Duhovnost

Svetlost svesnosti


sunce

Posmatrajte promene koje se odigravaju u vašem umu pod svetlom svesnosti. Čak se i vaše disanje promenilo i postalo „ne-dvoje“ (neću da kažem „jedno“) sa tim sopstvom koje posmatra. To važi i za sve vaše misli, osećanja i navike, koji bivaju, zajedno sa svojim posledicama, iznenada transformisani.
S vremena na vreme  možda postanete nemirni i taj nemir neće da ode. U takvim situacijama, samo nastavite da sedite mirno, sledite svoj dah, na licu vam je poluosmeh i svesnošću obasjavate taj nemir. Nemojte ga kritikovati ili pokušavati da ga uništite, jer taj nemir ste vi sami. On je rođen, postojaće neko vreme i onda početi sa nestaje, sasvim prirodno. Ne žurite da mu pronađete izvor. Ne upinjite se suviše da ga uklonite. Samo ga osvetljavajte. I tako ćete videti da se malo pomalo menja, stapa, postaje povezan sa vama, sa posmatračem. Svako psihološko stanje koje podvrgnete takvom osvetljavanju na kraju će smekšati i poprimiti istu prirodu kao i um koji ga posmatra.
Tokom meditacije održavajte to sunce vaše svesnosti blistavim. Kao i pravo sunce, koje obasjava svaki list i svaku vlat trave, naša svesnost obasjava svaku našu misao i osećaj, dopuštajući nam tako da ih prepoznamo, budemo svesni kada se rode, traju i rastoče, bez kritikovanja ili vrednovanja, slavljenja ili prezira prema njima.
Važno je da na svesnost ne gledate kao na svog „saveznika“, čiji je zadatak da potisne „neprijatelje“ u vidu vaših uznemirujućih misli. Ne pretvarajte sopstveni um u bojno polje. Suprotstavljenost dobrog i lošeg se često upoređuje sa svetlošću i tamom, ali ako na sve to pogledamo drugim očima, videćemo da kada svetlost zasija tama ne nestaje. Ona ne odlazi; umesto toga spaja se sa svetlošću. Postaje i sama svetlost.
Meditacija ne znači borbu sa nekim problemom. Meditirati znači posmatrati. I to pokazuje vaš osmeh. On pokazuje da ste blagi sa sobom, da u vama sija sunce svesnosti, da kontrolišete situaciju u kojoj ste. Svoji ste i osigurali ste za sebe malo mira. I taj mir obezbeđuje da gotovo detinja ljubav bude sasvim blizu vas.

Thich Nhat Hanh

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s