Duhovnost

Dolazak k sebi


null

Prvi korak u pustolovini koju predstavlja dolazak k sebi na bilo kojem nivou jeste negovanje naročite vrste svesnosti poznate kao sabranost. Sabranost je suštinski ono što nas čini ljudskim bićima, sposobnost da budemo prisutni i da razumemo sebe. Sabranost se neguje tako što održavamo pažnju. A kao što ćemo videti, održavanje pažnje se razvija i usavršava kroz vežbanje koje se naziva meditacija sabranosti. Ovaj metod samorazvoja je u poslednjih tridesetak godina postao prihvaćen globalno i ušao u glavni tok onoga što se zove zapadna kultura, delom zahvaljujući sve većem broju naučnih i medicinskih istraživanja različitih efekata koje ima. Ali ako i na samu pomen reči meditacija iznenada osetite da ona zvuči čudno, samozavaravujeće ili kao nešto što jednostavno nije za vas, zbog ideja i predstava koje imate o meditaciji, razmislite da — kakve god bile te ideje o meditaciji i kako god da su oblikovane — meditacija, a posebno meditacija sabranosti, nije ono što zamišljate da jeste.

Nema ničeg iščašenog ili neuobičajenog u vezi sa meditiranjem i meditacijom. Reč je samo o obraćanju pažnje na vaš život na način da vam je do njega zaista stalo. I može pomoći ako imate na umu da, iako nema ničeg neuobičajenog, ničeg naročito specijalnog, sabranost u isto vreme jeste vrlo specijalna i izuzetno transformativna na načine koje ne možemo ni da zamislimo, mada nas to neće sprečiti da pokušamo.

Kada je negujemo i razvijamo, sabranost može vrlo efikasno funkcionisati na svakom nivou, od individualnog do grupnog, socijalnog, političkog i globalnog. Ali ona zaista traži našu motivisanost da razumemo ko smo mi u stvari i živimo svoj život na način da je on zaista važan, ne samo za nas, već i za čitav svet. Ova životna avantura razvija se od ovog prvog koraka. Kada idemo tim putem, otkrivamo da nismo sami u svom naporu, niti smo sami ili jedinstveni čak i u svojim poteškoćama. Jer kada počenete da praktikujete sabranost, postajete deo globalne zajednice stremljenja i istraživanja, zajednice koja na kraju krajeva uključuje sve nas.

Jon Kabat-Zinn: Coming to Our Senses

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s