Psihologija, Tijana Stojšić

„Slomljeno srce“


Piše: Tijana Stojšić

Slomljeno srce je važna tema u psihoterapijskom radu. Veze su sastavni deo naših života. Ljubav i bliskost spadaju u jedne od osnovnih potreba skoro svakog čoveka.

Nekad je moguće iskusiti slomljeno srce čak i ako se veza u stvarnosti nikad nije završila. Neki ljudi mogu graditi odnos uprkos tome što osećaju da ih neka partnerova ponašanja iznova i iznova povređuju. Bilo da je u pitanju emocionalno povlačenje u samom odnosu, prevara, kriticizam ili nešto drugo- javlja se osećaj izdaje u odnosu. Kako vreme odmiče osoba se navikne da živi sa osećanjem bola, jer gubi deo sebe.

Postoje mnoge zablude vezane za ljubav, a jedna od tih je da ljubav mora da boli.

Foto: Twinsfisch unsplash.com

Možda se neko toliko plaši toga šta nosi samoća, da ostaje u odnosu koji mu narušava samopouzdanje. A možda ste već toliko toga prošli i izgradili zajedno, da vam se čini da ne poznajete svoj identitet bez te druge osobe.

Kada je srce slomljeno, potrebno je da se zaceli. A to se neće desiti samo od sebe.

Važno je da ne potiskujemo osećanja. Ako se pretvaramo da se nešto što nam ne prija, zapravo ne dešava, možemo sebi stvoriti još veće probleme. Važno je da dođemo do razumevanja zašto se neke stvari dešavaju i šta ih uzrokuje.

Foto: I love myself pixabay.com

Ako se pronalazite u ovom tekstu, ono što bih volela za vas jeste da postavite sebi sledeća pitanja i zatim na njih iskreno sebi odgovorite: Ko sam ja? Šta želim? Kakvu promenu želim u svom životu?

Ono što je potrebno jeste da izgradimo sigurnu vezu sa sobom.

Ako vam je potrebna podrška u tome da razumete bolje vašu situaciju ili podrška u tome da donesete odluku i napravite neku promenu, ili vam samo treba neko da vas sasluša- zakažite savetovanje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s