Duhovnost

Učenje Vatre


U jednom od prethodnih tekstova na blogu predstavio sam neke detalje vezane za Apolonska svetlosna znanja i Apolona, božanstvo iz prehrišćanskog perioda. Ovog puta, detaljnije ćemo se baviti ovim znanjem. Odnosno, pokušaću da vam predstavim znanje, koje je sastavni deo Apolonskih svetlosnih znanja, a koje je trenutno dostupno ljudima – Učenje Vatre.

Učenje Vatre je veoma kompleksno i zahteva dug i predan rad. Iz tog razloga nije ga moguće u potpunosti prezentovati u jednom tekstu. Zato, ovde ću u kratkim crtama pokušati da objasnim o kakvom se znanju radi, praveći kompilaciju više tekstova, dok svima koji se nakon ovoga zainteresuju za znanje predlažem ozbiljno istraživanje iz literature koja je danas lako dostupna.
„Ja nisam iz prošlosti, nisam iz budućnosti, ne pripadam nekom prostoru, narodu ili vremenu, ja sam visoko stanje svesti do kojeg se stiže upornim hodom u ispravnom smeru.“  Sila Vatra

„Sudbina postoji, ali postoji i naša akcija, spremnost i nespremnost, dobra i loša volja. Nije nam sudbina kriva baš za sve. Ona nam postavlja prepreke, ali nam nudi i prednosti kojima možemo savladati te prepreke.“ Sila Vatra

Oduvek je čovek želeo da promeni svet. Da bi menjao svet, on mora, najpre, izabravši kojim će putem duhovnog razvoja koračati – da sledeći svoju unutarnju prirodu – spozna sebe. Bezbroj je puteva samospoznaje. Bilo da je to Učenje Vatre, joga, hrišćanstvo, islam, budizam ili neko drugo učenje, svi putevi duhovnog uspona vode do potpune samospoznaje, cilja koji je dovoljno moćan da u sebe ugradi sve puteve, da objedini i pomiri sve razlike.
Kada čovek dođe u dodir s nekim učenjem, prvo želi da zna poreklo učenja i sklon je da ga pripiše Istoku. Učenje Vatre, međutim, potiče prema legendama  iz Apolonova hrama u Delfima, dakle postojalo je i živelo na prostoru balkanskog poluostrva. Kažemo prema legendama zato što postoji malo pisanih tragova. Učenje je bilo zatvoreno u krug malog broja posvećenika i prenošeno je usmenim putem s Učitelja na učenika. Isto tako, u njemu nalazimo tragove mnogih učenja. Da li je Učenje Vatre isijavalo Znanje u druga učenja ili je kompilacija tih učenja, takođe je nepoznanica. Osim toga, ako razmišljamo o mogućnosti da je naša svest deo sveopšte svesti, onda zapravo poreklo Učenja Vatre kao i drugih Paralelnih Znanja treba tražiti na njenim najfinijim nivoima. Pravi odgovor na ovo pitanje glasi: “Ja nisam iz prošlosti, nisam iz budućnosti, ne pripadam nekom prostoru, narodu ili vremenu, ja sam visoko stanje svesti do kojeg se stiže upornim hodom u ispravnom smeru.”

Ipak, postoje istorijske činjenice koje govore o tome da su Apolonska znanja bila poštovana čak i na Istoku i da su takođe imala uticaj na istočnjačka učenja. Teravada budistički monasi se sećaju kontakta sa ovim učenjem. Naime, sve do dolaska Aleksandra Makedonskog, budisti su svoje znanje Dhammu predstavljali slikama točka. Lik Bude se nije prikazivao. Tada pod uticajem Apolonskih znanja, budisti počinju da prave kipove Bude, poput kipova Apolona, te danas budisti koji su upoznati sa ovim delom istorije priznaju da danas budistički kipovi uopšte ne oslikavaju Budu (jer se ne zna kako je Buda izgledao) već svi ovi kipovi zapravo predstavljaju boga Apolona. Više o ovome možete pogledati u dokumentarnom filmu „Gandhara-uzlet budizma“ https://psihologijasmisla.wordpress.com/2014/08/13/gandhara-uzlet-budizma-video/

 

Učenje Vatre – samorazvoj, odbrana i lečenje  

Učenje Vatre podrazumeva samorazvoj, odbranu i lečenje. Sve aktivnosti unutar Učenja Vatre odražavaju jedinstvo ova tri principa. Samorazvoj zahteva od nas da sve što činimo, činimo tako da nas to vodi u nas same i pritom otvara prema svetu koji nas okružuje. Kad spoznamo sebe, shvatimo da je ono što smo godinama tražili negde drugde zapravo u nama. O tome svedoči i natpis u Apolonovu hramu u Delfima: “Upoznaj samoga sebe, upoznaćeš celi svet.” Tehnike samorazvoja unutar ovog Učenja su meditacije i ples Vatre. Odbrana je zahtev da sve što činimo bude sigurno, a lečenje maksimalno zdravo po nas i našu okolinu. Pri tome mislimo na zaštitu, život u skladu sa svojom prirodom i na biljne mešavine. Lečenjem se bave samo Učitelji Vatre.

Učenje Vatre nije ni religiozno ni ateističko. Ono se prema religioznosti odnosi na sledeći način: “Čoveče, tvoj problem nije da li Bog postoji ili ne. On, svakako, postoji i mimo tvoje volje. Tvoj problem je kako umanjiti ono što je loše i uvećati ono što je dobro u tebi.” Unutar Učenja Vatre nevažno je, dakle, sledi li čovek nekakav ideološki, religiozni ili drugi put. Ako on svoju religioznost ili ateizam ne nameće drugima i ako izabrani put odgovara njegovoj unutarnjoj prirodi i vodi ga samospoznaji, onda je to pravi put za njega.

Cilj Učenja Vatre i mnogih drugih učenja je samospoznaja, osvetljavanje svih Kvaliteta Duha u nama. To su: Eros, Radost, Emotivnost, Ljubav, Ravnoteža, Zakonitost, Progresivnost, Snalažljivost, Stabilnost, Formativnost, Pokretljivost i Međuzavisnost. Iz inkarnacije u inkarnaciju, čovek pokušava da osvetli sve Kvalitete Duha u sebi. Kad mu to pođe za rukom, kad sve ono što je bila tama postane Svetlo, govorimo o potpunoj samospoznaji.

Tehnike samorazvoja

Ne dozvoli da ti se život svede samo na posao, jelo, spavanje. Možda te tehnike samorazvoja iz Učenja Vatre pokrenu da počneš da razmišljaš o izboru puta u sebe. Puteva je bezbroj. Jedan od njih je tvoj.

Meditacije  

Meditacije delimo na: meditaciju na zvuk, vizuelne meditacije, meditaciju na tekst i meditaciju na sliku Učitelja Vatre.

MEDITACIJA NA ZVUK je meditacija na mantre, odnosno na nazive Kvaliteta Duha na jeziku Vatre. Laganim ponavljanjem mantre usmeravate se na određeni Kvalitet Duha, osvetljavate ga, budite njegove potencijale. Svaku mantru moguće je prevesti. Zbog širokog spektra značenja svakog slova na jeziku Vatre, prevod se može formulisati na više načina. Na primer, mantra OAMAO sadrži muško slovo O, A je trajni deo muškog principa, M je Svetlo, Bog, zakon ili hram. Stoga bismo je mogli prevesti “Mi smo uvek aktivni u želji da dosegnemo Svetlo” ili “Kroz nas se trajno ispoljava božanska sila”. Za vreme meditacije važno je ponavljati mantru i ne baviti se njenim značenjem.

Ucenje vatre meditacijaNabrojaćemo koji Kvalitet Duha osvetljava svaka pojedina mantra. DOOŽOD ( čita se DODŽOD ) je mantra Erosa. ROLOR donosi osećaj sreće, radosti, optimizma. XOROX (čita se HOROH) je za smirenje, opuštanje, ĐOIOĐ za ljubav, toleranciju, razumevanje. XIAIX (čita se HIAIH) otvara osećaj za ono što je duboko u nama. MOXOM (čita se MOHOM) daje čoveku odmerenost, diplomatičnost. OAMAO je mantra isceljenja, zdravlja, uspešne aktivnosti. XOAOX (čita se HOAOH) jača snalažljivost, inteligenciju. AIMIA daje stabilnost, ustrajnost da se ide ispravnim putem. DIMID jača pedagoške sposobnosti, doprinosi bržem razumevanju tradicije, budi unutarnjeg Učitelja. OAOAO je, takođe, mantra uspešne aktivnosti, razvija intuiciju. AEMEA je mantra Mudrosti; ona objedinjuje sve Kvalitete Duha, daje uvid u celinu.

Mantre koje se ponavljaju na maternjem jeziku su Bela ruža, Plava ruža i Lokvanj. MEDITACIJA NA TEKST može se, na primer, primeniti na tekstove koji se odnose na vaš najsvetliji i vaš najtamniji Kvalitet. Što se MEDITACIJE NA SLIKU tiče, u stara vremena sledbenici Učenja Vatre crtali su svoga Učitelja u dubokoj meditaciji, dok se on nalazi u kontaktu sa Silom Vatra i onda su se, umesto ponavljanja mantri, koncentrirali na sliku, odnosno na oči Učitelja Vatre. Danas je moguće napraviti fotografiju. Dovoljno je onda sesti i promatrati Učiteljeve oči.

PLES VATRE

Ples Vatre je osnovna tehnika samorazvoja unutar Učenja Vatre. U svakoj vežbi ponaosob, a potom u svih dvanaest pokreta koji čine jedinstvenu celinu, on dovodi do savršenog sklada sva tri elementa života:
Ples Vatre
– kretanje (ples Vatre ima dvanaest pokreta, za svaki Kvalitet Duha po jedan),
– disanje (udisaj, zadržavanje daha, izdisaj) i
– mišljenje (ponavljanje odgovarajućih mantri za praktikanta i odgovarajućeg teksta za Učitelja Vatre).

Plesom Vatre spoznajete, čistite, osvetljavate svih dvanaest Kvaliteta Duha.
Ples Vatre ima izvanredno terapijsko delovanje. Svaka od dvanaest vežbi deluje na odgovarajuće organe i delove tela na koje se pojedina vežba odnosi, a kod bolesnih ljudi bitno poboljšava njihovo stanje. On, takođe, maksimalno štiti čoveka.

Da biste mogli da praktikujete ples Vatre potrebno je da naučite pravilno disanje, mantre (nazive Kvaliteta Duha na jeziku Vatre) i pokrete.

11 mišljenja na “Učenje Vatre”

  1. Poštovani, da li možete da me uputite na nekog učitelja? Ili bar kako da nabavim čaj „jezerska voda“? Zahvaljujem u svakom slučaju, pozdrav.

  2. Mina, mozete me kontaktirati vezano za Jezersku Vodu.
    PS. Nazalost, jako je tesko danas doci i do prave Jezerske Vode, a i do pravih Ucitelja Vatre.

  3. Nisam Ucitelj. Dugogodisnji sam sledbenik tog Ucenja. Ukratko, Ucenje Vatre je u medjuvremenu dozivelo izvesne promene. Sto se tice pravih Ucitelja, danas ih postoji svega nekoliko. Oni prethodni su „malo“ zalutali i otisli nekim drugim stazama, naravno, oni se i dalje se pozivaju na Ucenje Vatre, ali oni vise nemaju nikakav status unutar tog Ucenja…i…treba ih se kloniti…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s