Duhovnost

Nisargadata Maharadž-Vi ste znanje, vi ste ono što tražite!


Nisargadatta_Maharaj

Moj trenutni izgled je bez ograničenja, potpuna sloboda. Naposletku, morate stići izvan spoznaje, ali spoznaja mora doći, a može doći ako stalno meditirate. Meditirajući, spoznaja „Ja sam“ postepeno se smiruje i utapa u univerzalnu spoznaju, pa stoga postaje potpuno slobodna, poput neba ili prostora.

Oni koji dođu ovamo sa idejom da će nešto naučiti, čak da će steći spiritualno znanje, dolaze ovamo kao individue koje žele nešto da dobiju; u tome je problem. Tragalac mora nestati.

Kada saznate šta je vaša istinska priroda, to „Ja sam“ ostaje, ali je bezgranično. Nemoguće je da steknete znanje, vi jeste znanje. Vi ste ono što tražite.

Vaše istinsko biće jeste pre bilo kojeg koncepta. Možete li vi, kao objekat, shvatiti nešto što postoji pre pojavljivanja koncepta? U odsustvu svesnosti, postoji li ijedan dokaz o postojanju bilo čega? Sama svesnost je um, misao, svi fenomeni, sve manifestacije. Da biste to shvatili, morate umreti za ono „Ja sam telo“ još dok ste živi. Do ovog saznanja dolazi se samo u retkim slučajevima i to je jedno od saznanja do kojih se teško dolazi i koje ne traži nikakav napor; u stvari, napor je sam po sebi prepreka. To je intuitivno saznanje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s