Psihologija, Tijana Stojšić

Samopouzdanje i samopoštovanje


Piše: Tijana Stojšić

Samopouzdanje podrazumeva da osoba veruje u sopstvene sposobnosti. Osoba koja poseduje samopozdanje, veruje u sopstvene kapacitete da prevaziđe određene poteškoće ili izazove i da ostvari zacrtane ciljeve. Samopoštovanje poseduje osoba koja je svesna da ima određene kvalitete ličnosti, koje su od visoke vrednosti za nju.

Foto: Anthony Tran unsplash.com

Slika o sebi se gradi još u detinjstvu i veoma je važna kasnije u životu. Međutim, pozitivna slika o sebi može biti narušena usled raznih faktora u životu- kao što su razočarenja, loši odnosi, gubici i slično. Isto tako, samopouzdanje i samopoštovanje se može popraviti i graditi i kasnije u životu.

Osoba sa lošom slikom o sebi je preterano fokusirana na pogreške i potencijalne neuspehe.

Foto: Richard Felix unsplash.com

Umesto toga stavite fokus na sopstvene kvalitete i potkrepite ih činjenicama. Vežbajte pozitivan stav prema sebi i svojim sposobnostima. To može biti vežba, kao i svaka druga. Ako često zaboravljate sebe da pohvalite, ali ne da iskritikujete! – zapišite sve ono što želite da negujete kod sebe i ponavljajte na dnevnoj bazi. Da bi bilo realno za vas, povežite te osobine i sposobnosti sa konkretnim situacijama -bilo iz prošlosti kada su došle do izražaja, bilo za buduće planove koje želite da ostvarite.

Umesto što održavate iskrivljenu sliku o sebi, argumentujte svoje vrline, kao i nedostatke na realnoj osnovi.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s