Duhovnost

Sve ljude su učili da snaga volje ima veliku vrednost


reka

Svako dete se upozorava da mora obavezno da ima snagu volje. A snaga volje je nešto što je protiv vaše spontanosti – tada ne možete da se osećate ni prijatno ni opušteno. Da li mislite da cveću treba mnogo da se muči kako bi procvetalo? Da li treba drveću hrabrost da naraste? Nema tu nikakve akcije.

Lao Tzu je imao običaj da kaže: „Pogledajte drveće, pogledajte reke i zvezde i shvatićete delo bez delovanja.“ Naravno, reka teče prema okeanu, ali ne možete to nazvati akcijom jer ne postoji volja koja je tera da ide prema okeanu. To čini vrlo polako, bez žurbe, ne postoji čak ni težnja da se stigne, nema takmičenja sa drugim rekama koje bi mogle stići pre. Reka jednostavno teče, peva i pleše svoj ples preko planina i dolina, kroz nizine, ne brinući se hoće li stići na cilj ili ne. Svaki je trenutak tako dragocen, tako prekrasan, ko se brine za sutrašnjicu?

Snaga volje se koristila zato da u vama stvori pogrešnu ličnost. Snaga volje je drugo sjajno ime za ružan entitet koji se zove ego.

Jedan od velikih psihologa ovog veka, Alfred Adler, zasnivao je svoju psihološku analizu na jednostavnoj činjenici – da svi čovekovi problemi potiču od želje za moći. Čovek želi da postane neko, neko poseban, neko viši od drugih, neko svetiji od drugih. Nije važno da li je on na trgu ili u manastiru, borba mora da bude na visini. Što se više borite, što god imate više uspeha, dalje ste od sopstvenog bića jer postajete sve napetiji, sve zabrinutiji. Vaš život postaje stalna agonija – strah od neuspeha. Čak ako uspete, postoji strah da će vas neko zbaciti s vašeg položaja… čovek koji živi zato da nešto postigne, nikad ne može biti miran. I tako, na jednoj ste strani stvorili ovu fikciju hrabre akcije. Možda mislite da je za meditaciju potrebna hrabra akcija? Njoj treba samo opuštanje. Potrebno joj je samo da napusti um koji može sve postići, da zaboravi da postoji nekakva budućnost, da dopusti da trenutak bude dovoljan sam sebi, da mu se raduje, a sledeći trenutak pobrinuće se sam za sebe.

Ako možete da se radujete ovom trenutku, moći ćete još više da se radujete sledećem času jer ćete imati više iskustva u radosti, u plesu i pevanju. I imaćete sve više poverenja u sebe – imaćete uvid da nije potrebno da budete  neko drugi. Gde god se nalazite, radujte se krajnjoj ekstazi. Ne morate biti ni moćni ni bogati, ne morate biti slavni. Možete biti samo niko, a ipak sva blaga postojanja mogu biti vaša. Jer ona se ne nalaze izvan vas. Vi niste ni svesni svog unutrašnjeg bogatstva.

Ošo

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s