Psihologija, Tijana Stojšić

Živeti u prošlosti


Piše: Tijana Stojšić

Jeste li se ikada uhvatili kako živite u prošlosti, razmišljate o lošim uspomenama, situacijama i problemima? To se povremeno događa svima, naročito kada u sadašnjosti radimo nešto što je povezano ili nas podsjeća na prošlost.

Nema čoveka koji nekad u svom životu nije pomislio “eh…šta bi bilo da sam postupio drugačije, da nisam propustio onu priliku, da nisam izgovorila one reči ili da sam se više radovala…” Sve su to u potpunosti normalne misli koje naiđu svima nama, ponekad. Međutim, kada te misli postaju naša svakodnevnica i kada više ne možemo da im se odupremo, onda postoji opasnost da nam one oduzmu upravo onu radost i mir kojem težimo i za koji mislimo da su našim zažaljenim postupkom nestali. Tada nas naše misli kontrolišu, a mi više nemamo kontrolu nad njima.

Foto: Brooke Cagle unsplash.com

Proživljavanjem prošlih događaja proživljavamo iznova negativna iskustva. Ne damo našim ranama da se iscele. S vremenom negativost vodi u stanje bolesti- depresija ili fizičke posledice.

Kada smo se već identifikovali sa našim sećanjima, mi smo zapravo postali to negativno osećanje, ta loša osoba koja je učinila ono zlo delo, ta nesposobna osoba koja je propustila onu životnu priliku ili ona žrtva koja ne može da oprosti drugome… Mi smo nesvesno odabrali te uloge. Zaboravili smo koji su naši potencijali, koje je naše istinsko ja. Ukoliko se borimo sa osećanjem kajanja, krivice, ili pak krivimo druge za nešto ili se osećamo kao „žrtva sudbine“, prvi korak jeste deidentifikacija od uloge sa kojom smo se saživeli.

Bitno je i ne potiskivati emocije, već razumeti zašto se tako osećamo. Osvešćivanje emocija i prihvatanje je sledeći bitan korak.

Foto: Matthew Rader unsplash.com

Na kraju, jedini pravi izlaz iz začaranog kruga naših misli zarobljenih u prošlosti, jeste prihvatanje sopstvene odgovornosti.

E sad, mi možda nismo odgovorni za neki loš događaj koji nam se desio u prošlosti, ali jesmo za to koliko ćemo dugo ostati u ulozi žrtve ili ulozi krivca. Odgovornost je na svakom pojedincu da spozna svoju snagu. Ako pridajemo nekom prošlom događaju ili nekoj drugoj osobi toliku moć, mi samim tim oduzimamo sebi svu snagu i sposobnost.

Niko drugi do nas nije odgovoran kako ćemo voditi naš unutrašnji svet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s