Psihologija, Tijana Stojšić

Poverenje


Piše: Tijana Stojšić

Poverenje igra važnu ulogu u ljubavnim (ali i svim drugim) odnosima. Poverenje je mnogo širi koncept od vernosti.

Foto: Milan Popović unsplash.com

Kada pričamo o poverenju, znači da verujemo da druga osoba „radi“ u našem interesu i da mu je naša dobrobit od velike važnosti. To ne znači da druga osoba zna bolje od nas samih šta je nama potrebno, već da postoji razumevanje i poštovanje naše individualnosti. To znači i da smo spremni da rizikujemo da pokažemo nekom našu ranjivost, kako bi smo ostvarili povezanost. Pružiti poverenje nekom je velika hrabrost. Biti ranjiv pred nekim i pokazati svoje slabosti je zapravo najviši oblik hrabrosti i snage.

U vezama gde se prenaglašava sloboda i individualnost, zapravo dominira nepoverenje. Osobe koje formiraju zid oko sebe se plaše da puste nekog u svoj svet. Možemo reći, da je osnova nepoverenja u vezi strah. Strah da osoba koja je sa nama u vezi, ne stavlja kao svoj prioritet našu dobrobit. Da bi smo sačuvali „svoje ja“, a opet ostvarili povezanost, neophodna je komunikacija i razumevanje.

Foto: pixabay.com

Razvijanje intimnosti odnosno bliskosti u vezi znači da zaista vidimo nekog, razumemo, čujemo i prihvatamo. Da bi smo to ostvarili potrebno je posmatrati i razumeti stvari iz perspektive druge osobe.

Zrela veza podrazumeva da ne igramo igre, da ne postoji takmičenje među partnerima- kao i da ne postoji gubitnik i dobitnik. Zajedno pobeđujemo tako što gradimo odnos u kojem jasno komuniciramo o svojim razmišljanjima, potrebama i aspiracijama.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s