Psihologija, Tijana Stojšić

Život u zajednici


Piše: Tijana Stojšić

Iako vreme izolacije će mnogi koristiti da uživaju u slobodnom vremenu sa svojom porodicom, za neke ovo nije ni malo prijatna pomisao. Život u zajednici, gde postoji nekakva vrsta netolerancije, može biti posebno izazovan u ovom periodu. Nesuglasice i stres mogu da izazovu pojačanu narvozu kod ukućana. Ljutnja i frustriranost tada zamenjuju lepu komunikaciju.

Foto: Eric Ward unsplash.com

Ono što možemo da uradimo kada smo nezadovoljni jeste da pokušamo nešto da promenimo, ili da prihvatimo situaciju takvu kakva jeste ili pak da je napustimo.

Kada je u pitanju pokušaj da promenimo situaciju, najbolji efekat postižemo ako krenemo od nas samih. Da bi smo počeli da gradimo bolje odnose sa drugima, potrebno je da napravimo distancu u odnosu na sebe. Šta pružamo našoj porodici, a šta želimo da dobijemo? Svaki odnos je dvosmeran i potrebno je truda, pažnje i strpljenja da bismo ga negovali.

Foto: Remi Walle unsplash.com

Ako želimo razumevanje, potrebno je da pružimo razumevanje.

Ako želimo nežnost, potrebno je da budemo nežni.

Ako želimo podršku, možemo se zapitati da li i mi drugima dajemo slobode da budu ono što jesu i da li im pružamo podršku?

Da bi smo bolje razumeli članove naše porodice, potrebno je da sagledamo stvari iz njihovih životnih okvira. Ovo je vreme kada možemo da se potrudimo da ih još bolje upoznamo. Postavljajte pitanja, empatišite i pokušajte da se zabavljate i smejete zajedno.

PS. Ova tematika može biti vrlo složena i specifična za svaku porodicu. Porodice gde su prisutni ozbiljni problemi zahtevaju poseban pristup.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s