Duhovnost

Budizam-Put prakse


null

Davno je rečeno da je bol neizbežan, a patnja je naš izbor. Ako si u stanju da jednostavno ostaneš prisutna sa onim što se pojavi u polju svesti, šta god da je, a da dalje ne reaguješ, tada upravo na tom mestu prekidaš lanac patnje. Vremenom, kroz vežbanje i oblikovanje svog mozga i uma, možeš čak da promeniš i to što se pojavljuje, povećavajući ono što je pozitivno i smanjujući negativno. U međuvremenu, možeš zastati i dopustiti da te hrani sve veći osećaj mira i jasnoće u vezi sa sopstvenom istinskom prirodom.

Ova tri procesa — biti sa bilo čim što se pojavi, raditi sa svojim sklonostima uma kako bismo ih transformisali i kao svoje utočište uzeti temelj svog bića — jesu ključne prakse na putu probuđenja. Na više načina one korespondiraju sa klasičnom definicijom budističke prakse: sabranost, vrlina i mudrost, ali i sa tri temeljne neurološke funkcije kakve su učenje, regulacija i selekcija.

Kako se nosiš sa različitim stvarima na putu probuđenja, uvek iznova ćeš nailaziti na ove faze rasta:

Faza 1: Uhvaćena si u reaktivnost i čak to ni ne shvataš: tvoj partner je zaboravio da usput kupi mleko i počinjes da sipaš žalopojke, gonjena besom, ni ne shvatajući da je tvoja reakcija preterana.

Faza 2: Shvataš da te je zarobila pohlepa ili bes (u najširem značenju reči), ali ne možeš da se odupreš: u sebi pokušavaš da se nekako izmigoljiš iz tog čvrsto stiska, ali ne možeš da prestaneš da ogorčeno gunđaš u vezi sa tim mlekom.

Faza 3: Pojavljuje se neki vid reakcije, ali se ne materijalizuje kroz tvoje postupke. Osećaš se iritiranom, ali podsećaš sebe da je tvoj partner već toliko toga učinio za tebe i da će mrzovolja stvar učiniti samo još gorim.

Faza 4: Reakcija se uopšte ni ne pojavi i ponekad zaboraviš da si se oko toga uopšte nekad nervirala. Shvataš da mleka nema i sa partnerom mirno planiraš šta bi se u takvoj situaciji moglo uraditi.

U obrazovanju, ove faze su poznate kao nesvesna nekompetentnost, svesna nekompetentnost, svesna kompetentnost i nesvesna kompetentnost. Ovo su korisni nazivi kako bi znala svoju poziciju u odnosu na određeni problem. Druga faza je najteža i to je mesto gde želimo da prekinemo vežbanje. Dakle, važno je da ne odustajemo od toga da stignemo u treću i četvrtu fazu. Istraj i sigurno ćeš tu stići!

Rick Hanson: Buddha’s Brain

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s