ali ona je zapravo to što se zove Bog, Apsolut, Praznina ili čista svest. Prolazeći kroz Dinamike, uvidećete kako um sam, ovako ograničen, stvara svoje matrice, da bi se na kraju svest oslobodila bilo kakvog uslovljavanja.

Prva Dinamika govori o sopstvenoj egzistenciji, onoj osnovnoj ljudskoj težnji za skloništem. Ovde je važno napomenuti da je karakteristično za prvu Dinamiku i borba za hranu. Otud toliko nasilja u siromašnim sredinama, kako bi se zadovoljila ova prva Dinamika-hrana i borba za preživljavanjem. Druga Dinamika nas vodi ka višem nivou, nastavljanju vrste putem seksualnih odnosa, odnosno stvaranja porodice. I ovo je prirodni nagon čoveka, da se razmnožava i čuva svoj porod. Ali i ogromno polje za stvaranje mentalnih konstrukcija uma. Podsetiću vas na periode čovečanstva koji su još i dan danas prisutni, a koji se odnose na borbe između porodica i familija, a posebno na borbe između vladarskih familija gde živote gubi ogroman broj ljudske populacije. Treća Dinamika predstavlja socijalizaciju čoveka, preko škole, raznih udruženja, nacionalne pripadnosti, religijskih grupacija. Da li je potrebno da ističem sukobe u mišljenjima između raznih učenja, društvenih grupa sa suprotnim mišljenjem, ratova zbog ,,bogova‘‘ i nacionalne pripadnosti i teritorija? Mislim da vam je taj deo i više nego jasan. Četvrta Dinamika govori o odgovornosti za čovečanstvo. Plemenito zaista, samo kada um ne bi konstruisao u čoveku lidere koji misle da jedini znaju šta je potrebno čovečanstvu ili ne bi konstruisao organizacije i pokrete, koji su u manjoj ili većoj meri spremnim da naude onom suprotnog razmišljanja. Peta Dinamika je još plemenitija i odnosi se na razumevanje ostalih živih bića, biljaka i životinja. I bilo bi sjajno kada um ne bi konstruisao nerazumevanje na ovom polju. Šesta Dinamika je shvatanje univerzuma, energije, materije i vremena. Sedma je potpuno spiritualna i shvata Dušu i počinje da shvata svest. A osma Dinamika je krajnji cilj, identifikacija sa Jednošću. Prođosmo kroz svih osam dinamika i sve do osme Dinamike, um je imao ,,materijala‘‘ za svoje konstrukcije. Za želje, posedovanje, žudnju i na kraju patnju.

Foto: Motok Tonn unsplash.com

Na ovaj način funkcioniše naš um kroz razvoj. A da li možemo da se zaustavimo, sagledamo kompletnu sliku i odustanemo od mentalnih konstrukcija uma sada? Ako sada sve ovo znamo, zar nije vreme da odustanemo od suvišnog napora koji nam nameće um i istog trenutka postanemo oslobođeni?

Duboko sagledavajući sebe, mislim da je moguće. Boraveći u sadašnjem trenutku odustajemo od svih konstrukcija uma. Nema potrebe da budemo nešto što um izmišlja. Mi smo već sve, mi smo svest. Zbog čega bismo se bavili nižim oblicima, odnosno mentalnim matricama, kada mi već jesmo potpunost? Vi već jeste savršeni. Ovakvi kakvi ste sada, potpuno savršeni. Suština istraživanja sebe i boravka u sadašnjem trenutku je da nije potrebno ništa da činite da biste bili sve. Odustajanjem od sitnih smicalica uma dobijamo sve. Zar to nije sjajna novost? Potpuno suprotna materijalističkom poimanju sveta, gde treba mnogo truda da uložite da biste dobili nešto. Odustanite od iluzija uma. Budite samo sada, budite prisutni i sabrani i budite sve.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s