Psihologija, Tijana Stojšić

Plan B


Piše: Tijana Stojšić

Za sreću i uspeh je potreban plan B.

Međutim, u situacijama kao što je ova, kada vlada pandemija Korona virusa, većina naših planova u najboljem slučaju mora biti odloženo.

Dobro je imati planove, jer nismo pasivni posmatrači svog života. Planiranje nam daje moć da odlučujemo i pravimo ciljeve.

Ali šta ako se naši planovi i ciljevi izjalove? Da li onda život gubi smisao? U kojoj meri doživljavate promene, nepovoljne i nepredviđene okolnosti- katastrofičnim?

Foto: Ian Stauffer unsplash.com

Ovakve situacije govore o našoj mogućnosti da se prilagodimo. Adaptacija je veoma važna karakteristika čoveka koji opstaje, odnosno čoveka koji istrajava uprkos frustracijama, poteškoćama i nepredviđenim okolnostima. Adaptacija je karakteristika uspešne osobe, koja dela s onim što joj je dato.

Proces prilagođavanja na novonastale situacije često prolazi kroz različite faze. Te faze mogu biti: negiranje ili ismevanje, faza uvida u ozbiljnost situacije, zatim može da naiđe faza ansioznosti ili panike, i na kraju prihvatanje i prilagođavanje.

Da bi smo postigli osećanje smirenosti i u teškim momentima, bitno je da prihvatimo i razumemo situaciju i naravno delamo u skladu sa njom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s