Dalibor Stojšić, Duhovnost

,,Voleti samog sebe” i nju ejdž ludilo!


Piše: Dalibor Stojšić

Već duže vreme želim da napišem nešto na temu ,,Voleti samog sebe”, o fenomenu, koji se danas toliko pominje i preporučuje, a zapravo se ne razume pozadina ovakvog načina razmišljanja. Prvenstveno treba znati da je pokretač ovakve vrste instant duhovnosti nju ejdž pokret, koji se kao hobotnica uvukao svojim pipcima do gotovo svake sfere našeg društva. Internet je pretrpan nju ejdž savetima i preporukama. Pored ove teme, popularne su: ,,otpuštanje”, ,,prihvatanje”, ,,bezuslovna ljubav”, ,,karma i ljubavni odnosi”, ,,karmički susreti”, ,,odgovornost i kazna za određene životne odluke i izbore”, ,,kako usrećiti i kako se odnositi prema partneru, muškarcu ili ženi”, ,,kako napustiti partnera i pri tome ostati ravnodušan”…

Foto: Nicole Harrington unsplash.com

Ovakve i slične besmislica se objavljuju i promovišu svakodnevno i većina ih usvaja bez promišljanja. Iako su neke od tema, koje sam naveo, dobre za razmišljanje, nju ejdž se potrudio da ih okrene naopačke, koristeći stari medijski trik: 10 posto istine i 90 posto laži! Ako se i dogodi da ste uvideli netačnost nekih tvrdnji, kao odgovor će vam se ponuditi nešto od onih 10 posto, koje sadrže istinu. Opet, stari trik.

Uočavam da fenomen ,,Voleti samog sebe” prednjači u odnosu na druge teme. Ne znam razlog, ali pretpostavljam da je to zbog toga što je najprijatniji za ljudski um. Manipulacija, kojoj um ne može da odoli. Naravno, samo kod nesvesnog čoveka. Svestan se svemu ovome smeje.

Foto: Andreas Wagner unsplash.com

Moram da priznam da mi je trebalo mnogo vremena, pre nego što sam se odvažio na ovaj korak. Jer, nju ejdž je postao veoma jak. Ne zbog toga što je dobro organizovan, već zbog toga što je pušten da se širi sam od sebe, nekontrolisano, i na taj način je pridobio veliki broj pristalica. Svi ti ljudi, koji čitaju ovakve tekstove, uglavnom žele sebi da pomognu, imaju dobru nameru, možda čak žele da pomognu nekom drugom. Oni su zapravo ta snaga nju ejdža, ,,istureno odeljenje”, koje će prvo doživeti ,,udarce” ukoliko se stvar negira, a i biće u ,,prvim borbenim redovima” braneći nju ejdž teoriju i sve to iz dobre namere.

Da li se suprotstavljati dobrim ljudima ili ih ostaviti da žive u zabludi, bila je moja dilema? Da li zbog jednog teksta treba navući gnev na sebe od strane onih, koji žustro promovišu ovu teoriju?

Priznajem da sam se odvažio posle jednog odgledanog videa Sadhgurua, koji je govorio nešto slično.

Kako sebe može da voli sebe?

,,Voleti samog sebe” je teorija u kojoj vas ubeđuju da treba da volite svoj identitet. Ono što ste trenutno vi. Ono što ste izgradili tokom života. Da ,,prihvatite” taj identitet i još i da ga zavolite.

Foto: Kyle Glenn unsplash.com

A šta je zapravo identitet? Ko ste to vi, kojeg treba da zavolite, po ovoj teoriji? Vi ste, dakle, neko, ko je živeći ovaj život prikupio određena znanja, veštine i iskustva i po tome je formiran vaš identitet. Vi ste NEŠTO. A sada zastanite. Zar ste to NEŠTO stvarno vi? Da li ozbiljno verujete u to?

Hajde da analiziramo termin ,,Voleti samog sebe”. Akcenat je na sebe. Zar je sebe identitet? Promišljajte!

Sebe je sopstvo, a sopstvo je svest, nije identitet. Sebe, odnosno sopstvo, odnosno svest ili kako god želite da ga nazovete ste pravi vi, a identitet koji ste stvorili je iluzija. To je promenjivo. Svest je jedina istina, ona je bezvremena, ona je besmrtna, to ste vi.

Kako sebe može da voli sebe? Kako je to moguće? Svest, odnosno sopstvo, je kreator i stvaralac. Svest niti voli, niti ne voli. Ona JESTE. Voleti i ne voleti, dobro i loše, raj i pakao…sve su to ljudske izmišljotine, nastale pod uticajem uma, a koje se kasnije formiraju kroz ego kao identitet.

Kako sebe, odnosno svest, može da voli? Ukoliko može da voli, a preporučuju vam da zavoli, znači da do sada nije volelo. Dakle, svest ili sopstvo ili sebe je kreator koji je uspeo da stvori sve, ali ima problem da voli sebe, pa mu je neophodna podrška nju ejdž aktivista. Pri tome se zloupotrebljava termin ljubav. Jer, ljubav je čista kreacija, a ,,Voleti sebe” je ljubav kao ljudska emocija. Ili neko želi da mi objasni da kreacija treba da voli samog sebe? Ovo je luđe od ludila!

Šta nas još nju ejdž podučava? Pa, da zavolimo svoj identitet, odnosno da budemo egocentrični. Da se umilimo umu i svom egu, pa da prihvatimo ,, tihu okupaciju”, pa ćemo tako biti smireni ,,sami sa sobom”. Ne, neće tako niko biti smiren sa sobom, odnosno svešću, a neće ni sa umom i egom, jer um je stalno aktivan i ovakvim trikovima neće biti umiren. Čak, biće još nemirniji.

Foto: Soroush Karimi unsplash.com

I, na kraju, ako usvojimo teoriju nju ejdža da je potrebno ,,Voleti samog sebe”, moram da pitam sve nju ejdžere: Koliko vas onda ima u jednoj osobi? Jer, ako sebe, a ustanovili smo da je to svest, voli identitet (ili ego) onda imamo odnos, kao kod ljudskih emocija, gde jedan voli drugog. Dakle, dvoje ili možda više.

Čini mi se da je ovde u pitanju problem podeljene ličnosti. E, to već izlazi iz delokruga mog interesovanja i znanja. Za ovakve slučajeve je potrebna stručna pomoć!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s