Psihologija, Tijana Stojšić

Gubitak kontrole


Piše: Tijana Stojšić

Postoje situacije u životu kada se osećamo potpuno bespomoćno, jer ne možemo da promenimo okolnosti u kojima se nalazimo. U jednom momentu pravimo planove ili živimo neku svoju rutinu, da bi se samo u drugom momentu sve to preokrenulo.

Gubitak kontrole nije tako strašan, ako verujemo da se stvari odvijaju u našem najboljem interesu ili za neko „veće dobro“. Tada pronalazimo smisao i samo nam treba strpljenje. Međutim, kada nismo sigurni u vezi ishoda, onda sve to deluje prilično uznemirujuće. U stanju nemoći, moguće je da očajavamo. Želja za kontrolom dolazi iz straha od nepoznatog ishoda. Ono što može da nas užasava, jeste nepripremljenost na situaciju i nespremnost na posledice koje mogu ishodovati. Poricanje realnosti, međutim, može nas dovesti u još veće probleme.

Foto: Maik Fischer unsplash.com

I dok čekamo da se situacija promeni da bi smo se osećali bolje, možemo da promenimo neke stvari koje jesu u našoj moći.

Ono što možemo da uradimo kada nemamo kontrolu nad nekom situacijom, jeste da preuzmemo kontrolu nad našim unutrašnjim svetom, nad našim emocijama.

Zapitajte se koje su vaše mogućnosti i izbori u ovoj situaciji. Možda ne možemo promeniti trenutnu realnost i ne možemo promeniti ponašanja drugih ljudi, ali možemo promeniti naše reakcije na ono što nam sadašnja realnost nudi, kao i naše reakcije na ponašanja drugih ljudi.

Ako ne možete da izađete napolje, uđite unutra u vaš svet. Posmatrajte šta tamo postoji, šta bi ste želeli da promenite.

Preusmerite vašu pažnju sa stvari nad kojima nemate kontrolu, na stvari nad kojima imate- makar i male stvari. Postavite nove male ciljeve i planove za svaki dan. Osećaj da imate kontrolu nad tim stvarima, kao i uspostavljanje neke nove dnevne rutine može delovati umirujuće.

Foto: Amelia Bartlett unsplash.com

Povežite se sa osobama do kojih vam je stalo-ako ne možete fizički, možete preko telefona ili internet društvenih mreža, skype-a, vibera i sl. Povezanost nam pruža osećaj da nismo sami i da se možemo osloniti na nekog kada nam je to potrebno. Ako to ne uspevate, postoje alternativni načini da osetimo da imamo kontakt sa drugim ljudima. Možete potražiti grupe ljudi sa kojima ćete biti istomišljenici vezano za neku temu, a možete i razgovarati sa psihologom. Nekad u takvim kontaktima steknemo nove uvide, koji mogu dovesti do raznih preokreta na našem dosadašnjem putu.

Možete koristiti ovaj period da preispitate vaše želje i potrebe. Možda ste i pre razmišljali da bi vam prijala neka promena, ali se niste usuđivali da preusmerite kurs vašeg života. Iskoristite ovu situaciju da se preispitate šta zaista želite i zašto to želite.

Budite dobro.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s