Psihologija, Tijana Stojšić

Moranja


Piše: Tijana Stojšić

Da li se nekad osećate kao da morate da radite stvari koje ne želite? Većina ljudi se ponekad tako oseća. Mislimo da moramo nešto zato što to tako treba.

Svi imamo slobodnu volju da promenimo stvari koje nam ne prijaju. Međutim, ponekad nam se ne dopadaju eventualne posledice koje bi te promene donele. Sprovođenje slobodne volje zahteva odgovornost. Zato se nekad osećamo baš kao u klopci.

Foto: pixabay.com

Svaka naša odluka nosi neku posledicu. Pa čak i odluka da ništa ne promenimo u onome što nam ne prija- ta posledica je da ostanemo nezadovoljni.

U našem društvu se još uvek često sprovođenje sopstvene volje i zalaganje za ono što želimo smatra egocentričnim. Dok se sa druge strane, žrtvovanje sopstvenih potreba zarad nekog ili nečeg smatra vrlinom.

Foto: pixabay.com

Nisu sva moranja loša. Ponekad „moranja“ doprinose našem napretku i razvoju, tako da trenutne nelagode vode nagrađujućem iskustvu. Ako je tako, onda trebate raditi na promeni fokusa sa trenutnih poteškoća na cilj koji želite postići. U tom slučaju naša „moranja“ poprimaju potpuno drugo značenje.

Pratite vaše potrebe. Da li želite da se oslobodite stvari koje vas opterećuju ili želite da radite na promeni fokusa, tako da vam te obaveze ne budu teret? Koja je vaša unutrašnja motivacija?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s