Dalibor Stojšić, Psihologija

Toksični odnosi: Tretman tišinom – suptilni metod psihičkog zlostavljanja


Piše: Dalibor Stojšić

Kada kažemo agresija, uvek prvo pomislimo na fizičku agresiju. Naravno, ona je vidljiva i lako uočljiva. Posledice fizičke agresije su očigledne i neretko, ako se pravovremeno reaguje, počinilac je i zakonski sankcionisan. Koliko fizička agresija prouzrokuje bol verujem da svi dobro znaju. Ali, verovali ili ne, psihičko i emotivno zlostavljanje nalaze se na mnogo višem mestu na skali procenjivanja bola i patnje, koju žrtva preživljava, od fizičkog.

U ovom tekstu pokušaću da objasnim najomiljenije oružje tzv. manipulatora u partnerskim odnosima, a to je tretman tišinom ( „silent treatment“). Iako se možda čini bezazlenim i nevažnim, ovakvo ponašanje manipulatora može da dovede žrtvu do potpunog razaranja psihe. Ovakav tretman ide „ruku pod ruku“ sa ostalim manipulativnim radnjama, tako da ako ste izloženi tretmanom tišine najverovatnije već trpite razne druge oblike manipulacije. Tretman tišinom se često kod manipulatora koristi i kao „završni udarac“, kada se psiha žrtve potpuno slama i kada žrtva više nije u stanju da se adekvatno suprotstavi. Zato je ovakav tretman najbrutalniji.

Šta tretman tišinom nije

Da bismo razjasnili šta tretman tišinom jeste, prvo moramo da utvrdimo šta nije. Prvo treba znati da manipulatori pribegavaju ovom metodu sa namerom da se, blago rečeno, osećate loše. Dakle, važna je namera. Sve ostalo u čemu nema namere nije metod zlostavljanja. Na primer, ako je vaš partner zauzet poslom i nije u mogućnosti da vam se javi to nije zlostavljanje. Ili ukoliko se bavi nekim umetničkim radom, gde u trenucima stvaranja gubi pojam o vremenu, to takođe nije manipulacija. Tretman tišinom nije ni povlačenje u sebe i želja za mirom i tišinom, jer svakome je to nekada potrebno. U zdravim odnosima obično se ta faza i najavi, da je jednom od partnera trenutno neophodno da malo više ćuti, meditira ili opusti. Tretman tišinom nije ni kada partneri međusobno ne razgovaraju, ljute se jedno na drugo. To je nerazrešen konflikt i trajaće dok se ne razreši. Tretman tišinom nije ni obično durenje, mada može da liči na to. Ukoliko je osoba sklona durenju, u pitanju je nešto sasvim drugo, jer očigledno je da osoba ima neki problem sa sobom koji ne može da reši i projektuje ga na druge, a iz tog durenja se ne vidi da je tišina usmerena direktno na psihičko zlostavljanje. Tretman tišinom nije kada ne želite sa nekim da budete u komunikaciji i to jasno iskažete. Tretman tišinom nije ni kada je osoba stidljiva, pa većinom ćuti, ili iz nekog razloga nema razvijene komunikacijske veštine.

Namera je ključna i u ovom slučaju ona je jednostrana. U pravom tretmanu tišinom ima više faza, manipulativnih igara i do kraja ćemo uvideti da ne samo da ovaj metod nije bezazlen, već je i veoma kompleksan.

Ko su osobe koje koriste tretman tišinom?

Foto: Pixabay.com

Podjednako ga koriste i muškarci i žene. Kao što već rekoh, tretman tišinom uvek ide u kombinaciji za drugim metodama manipulacije, tako da u ovom tekstu nećemo izabrati pol zlostavljača, već ćemo ga nazvati jednim imenom – manipulator (iako je reč muškog roda, ne odnosi se samo na muški rod, već je koristim zbog lakšeg snalaženja pri čitanju teksta).

Ćutanje ili tretman tišinom („silent treatment“) spada u oblik emocionalnog zlostavljanja. Ovo je klasičan vid pasivno-agresivnog ponašanja i vrlo često se pripisuje osobama narcisoidnog tipa ili poremećaja ličnosti. S obzirom da je u pitanju pasivna agresija (sa naglaskom na agresija, jer agresija je agresija bez obzira da li je otvorenog ili zatvorenog tipa) ili bolje rečeno zlostavljanje, ovakvo ponašanje ne smemo da zanemarimo.

Tretman tišinom ili druge oblike psihičkog zlostavljanja najčešće vrše „narcisi“, odnosno tipovi ličnost klastera B. Po DSM-5 klasifikaciji Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne bolesti u ovaj klaster spadaju pored narcisoidnog poremećaja ličnosti još: histrionički, granični i antisocijalni poremećaj ličnosti. Dakle, kada bismo želeli da ovakvo ponašanje dijagnostifikujemo imali bismo pred sobom čitavu lepezu poremećaja ličnosti. Jer, tretman tišinom nikada nije usamljen simptom kod osobe, već se tu prepliću razni ostali simptomi, postoje razne kombinacije različitih simptoma, pa ćemo dijagnostifikovanje prepustiti stručnim licima. Nama je važno da znamo da „silent treatment“ vrši psihički nestabilna osoba.

Foto: Priscilla du Preez unsplash.com

Tretman tišinom je manipulativna tehnika, igra moći, u kojoj manipulator sebe postavlja u ulogu kontrolora. Manipulator određuje početak i kraj. Može da igra igru toplo-hladno da prekine tretman na kratko, pa da ga nastavi. Može da vrši tretman danima, nedeljama, pa čak i mesecima. Ovim metodom se žrtva dovodi do stanja „utišavanja“, služi kao vrsta kažnjavanja žrtve za nešto što je učinila ili nije želela da učini manipulatoru, pa čak može da posluži kao sjajan metod kažnjavanja druge osobe kada sam manipulator izbegava razrešavanje konflikta (jer bi u tom slučaju doživeo poraz) ili izbegava svoju ličnu odgovornost.

Ova vrsta ignorisanja često podrazumeva: potpuno odbijanje razgovora, odbijanje razgovora na neku važnu temu u partnerskom odnosu, distanciranje, aktivno izražavanje emocionalne ravnodušnosti i nedostupnosti, odnosno sve ostale radnje koje će učiniti da se žrtva oseća psihički i emocionalno loše. Cilj manipulatora je da se osobi pokaže da: ne vredi, da je nebitna, da se oseća nesigurno, nevoljeno, odbačeno, uznemireno, da joj se sruši samopoštovanje i samopouzdanje, u konačnici da pati.

Kad tišina govori više od reči

Ukoliko ste primetili kod nekog vama bliskog ovakvo ponašanje, pokušajte da istražite da li ste jedini, koji to doživljava? U većini slučajeva ćete utvrditi da niste jedini. Iako je ovo ponekada vrlo teško istražiti, jer manipulator ovakvog tipa veoma dobro krije sve o sebi, može se utvrditi da manipulator već vrši tretman tišinom prema nekome u familiji, prema nekom od prijatelja, možda kolega sa posla. Posebno je zanimljivo što vam vrlo često neće biti jasan razlog takvog ponašanja manipulatora prema nekoj osobi. Ukoliko od manipulatora dobijete bilo kakva objašnjenja uglavnom će ona biti štura, priča će vam delovati nepovezano, čak besmisleno, a vrlo je moguće da vam se kao razlog dostavi samo jedan deo istine i to naravno onaj deo koji manipulatoru odgovara. I sami ćete uvideti da u toj slagalici nedostaje mnogo kockica, ali manipulator će tvrditi da je on u ovom slučaju ispravno postupio. Jer, da vas obavestim: Ovaj tip ličnosti misli da je uvek, uvek, ali baš UVEK u pravu!

Foto: Pixabay.com

Kako počinje tretman? Uvek kada manipulator oseti potrebu da preuzme potpunu kontrolu nad vama. Razlozi za tretman tišinom mogu biti razni, a vrlo često i beznačajni. Manipulator može sam izazvati svađu. Može neko vreme prouzrokovati više sitnih svađa da bi nakon poslednje primenio tišinu, što je veoma suptilan metod. Time se kod vas stvara osećaj da u vašoj vezi zaista već neko vreme nešto nije u redu, ali to je samo manipulatorska taktika. Opet, može primeniti taktiku otvorenog ili zatvorenog napada, gde vam ispituje koje su vam granice i do koje mere može da vas napada, omalovažava, ponižava, povređuje. Ukoliko ste osoba koja se lako brani u odnosu na otvoren i direktan napad na vašu ličnost, manipulator će primeniti suptilnije metode. Izazivaće niz sitnijih beznačajnih rasprava u kojima će vas iscrpljivati, nabijati nepostojeću krivicu, ali postepeno kako vi ne biste shvatili šta je zapravo cilj. Možete dobijati razne etikete: da ne razumete, da ne možete nešto da shvatite, da morate da poradite na sebi, da vam manipulator stalno objašnjava, ali eto vama ne vredi govoriti…I to sve na potpuno nevažne teme. Mislim, da im je upravo ovaj pristup poslastica! Posle takvih rasprava vi više nećete znati šta je bila tema, o čemu se radi, zbog čega…Jedino ćete imati osećaj krivice, loš osećaj u stomaku, osećaj da se nešto dešava, a da vi zapravo ne znate šta se dešava.

Tada kreće klasičan tretman tišinom, jer ste već poprilično emotivno uzdrmani sa hiljadu sitnih otrovnih strelica. Osećate se zbunjeno, preispitujete se, vraćate „film“ na ranije događaje nesuglasica i nikako ne uspevate da pronađete adekvatan razlog. To vaše preispitivanje vas dodatno iscrpljuje,postajete veoma emotivno ranjivi i pokušavate da rešite situaciju pozivanjem manipulatora. Ali, manipulator će ili šturo odgovarati da je sve u redu ili će skretati sa teme ili vam se neće uopšte javljati. U dašnje vreme ekspanzije društvenih mreža, manipulator će se potruditi da vam još više dokaže koliko ste za njega nebitni, koliko je ravnodušan, pa će tako vama ili kratko odgovoriti na poruku ili ignorisati poruku (čuveno seenovanje na FB!), koristiće dodatne laži da je prezauzet (odjednom!), a sve vreme će biti aktivan na društvenim mrežama. Cilj toga je da vi to vidite. Neretko će se dešavati da u toku njegovog ignorisanja i „prezauzetosti“ saznate da se provodi sa društvom, kontaktira i ćaska sa mnogo prijatelja, a ukoliko želi baš da vas dotuče kontaktiraće i ćaskati sa vašim prijateljima, sve u cilju da vi to saznate.

Ukoliko pokušate da se oduprete i najavite manipulatoru da to više ne želite da trpite, odnosno najavljujete raskid, manipulator prelazi na taktiku toplo-hladno. Tada manipulator privremeno prestaje sa tretmanom tišine, kako bi vas umirio, ali to traje kratko. Nakon toga sledi novi talas, pa još jedan i tako u nedogled. Sve dok potpuno ne popustite pred naletom manipulatora i prepustite kontrolu vašeg života njemu u ruke.

Posledice tretmana tišinom

Foto: Pixabay.com

Osobe koje su prošle tretman tišinom, tokom samog tretmana osećaju: uznemirenost, ljubomoru, osećaj krivice, bes, očaj, strah. Zbog toga se ovo naziva oblikom psihičkog zlostavljanja. I ne samo to. Žrtve usled ovakvog psihičkog zlostavljanja osećaju ogromnu fizičku bol, što su pokazale pojedine studije. Iz tog razloga žrtve usled proživljenog zlostavljanja doživljavaju i razne fizičke bolesti: pad imuniteta, glavobolja, anoreksija ili bulimija, povećanje krvnog pritiska, dijabetes, stomačni problemi ili samo problemi sa probavom, dermatitisi, ekcemi…i još mnogo toga. To se sve događa usled konstantnog izlaganja ogromnoj količni stresa, gde naša nadbubrežna žlezda luči kortizol hormon stresa u prekomernoj količini. Naš autoimuni sistem nije prilagođen da danima, nedeljama ili mesecima biva izložen celodnevnim stresom i zato telo oboljeva. Gde? To je pitanje za svaku osobu pojedinačno. Kako bi naš narod rekao: Puca gde je najtanje.

Posle svega gore navedenog, mislim da je jasno da je u pitanju opasan toksičan odnos i svako dobronameran bi trebalo da vas posavetuje da iz takvog odnosa što pre izađete. Jer, sve ovo što sam u tekstu napisao niti liči, niti jeste ljubav.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s