Dalibor Stojšić, Duhovnost

Vatra simbol mudrosti i života


Piše: Dalibor Stojšić

Nema legendi, mitologije, religije, znanja bez vatre. Ovaj simbol živi u nama od kada postoji čovečanstvo. Ukoliko pratimo mitologiju i priče o drevnim zemljama i kontinentima, koji su iščeznuli, uvek ćemo naići na vatru ili hramove vatre. U drevnoj Hiperboreji poštovala se vatra. Arijevske Vede, koje očigledno potiču iz Hiperboreje (Arktogeje, D`Arije itd.) govore o Bogu Agni, onom aktivnom Bogu, Bogu života. Na jezicima slovenskih naroda Agni vrlo lako možemo da razumemo kao Oganj ili Vatra. Kasnije, vatra se kao simbol pominje i u legendama o Atlantidi, misterioznom gradu ili kontinentu, koji su naselili nekadašnji stanovnici Hiperboreje. Potom, arheološki ostaci drevnog Egipta, podsećaju nas na obrede korišćenjem vatre i na svete inicijacije uz njenu upotrebu. Ukoliko pratimo legendu o Bogu Totu, koji je iz Atlantide stigao u Egipat (o čemu sam pisao u prošlom tekstu), sve nekako postaje logično. Ali, ovog puta vatru nećemo istraživati iz ugla Egipta, već iz ugla Hiperboreje i Hiperborejaca, odnosno njenih potomaka. A, verovali ili ne, to smo mi. Mnogi mudri ljudi i kasnije istoričari su pisali o tome, a na nama je da se konačno vratimo učenju naših predaka i da probudimo Vatru u sebi.

Mazdaizam i kult Vatre

Slika: Bojan Stričević

Današnji čovek vrlo malo veruje mitovima i legendama. Ali, u ovom slučaju oni nam nisu potrebni, jer smo, čini mi se, dovoljno znanja sačuvali o Vatri. Naravno, tačan podatak, mesto i vreme prvog pojavljivanja simbola Vatre nećemo nikada saznati. Ipak, velika značajna pojavljivanja znanja su nam poznata. Jedno od značajnijih je religija mazdaizam (mazdajasni, Mazda-Bog, jasni-poštovalac), za koju se u našoj civilizaciji kaže da je prva objavljena religija. Mesto njenog pojavljivanja je teritorija današnje Persije (Iran) i nastala je po mišljenjima istoričara, ali i poznavalaca mazdaizma, 6.000 godina p.n.e. Njeni najstariji spisi Gate pisani su jezikom Avesta, koji je veoma sličan sanskritu na kojem su pisane Rig Vede. U ovoj religiji poštovao se vrhovni Bog Ahura Mazda: Ahu-živeti, koren ah-biti, ra-davalac. Tako dobijamo značenje Davalac života. Mazda možemo prevesti preko sanskrita: mahaa-veliki i daa-davalac. Ahura Mazda se uglavnom prevodi kao: Veliki Davalac, Veliki Stvaralac.

Veliki reformator mazdaizma Zaratuštra (grčki Zoroaster), ostavio je mnogo znanja o ovoj religiji. Iako je čitava biblioteka u Persepolisu spaljena posle napada Aleksandra Velikog, a potom ono što je preostalo uništeno je najezdom Arapa, znanje je sačuvano u vrhovima planina ili usmenim predanjem. Zapisano je da je Zaratuštra živeo u jednom hramu Vatre i da je tamo vrši svoje obrede. U mazdaizmu ili zaratuštranizmu, Vatra je simbol božanstva. ,,Najpobožnijim umom promišljaj plamenove Vatre‘‘, govorio je Zaratuštra.

Zaratuštra o Vatri

U zaratuštranizmu se tvrdi da Vatra uznosi misli iznad nečistoća materijalnog sveta. Vatra pročišćava sve što dotakne, a sama se nikada ne uprlja. Vatra je karika između konačnog i beskonačnog, telo je zemlja, a život je Vatra. Kao što se svi plamenovi kada se približe spoje u jednu vatru, tako i ljudske duše kada se približe stope u jednu sveopštu dušu. Vatra opominje da je delatnost život, a nedelatnost smrt i Vatra sve stvari može da pretvori u pepeo, dokazujući da ništa nije trajno. Vatra je potpuno ista u svim podnebljima i vremenima, ona je nepristrasna. Njeno ishodište nije poznato, ali njena moć je jasna: ona pročišćava svaku pokvarenost.

Sveštenici Vatre u to doba, pored velikog ezoterijskog znanja, imali su obavezu da stalno održavaju Vatru u hramu. Vatra je uvek održavana uz pomoć suvog i mirišljavog drveta, najčešće sandalovine. Vatru su pojačavali pomoću mehova, jer nisu želeli da je onečiste dahom iz ljudskih usta. Uvek su dva sveštenika brinula o Vatri. Obojica su imali po klešta i kašiku, klešta za dodavanje drveta, a kašiku za posipanje mirisa.

Heraklit i znanje o Vatri

Slično Zaratuštri ili mazdaizmu, znanje o Vatri postojalo je na prostoru današnjeg Balkana. U filozofiji najveći trag ostavio je Heraklit, koji je rekao ,,Ja sam upoznao samog sebe‘‘ i na taj način celo svoje znanje veoma jasno okarakterisao kao duhovno. Heraklit je govorio o jedinstvu svih bića i o stalnoj promeni, neprestanom kretanju. Otuda ,,Sve se kreće, sve teče‘‘. Kada govori o Vatri, Heraklit kaže da sve nastaje iz jednog i sve se vraća u jedno. Ako reč Jedno napišemo velikim slovom, očigledno je da je Heraklit o Vatri govorio kao o božanstvu. Za njega je materija promena, ali mi zato treba da budemo usmereni kao tome šta se dešava. O tome mnogo više možemo saznati u budizmu ili advaita vedanti. Heraklit je uzeo Vatru kao simbol kretanja, kao početak i kraj svega, poput Zaratuštre. Za njega stabilnost u životu ne postoji, to je iluzija, a jedini putevi koji postoje su putevi na gore ka uzvišenom i putevi na dole ka degradaciji. Za samo postojanje, bivanje ili kretanje nije potrebno ništa, kaže Heraklit. Nije potreban ni prostor, jer i sam prostor je, opet, nešto.

Svet je uvek bio, jeste i uvek će biti živa Vatra!

Dakle, Heraklit je tvrdio da postoje samo dva puta, ka gore i ka dole. Put ka gore podrazumeva umanjiti loše u sebi. Nakon godina rada i nerazumevanja od strane okoline, Heraklit se povukao u Artemidin hram u Efesu. Još jednom je pokazao da njegovo učenje nije filozofija, već čisto znanje. A evo zašto.

Učenje Vatre i Apolonska svetlosna znanja

Foto: Cosmic timetraveler unsplash.com

Po mitologiji naroda koji živi na teritoriji današnje Grčke, Boginja Artemida je rođena sestra Boga Apolona. U ovim hramovima, posebno u hramu u Delfima, se poštovala Vatra, a legenda opet kaže da je Apolon Vatru, odnosno znanje i mudrost, doneo iz zemlje sa severa-Hiperboreje. Opširnom pričom o Vatri i povlačenjem u Artemidin hram, Heraklit nam je pokazao da zapravo govori o Apolonskim svetlosnim znanjima. Ja ovde neću pisati o karakteristikama Apolona, jer verujem da o tome mnogo znate, a i vrlo lako možete po tom pitanju da konsultujete Wikipediju. Mnogo važnije od toga je znanje koje je nama danas dostupno, a koje je bilo prisutno tada u apolonskih hramovima – Učenje Vatre.

I u ovom znanju se ističe da nije poznato poreklo Vatre, a sada ćemo saznati i zašto je to tako. Sama Sila Vatra (Kamo) po ovom Učenju kaže:

Ja nisam iz prošlosti, nisam iz budućnosti, ne pripadam nekom prostoru, narodu ili vremenu, ja sam visoko stanje svesti do kojeg se stiže upornim hodom u ispravnom smeru.

Dakle, akcenat je na učenju i mudrosti. Učenje Vatre odlikuju tri principa: samorazvoj, odbrana i lečenje. Samorazvoj nas vodi ka tome da upoznamo same sebe (što je Heraklit uspeo prim. aut.). Jer, kada spoznamo shvatićemo da smo istinu tražili na pogrešnom mestu-spolja, odnosno da je tražimo u sebi. O tome svedoči i natpis na Apolonovom hramu u Delfima, koji kaže ,,Upoznaj samog sebe i upoznaćeš ceo svet‘‘. O okviru Učenja Vatre tehnike samorazvoja su meditacija i Ples Vatre. Tehnike su veoma lake za učenje, ali preporučio bih vam, ukoliko ste zainteresovani za ovo znanje, da ih ne učite preko knjiga ili interneta, već uz pomoć Učitelja Vatre. Odbrana i lečenje, takođe spadaju u rad Učitelja Vatre.

Foto: pixabay.com

Učenje Vatre nije ni religijsko učenje, a nije ni ateističko. Sama Sila Vatre kaže da je problem u čoveku kako umanjiti ono što je loše i povećati ono što je dobro. Prema tome, Vatra je znanje.

I na kraj, putujući od mistične Hiperboreje, preko drevne Persije, pa do Apolonskih hramova, utvrdili smo da je Vatra život, mudrost, znanje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s