Psihologija, Tijana Stojšić

Socijalna anksioznost


Piše: Tijana Stojšić

Anksioznost bi najbolje mogli opisati kao osećaj napetosti, straha i strepnje. To je prirodan odgovor na ono što percipiramo kao potencijalnu opasnost.

Ono po čemu je specifična socijalna anksioznost, to je strah od društvenih situacija koje nisu poznate i gde postoji mogućnost da će osoba biti procenjivana od strane drugih. To može biti bilo koja situacija gde će osoba biti u centru pažnje- od javnog nastupa, upoznavanja novih ljudi, potencijalnih partnera, odlazaka na žurke, polaganja ispita, razgovora za posao, poslovnog sastanka i slično.

Foto: Olesya Yemets unsplash.com

Tada se najčešće javljaju i fizički simptomi poput: stomačne nervoze, crvenila u licu, preznojavanja, podrhtavanja tela i glasa, ubrazanog rada srca i kratakog daha. Ono što uzrokuje socijalnu anksioznost to su misli ili iracionalna uverenja o određenim situacijama. Na primer: da će drugi primetiti da ste nervozni, da možete vi izazvati drugima određenu neprijatnost svojim prisustvom, da će vas percipirati ili etiketirati na određen način i da ćete biti poniženi.

Kao posledica se često javlja i izbegavanje situacija, smanjivanje kontakata i narušavanje kvaliteta društvenog života. Takođe, izbegavanje može da vas spreči da postignete ciljeve kojima težite i da oblikujete vaše vreme kako želite.

Kako ublažiti simptome socijalne anksioznost?

Ukoliko ne želite da dozvolite da socijalna anksioznost remeti kvalitet vašeg života, suočite se sa svojim strahovima.

Međutim, potrebno je da budete strpljivi i nežni prema sebi. To je proces koji zahteva vreme. Nemojte započeti proces sa vašim najvećim strahom, već krenite korak po korak.

Za početak probajte da zapisujete vaše misli koje se javljaju u vama uznemirujućim situacijama. Prispitajte ta uverenja sa distance i probajte da ih dovedete u pitanje.

Foto: Darius Bashar unsplash.com

U socijalnim sitacijama obratite pažnju na to šta se dešava oko vas, budite prisutni umom i telom. Umesto što ste fokusirani na to šta će drugi misliti o vama i na vaše telesne senzacije, pokušajte da pažljivo slušate i zapažate.

Vežbe disanja i opuštanja mogu biti od velike koristi. To su vežbe koje je potrebno primenjivati na dnevnom nivou, ne samo u određenim situacijama. Jednom kada naše telo zapamti tehnike opuštanja, ono će samo prepoznati momenat napetosti, a zatim i šta je to potrebno da bi se oslobodili te teskobe.

Radite na sebi i jačajte svoje samopouzdanje.

Ukoliko vam je teško da se sami suočite sa vašim strahovima, možete se odlučiti za psihološko savetovanje.

Psihološko savetovanje kod mene možete zakazati na telefon 063/ 345 659, ili na mail: tijana.stojsic@yahoo.com.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s