Duhovnost, Gordana Damjanović

Podsetnik za svaki dan


57788206_2298441827082660_6331059695867920384_nPiše: Gordana Damjanović

aaron-burden-651693-unsplash
Foto: Aaron Burden unsplash.com

Probudio si se, otvorio oči. Živ si. Život te još uvek čvrsto drži u svojim rukama. Drži i ti svoj život u svojim rukama.

Zahvali se! Na vazduhu koji dišeš, Zemlji koja te poji i hrani, Nebu koje te natkriva. Zahvali se na svemu. Sigurno imaš na čemu. Ako misliš da nemaš, da su te stisle nevolje, seti se da sigurno neko nije otvorio oči ovog jutra i da nema šansu koju ti imaš. Zahvali se na tome i ugrabi tu priliku. Tvoja namera ima veću snagu od bilo koje nevolje. Samo napred!

fernando-brasil-103271-unsplash
Foto: Fernando Brasil unsplash.com

Raduj se kao dete, spontano, iskreno, malim stvarima! Posmatraj svet radoznalim detinjim očima, koje i u starom i poznatom uvek pronađu nešto novo, nešto drugačije nego juče, koje svet posmatraju sa uvek novim divljenjem.

Gde god da kreneš idi sa mirom! Ne rasipaj svoje dragoceno vreme na jadikovanje i na to ŠTA vidiš, već se pitaj ZAŠTO to vidiš.

jeremy-bishop-556948-unsplash
Foto: Jeremy Bishop unsplash.com

Otvori se za čuda! Čuda se dešavaju svakog dana. Ona mogu biti u malim, običnim stvarima i dok ti misliš da su čuda pojave poput pomeranja planina, telekineze, teleportovanja i drugo, tvoja prelepa čuda prolaze pored tebe svakog dana, da ih ti uopšte ne primećuješ.

Oslobodi se suptilnih misli da se nešto određeno mora dogoditi da bi bio srećan. Sreća nije nešto što zavisi od bilo koje okolnosti spolja. Ona izvire u tebi.

Budi u OVDE i SADA. U tome te drži koncentrisana pažnja. U koncentrisanu pažnju te dovodi stanje hitnosti, svest o tome da nisi besmrtan. Nemaš vremena da se baviš trivijalnim stvarima, nisi zato ovde. Zamisli da šetaš livadom i da odjednom čuješ zvuk nekog pretećeg siktanja. Pomisao da je to zmija, brzinom svetlosti koncentriše svu tvoju pažnju u OVDE i SADA. U trenu više nije ni najmanje bitno šta je bilo juče, šta drugi govore o tebi, šta ko misli. U trenu više ne sudiš ni sebi, ni drugima.

claudio-testa-389799-unsplash
Foto: Claudio Testa unsplash.com

Kad si prisutan u ovde i sada, postaješ lovac na znakove na putu. Nekad je to prizor pred tvojim očima, nekad reči, nekad miris ili neka muzika, mošda neka ptica ili pas. Može biti šta god. Ti budi spreman da ih prepoznaš. Oni ti prenose poruke, ukazuju ti na odgovore na neka pitanja koja te muče. Znakovi su smernice u vezi sa izborom sledećeg koraka na putu, a svaki taj korak je korak bliže tvom cilju.

jessica-lewis-623905-unsplash
Foto: Jessica Lewis unsplash.com

Voli i dopusti da svako bude onakav kakav je, bez potrebe da bilo koga menjaš i prilagođavaš sebi.

Ako se ljutiš, znaj da ne voliš stvarno. Voliš, a očekuješ nešto zauzvrat. To nije prava Ljubav.

Prava ljubav ne traži svoje, ne zamera, ne vezuje i ne obavezuje.

1 mišljenja na “Podsetnik za svaki dan”

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s