Psihologija, Tijana Stojšić

Zabranjene emocije


Piše: Tijana Stojšić

U detinjstvu neka ponašanja bivaju kažnjavana od strane roditelja. Npr. u nekim porodicama nije dozvoljeno reći ne, posvađati se- pokazivati ljutnju, dok u drugim plakati- pokazivati tugu i slično.

U našem društvu je nekako uobičajeno da se dečacima zabranjuju tuga i strah, a devojčicama pokazivanje ljutnje.

Negde čak postoje i generalizovane zabrane na osećanja, u smislu da osećanja nisu bitna, da ne smemo biti slabi, da moramo biti jaki i hrabro se nositi sa nedaćama u životu…I tako dečije patnje, nelagodnosti i slično bivaju osujećene, ignorisane ili čak i ismejane kao nebitne i iracionalne.

Tako odrastaju osobe koje ne prepoznaju sopstvena osećanja i ne znaju da ih adekvatno kanališu.

Foto: Luis Galvez unsplash.com

Potiskivanje zabranjenih emocija vremenom, može imati različite posledice. Može doći do destruktivnih i nekontrolisanih ispada, nasilja, depresije i samoubistva, psihosomatskih bolesti i slično.

Učite o emocijama, one su naš putokaz. Učite decu o emocijama, oni uče od vas. Pokazujte sva osećanja, nijedno nije nebitno. Da su suvišna- onda ih ne bismo osećali. Sve što osećamo je stvarno. Naši emocionalni doživljaji i senzacije su uvek realni, za nas. Trebamo samo naučiti o načinima da ih pokažemo na društveno prihvatljiv način, da ne bismo povredili druge. Ali nikada ih ne treba potiskivati.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s