Duhovnost

Čuvaj svoj um i srce


null

Nije dobro biti pasivan i dopuštati svim spoljašnnjim utiscima da ulaze u tebe. Budi proaktivan i podigni mentalne zidove oko sebe.

Budi vrlo pažljiv o čemu misliš. Budi selektivan čemu daješ vreme i pažnju. Tvoj životni put je suviše važan da bi dopuštao otrovima da nekontrolisano ulaze u tebe

Ne možeš očekivati da u sebe primaš mentalni otrov i da ujedno živiš pozitivan život. Mi nekad volimo sočne negativne detalje – to hrani našu telesnost, ali kvari duhovnost.

Ne možeš imati blagosloven dan razmišljajući kakve uvrede su ti naneli drugi i kako to nije fer.

Ne možeš uživati u životu, ako misaono boraviš na svojim problemima i brigama.Moraš čuvati svoje srce.

KAKO SE POSTAVITI

Kad god se pojavi problem, koji može da vas izjeda svojim otrovom, stavite ga na policu i molite se za rešenje. Ne dozvolite da otrov od problema uđe u vaš unutrašnji sistem, već ga ostavite po strani.

Ništa vas ne može poniziti i uvrediti, osim ako vi to dopustite. Ljudi mogu reći i uraditi šta god hoće, a vi imate svo pravo da to ignorišete i ne dopustite da vas povredi.

Ako dopustite nekom da vas uvredi, vi mu dajete svoju snagu.

Budite pametni i ne dozvolite više da vas uznemiravaju iste stvari i da vas povređuju isti ljudi. Život je suviše kratak da biste mogli sebi dopustiti da tako živite. Svaki dan je dar od Bogai ko zna koliko još dana imamo na ovoj planeti.Nemojmo ih gubiti na nevažne stvari.

Kad dođemo na kraj života, sigurno ćemo žaliti što smo toliko dana izgubili brinući se, što smo dopuštali nevrednim situacijama da nas povrede i uznemire, zašto nismo bolje čuvali svoje srce i sačuvali energiju za značajne ciljeve.

Loše misli redovno dolaze do tvog uma, ali ne dozvoli ima da uđu u tvoj um i tamo stanuju, jer tada silaze u naš duh i temeljno nas truju.

Svako od nas ima izvor dobrih stvari u sebi, koje je u nas postavio Gospod – izvor radosti, izvor mira, izvor kreativnosti, izvor pobede. U Bibliji se pominje da u ljudskom biće teče izvor žive vode. Ipak, mnogo puta je problem što mi sami dopuštamo da se taj životni izvor zaguši, dopuštajući mentalnom otrovu da truje naš duh i um.

Negativne misli, koje sami imate, negativni komentari drugih, zla i negativne dešavanja u svetu oko nas, mogu da vas navedu da se nakačite na njih i da počnete o tome da mislite, da to postane vaš način življenja. Tada počinje da se zagušuje vaš unutrašnji izvor radosti, mira, pobede.

Zato podignite svoje zidove, ne dozvoljavajte da budete povređeni ili uvučeni u tok zlih svetskih stvari, ne dozvolite da budete sprečeni da iskusite punoću života i radosti.

Načinite odluku da držite podignutim svoje mentalne zidove odbrane, čuvajte svoje srce i um.

Svi imamo ograničenu količinu emotivne energije – ne trošimo je na nevredne stvari, već je koristimo za sopstvene životne ciljeve!!

Izvor: topcilj.wordpress.com

2 mišljenja na “Čuvaj svoj um i srce”

 1. „Човек се осећа онако како мисли“, Епиктет
  Филозофска, старогрчка основа Рационално-емотивно-бихејвиоралне психотерапије.

  А, када је реч о проблемима, молитва може помоћи само када и сами нешто предузмемо.
  Ево предлога:
  http://pletenijesloves.wordpress.com/2012/07/13/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5/

  Поздрав!

  1. Da, tvoj predlog bi bio odlična dopuna ovom tekstu. Ovaj tekst je inače napisala Vesna Biorac, a svideo mi se baš zbog toga što često ne selektujemo informacije i bespotrebno prljamo um raznim negativnim mislima. Onda dolazimo do toga što si naveo „Čovek se oseća onako kako misli“. A što se molitve tiče, naravno sama molitva bez akcije…slaba vajda.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s