Duhovnost

Nemoj da misliš. Budi!


samopouzdanje

Da li nešto misliš da možeš ili zaista to možeš? Da li prvo misliš da treba da budeš ili prvo budeš, pa misliš šta treba da uradiš?

Jedan od značajnijih mislilaca našeg vremena prof.Svetozar Radišić,  potpukovnik u penziji Vojske Jugoslavije, inače stručnjak za neoružane oblike ratovanja, već više od dve decenije govori našoj naciji da nije dovoljno sami misliti, potrebno je i domisliti. Veoma mi se svideo taj termin „domisliti“ jer je on jedan od ključeva za ono što danas svi nazivaju „uspeh u životu“. Šta je za svakog od vas uspeh, to morate sami da procenite, jer ciljevi nam nisu isti. Jedni žele od života nešto grandiozno, drugi pak sasvim obično. Ovde ću pokušati da razradim jedan sasvim jednostavan princip, koji dovodi do vašeg ličnog zadovoljstva. To nije metod, to je metod bez metoda, posve jednostavan. Treba samo da budete!

Svetom poodavno, mogu slobodno da kažem haraju, priručnici kako da mišljenjem odnosno zamišljanjem dostignete ono što želite i knjige i brošure koje vam daju, sa druge strane, praktična upustva za postizanje određenog cilja. I jedni i drugi su delimično u pravu. Delimično, jer im nedostaje treća komponenta. Misao i želja su jedna, praktičan rad i činjenje su druga, a veoma važna treća komponenta koja nedostaje je BITI.

Zapravo, vi sve ove tri komponente već koristite u svakodnevnom životu i ceo ovaj princip je za svakog čoveka u svakodnevnim aktivnostima potpuno normalan, ali kada je potrebno realizovati neke više ciljeve, moderan čovek kao da se sledi pred tim izazovom. Ne sledi svoje prirodne instinkte, već uglavom ostaje zarobljen u svojim mislima razmišljajući „šta mi je činiti?“. A odgovor je tu. Treba samo domisliti!

Dakle, pri svakom pokretanju misli postoji želja da se nešto ostvari. Zamišljanje realizacije i cilja je sasvim u redu, ali tu nikako ne sme da se stane (možda u jednom od narednih tekstova objasnim zašto nikako nije dobro ostati na tom nivou). Nakon zamišljanja, razrade i vaše tehnike misliti-domisliti, neophodno je da se stavite u poziciju BITI. Jer, ako ne postanete u svojim mislima baš to što očekujete da će se dogoditi, samo zamišljanje neće pomoći. Sam nivo BITI je zapravo onaj nivo kada kažete sebi „Ja to mogu“, „Ja sam uspešan ili uspešna“ i to sve u sadašnjem trenutku. Nikako ne smete reći „Ja ću to moći“ ili „Ja ću biti uspešan ili uspešna“, jer je to buduće vreme, a vi u budućem vremenu očekujete već vaš rezultat i ništa drugo. Nakon što ste došli u fazu BITI, ona vas već sama po sebi bodri da učinite taj važan korak ka ostvarenju odnosno da pređete u fazu ČINITI. Zapamtite, faza BITI ne trpi letargiju, već je prepuna energije i želje za stvaranjem, te vas gura napred da učinite ono što je dobro za vas. Kada idete tim redosledom, vrlo lako ćete doći do željenog rezultata. I, protivnik zvani neuspeh je savladan.

Možda će neko od vas sada pomisliti da je ovo samo još jedan trik takozvanih lajf koučeva, ali uveriću vas da nije tako. Rekao sam već da vi sve ovo radite tokom čitavog dana sasvim spontano i prirodno, samo je ponekad potrebno u važnim trenucima da vas neko na sve ovo podseti. Na primer: ako u svom dvorištu uvidite da je vetar naneo gomilu lišća, šta ćete uraditi? Pomislićete da to treba očistiti (faza misliti). Uzećete metlu i krenuti na čišćenje (faza biti) i očistićete dvorište (faza činiti). Dakle, jesam li u pravu?

A za one koji još ne veruju, mogu samo da kažem: šta mislite, da sam ja samo mislio o ovom tekstu i da nikada nisam bio odlučan u nameri da ga napišem i da nisam izdvojio vreme i napisao ga, da li bi ovaj tekst ikada ugledao svetlost? Razmislite o tome!

napisao: psihologijasmisla.wordpress.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s