Duhovnost

Don Miguel Ruiz-Otkriće jednostavne istine


Miguel-Landscape-Full-Res-2

U ljudskom umu postoji sukob između istine i onoga što nije istina, između istine i laži. Posledica vere u istinu su dobrota, ljubav i sreća. Posledica vjerovanja u laži i odbrane tih laži su nepravda i patnja – ne samo u društvu, nego i u pojedincu.

Čitava drama ljudske patnje posledica je verovanja u laži, uglavnom o samome sebi. Prva laž u koju poverujemo jeste da nismo: nismo onakvi kakvi bismo trebali biti, nismo savršeni. Istina je da se svako ljudsko biće rađa savršeno jer je savršenstvo jedino što postoji.

Mi ljudi nemamo pojma ko uistinu jesmo, ali znamo šta nismo. Stvaramo savršenu sliku, priču o onome šta bismo trebali biti i pokušavamo pronaći tu lažnu sliku. Iako je ta slika lažna, u tu laž ulažemo svoju veru i tako gradimo čitavo ustrojstvo laži kako bismo je podržali.

Vera je u ljudima moćna sila. Uložimo li svoju veru u laž, tada za nas ta laž postaje istinitom. Verujemo li da nismo dovoljno dobri, tada se događa neka bude volja tvoja i mi uistinu nismo dovoljno dobri. Verujemo li da ćemo doživeti neuspeh, uistinu i doživimo neuspeh, jer to je moć i čarolija naše vere.

Ljudska bića istinu mogu doživeti sopstvenim osećajima, ali kada je pokušaju opisati, tada samo pričaju priču koju reči iskrivljuju. Priča može biti istinita za nas, ali to ne znači da je istinita i za sve ostale.

Sva su ljudska bića pripovedači koji pričaju sa svojeg sopstvenog, jedinstvenog stajališta. Kad to shvatimo, više nećemo osećati potrebu da svoju priču namećemo drugima ili branimo ono u šta verujemo. Umesto toga, sve ćemo ljude promatrati kao umetnike koji imaju pravo da stvaraju sopstvenu umetnost.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s