Psihologija, Tijana Stojšić

Kakva osećanja vam bude praznici?


Piše: Tijana Stojšić

Novogodišnji praznici nam se približavaju. U gradu je uveliko sve okićeno i polako se oseća euforija koju donose Nova Godina i Božić. Ono što je povezano sa ovim periodom jeste dobro raspoloženje i druženje sa bliskim osobama. To su neka standardna očekivanja.

Foto: Roberto Nickson unsplash.com

Međutim, mnogi ljudi koji nisu ni zadovoljni ni ispunjeni ovaj period uopšte ne isčekuju sa istim uzbuđenjem. Poznat je termin „praznična depresija“- što znači da su upravo praznici okidač za pojavu depresije i neraspoloženja. Razlozi za to su: usamljenost, prisećanje na neke loše događaje ili gubitak voljene osobe, nemogućnost organizovanja praznika kako i s kim bi to želeli, i slično.

Vreme praznika za neke osobe znači vreme zajedništva, dok za druge osobe povećava osećaj izolovanosti.

Nije lako suočiti se sa neprijatnim osećanjima koja donose usamljenost i nezadovoljstvo. Nemojte se ustručavati da zatražite pomoć.

Zapravo ova osećanja mogu biti veoma funkcionalna i da vas pokrenu na promenu. Ako ste nezadovoljni vreme je za rad na sebi. Možete se obratiti psihoterpeutu ili pronaći neki način koji vama odgovara. Neka to bude vaša novogodišnja odluka.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s