Psihologija, Tijana Stojšić

Zavist i ljubomora


Piše: Tijana Stojšić

Ljudi ponekad ne prave razliku između ljubomore i zavisti. Međutim, to su dve različite emocije.

Zavist je emocija koja se javlja kada postoji želja za nečim što neko drugi ima, a mi imamo uverenje da to ne možemo imati.

Ljubomora se javlja kada osećamo strah da možemo da izgubimo nešto što je od velike vrednosti za nas.

Ove dve posve različite emocije ipak imaju nešto zajedničko, a to je osećaj nedostatka i nemoći koji se krije iza njih.

To su emocije koje nisu strane nikom od nas i zato nemojte da osećate krivicu kada primetite da zavidite nekom ili ste ljubomorni. Zapravo, imati svest da u nama postoje ove emocije, može biti od velike koristi u našem daljem napredovanju i radu na sebi.

Foto: pixabay.com

Ovo su emocije koje nam šalju poruku o tome šta želimo i šta nam je potrebno. Emocije su naš potokaz i usmeravaju nas u pravcu u kom trebamo ići. Emocionalna pismenost je važna ne samo u partnerskim odnosima, već i u svim međuljudskim odnosima. Kada poznajemo emocije možemo bolje razumeti sebe i svoje reakcije.

Možete sebe upitati, ako osećate ljubomoru- šta se to plašim da izgubim? Možda je to partnerova vernost ili naklonost neke osobe. Ljubomora može podrazumevati postojanje ljubavi, ali nam takođe govori i o nedostatku našeg samopouzdanja. Možda poučeni prethodnim iskustvom, sada verujete da morate biti na oprezu u partnerskom odnosu. Međutim, ono što verujem da u sebi ipak znate, jeste da kada pokušavate da kontrolišete neku situaciju ili osobu, najčeće je i udaljavate od sebe. Niko ne voli da bude pod budnim okom stražara i koliko god da ljubavi ima, pre ili kasnije ćete udaljiti osobu od sebe. Možda je i vaša ljubomora opravdana, kada postojanje treće osobe predstavlja realnu opasnost. Opet je na testu vaše samopouzdanje odnosno ljubav prema sebi. Da li verujete da trebate tada ostati u takvom odnosu? Na vama je da odlučite.

Foto: Niklas Hamann unsplash.com

Ako osećate zavist, možda očajnički želite nešto što verujete da ne možete da imate. Zašto sumnjate da u vama ne postoji moć da ostvarite to nešto na čemu zavidite drugoj osobi? Zapitajte se da li je to odraz vaših želja ili samo možda neka slika o statusu, na primer, koji je veći deo društva usvojio. Zavist se javlja zato što se poredimo sa drugima. Bitno je da shvatimo da ne trebamo da se takmičimo i poredimo sa drugima koji imaju različite životne priče i različite ličnosti od naše. To nema smisla, jer smo mi jedinstvene individue. Ono što ima smisla jeste da se poredimo sa nama samima, u smislu našeg poboljšnja koji je u skladu sa našim kapacitetima i našim preferencijama. Možemo da se poredimo sa sobom i postanemo bolja verzija nego što smo bili pre. I opet, nemojte biti prestrogi prema sebi. Volite sebe i prihvatite se, tada ćete zaista napraviti veliki pomak.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s